Fabricile din Transilvania – vestite pentru minunatiile pe care le faceau din piele si blana de oaie.

Pe vremuri, fabricile din Transilvania erau vestite pentru minunatiile pe care le faceau din piele si blana de oaie.

Romania stia sa se faca remarcata la toate targurile de profil. Si nu pentru ca exista propaganda, ci pentru ca strainilor le placeau cojoacele produse de noi. Intrecerea intre mesteri a dus la o calitate sporita, desi astazi multi fabricanti se plang ca mielul romanesc – materia prima pentru cojoace – nu prea e… ingrijit. In consecinta, nici cojocelele nu ies cum ar trebui. Asa ca, desi sunt facute de mesterii de aici, multe dintre exemplarele aflate in magazine au si materiale aduse din import. Poate de aceea arata atat de comercial si, uneori, par cam scumpe. Afla insa ca merita cu varf si indesat: cojocul a revenit spectaculos in atentia “modistilori. Se accepta toate lungimile, in functie de preferinte.

Cojoc de boieroaica

Daca vrei scurt, gasesti cojoc imblanit exterior care te face sa arati ca o boieroaica, daca vrei lung, exista variante cu velur sau piele lucioasa. Iarna nimic nu te apara de ger mai bine ca un cojoc! In top au ramas culorile calde, iar ciocolata si “cafe-uli sunt doua nuante de maro care fac deliciul creatorilor, dar sunt cautate asiduu si de cumparatori pentru caldura pe care o degaja si la propriu, si la figurat. Gulerele au un triplu rol: guler spectaculos, gluga generoasa ori fular imens. Un cojoc bine intretinut supravietuieste si zece ani batuti pe muchie. Iata un argument in plus pentru pretul piperat pe care va trebui sa-l platesti la cumpararea modelului visat.

Cojoace barbatesti

Nu doar Botezatu sau Fizz se pot imbraca in blanuri. Orice barbat poate avea in garderoba un cojoc zdravan. Cele masculine pot avea blanita la maneci sau la guler, la fel ca si cele de dama. Si exista pe piata intr-un colorit foarte asemanator celor destinate doamnelor.