24 iunie – Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul; Sanzienele

In 22 iunie il praznuim pe Sf. Ierarh Grigorie Dascalul – cel mai de seama ntistatator al scaunului mitropoliei arii Romnesti din secolul al XIX-lea, iar in 24 iunie sarbatorim ziua Nasterii Sf. Ioan Botezatorul; popular, Sanzienele sau Dragaica

Sfntul Ierarh Grigorie Dascalul s-a nascut la Bucuresti n 1765. A fost ucenicul Sf. Paisie Velicicovschi. Este calugarit la Manastirea Neamt, in anul 1790, apoi hirotonit ierodiacon si ieromonah. Dupa ce vietuieste o vreme la Muntele Athos, revine in tara si se stabileste la Manastirea Caldarusani. In anul 1823, Sfantul Grigorie este ales mitropolit al Tarii Romnesti. n 1829 a fost inlaturat din scaun, fiind exilat la Chisinau, apoi la Buzau si Caldarusani. In 1833, si reia activitatea ca mitropolit pana la 22 iunie 1834, cand trece la Domnul. A fost un mare carturar si mitropolit. A sprijinit oamenii saraci, vaduve, orfani, carora le-a oferit hrana, adapost si carti de invatatura. Ca mitropolit, a numit ierarhi n scaunele episcopale de la Arges, Rmnic si Buzau si a ntemeiat multe scoli teologice. S-a ocupat de restaurarea catedralei mitropolitane si de traducerea si tiparirea Vietilor Sfintilor. Moastele sfantului se afla in biserica Manastirii Caldarusani. Nasterea Inaintemergatorului este vestita de Arhanghelul Gavril, care-i transmite preotului Zaharia vestea ca va fi parinte si numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului, Ioan. De tanar, Ioan iubeste infranarea – fiind cunoscut pentru viata sa ascetica – si propovaduieste pocainta. Ii boteaza in Iordan pe cei care-i asculta predicile, menite sa-i indrepte pe oameni spre Dumnezeu. Celor care il numesc Mesia le spune: Sunt solul trimis sa pregatesc calea Lui. Intr-adevar, Sf. Proroc Ioan a propovaduit oamenilor venirea Mantuitorului Iisus si a mers mai inainte la iad, ca sa binevesteasca Invierea. Ioan Botezatorul a trait in vremea imparatului Irod. Prorocul il admonesteaza pe acesta fiindca traieste in pacat cu sotia fratelui sau. Irodiada obtine intai intemnitarea, apoi taierea capului sfantului.

Traditii. Obiceiuri

24 iunie – Sf. Ioan de Vara; Sanziene; Dragaica; Ziua Soarelui; Ursina; Amutitul cucului; Nasterea Sf. Ioan Botezatorul.

Sanzienele – patroanele semanaturilor

Obiceiul numit Dragaica se practica de catre fete nemaritate, pentru prosperitatea holdelor si sanatatea vitelor. Este o reminiscenta a practicilor antice, prin care zeitele erau invocate sa apere lanurile. Fata care reprezenta divinitatea era imbracata ca o mireasa si purta pe cap o coroana din flori de sanziene si spice de grau. Ceremonialul se organiza peste campuri si paduri sau pe la casele oamenilor, unde grupul de fete incingea hore rotite de trei ori. Obiceiul cere ca fata care a fost Mireasa-Dragaica sa nu se poata casatori timp de trei ani.

Dragaica – planta magica

Se culeg si se sfintesc la biserica plante de leac: sanziene, usturoi, cicoare, sulfina, cimbrisor etc. Femeile aduna diferite buruieni si flori, fiind bune de baut pentru cele care nu pot face copii. Florile culese in aceasta zi sunt bune pentru tuse si vindecarea vitelor betege. In noaptea de Sanziene, intre orele 10 si 12, infloreste feriga. Ea tine pana la cantarea cocosului, apoi se trece. Tot in aceasta zi, se face descantatul de impacare a indragostitilor. Tot acum vrajitoarele aduna ierburi de leac si vrajit.

Pentru sporul casei si sanatate

Copiii se uda cu apa spre a fi sanatosi. In casa se pun flori de dragaica si se crede ca, daca acestea nu se ofilesc pana dimineata, se implineste orice dorinta. Oamenii isi pun dragaica la brau si la cap, ca sa fie frumosi si dragastosi ca ea. Oamenii se incing cu cicoare, cu pelin, pentru dureri de mijloc. Dragaica se tine pentru bunul trai in familie. Se da foc gunoaielor, ca sa plece duhurile rele. Cine munceste de Sanziene poate ameti sau innebuni. Femeile scot de prin case si din lazi hainele si tesaturile, le intind la soare, iar spre seara presara pe ele flori. Se scot cerealele afara, ca sa nu faca gargarite. De Sanziene, femeile duc ramuri de arin si alun, numite rod, pe locuri si semanaturi, ca sa fie recoltele bogate. Lucrul in ziua de Sanziene aduce grindina si furtuni. Se pune dragaica in putinei, spre avea lapte bun. Se impart diferite fructe, pentru a avea pomii rod. Din aceasta zi incepe secerisul.