„Casatorie de proba” pentru a evita divorturile in Egipt: sotia poate munci, iar sotul isi poate controla retelele de socializare

Sotia are dreptul sa munceasca si sa-si viziteze familia , in timp ce sotul isi poate verifica retelele de socializare . Acestea sunt cateva dintre conditiile care pot fi incluse in „casatoria de proba” , o initiativa lansata de un avocat egiptean pentru a face fata ratei ridicate a divorturilor.

Promotorul acestuia, directorul Centrului de Studii Politice si Juridice din Cairo, Ahmed Mahran , explica ca acesta consta intr-o „ impacare familiala scrisa care are in vedere pedepse pentru cei care nu respecta contractul” si, in plus, „garanteaza drepturile si alina suferinta femeilor” in cazul despartirii.

Denumirea initiativei a aparut tocmai din plangerile femeilor care vin in biroul lui sa ceara divortul , care sustin ca casatoria este un „test nereusit”, astfel ca acest document le ofera „un nou test cu conditii” pentru a merge mai departe casatoria, daca doresc.

Contract cu conditii

Fiecare sot isi stabileste conditiile, asa cum se poate vedea intr-un contract pe care Mahran l-a publicat pe Facebook si care a starnit o mare controversa: sotia nu trebuie sa fie batuta sau fortata sa-si paraseasca locul de munca si isi poate vizita parintii cel putin o data pe saptamana ; in timp ce sotul are acces la toate conturile lor de pe retelele de socializare.

In cazul in care aceste conditii nu sunt indeplinite, ea poate cere mai usor divortul, potrivit avocatei: contractul „ajuta la accelerarea procesului de divort si mentine drepturile financiare ale femeii”.

La randul ei, Mona Abdelaziz, o egipteanca despartita de 47 de ani, considera ca „casatoria de proba” ar putea alina suferinta divortatilor prin reglementarea relatiei de casatorie.

„Este o initiativa buna care permite stabilirea unor conditii, la care fiecare parte se gandeste mult la asta inainte de a cere divortul”, spune pentru Efe femeia, care a divortat in 2014, dar inca nu primeste pensia prevazuta in contractul de casatorie.nici cel reglementat de judecator.

„Dificultatile din procesul (judiciar) si modul in care este aplicata legea ne ingreuneaza sa ne indeplinim drepturile”

„Dificultatile din procesul (judiciar) si modul in care este aplicata legea ne ingreuneaza sa ne indeplinim drepturile”, adauga Abdelaziz.

Cu toate acestea, directorul departamentului juridic al filialei egiptene a Samusocial International, Eman Lamay , nu impartaseste aceasta opinie si afirma ca legea egipteana garanteaza multe drepturi femeii, care este considerata „divortata” daca sotul o declara in voce. cu voce tare.

Casatoria islamica este un contract de convietuire , ale carui articole prevad o suma de bani pentru zestre si alta in cazul divortului, pe langa o lista care cuprinde mobilierul si proprietatile” fiecarui sot, spune avocatul in varsta de 34 de ani. .

In caz de separare, femeia va obtine ceea ce se afla pe lista proprietatilor, o suma de bani prevazuta in certificatul de casatorie si pensia de intretinere pe care instanta o statueaza in functie de posibilitatile financiare ale fostului sot.

Lamay recunoaste ca „ legea ofera multe pensii femeilor, dar procesul judiciar dureaza ani ”, intr-o tara in care sistemul de justitie este birocratic si fortele de ordine capricioase.

„Casatoria de proba” urmareste sa impiedice cuplurile sa mearga in instanta si sa scada rata divorturilor care, potrivit ultimului raport al Agentiei Oficiale de Statistica Egipteana (CAPMAS), s-a triplat intr-un deceniu, ajungand la 225.900 de cazuri in 2019 fata de 84.400 in2008.