Soarta bancii Emporiki Romania, sub semnul intrebarii

Credit Agricole SA (ACA), a treia institutie financiar bancara ca marime din Franta, a anuntat un declin al profitului pentru al doilea trimestru de 67% de procente. Acesta este rezultatul pierderilor inregistrate in Grecia si a datoriilor acumulate de Intesa Sanpaolo SpaA. Venitul net a scazut intr-un an de la 339 milioane de euro la 111 milioane. Credite Agricole isi lichideaza cele mai riscante investitii si pune in cumpana variantele pe care le are pentru Emporiki Bank.

„Nu a fost luata nicio decizie cu privire la demararea unor discutii mai avansate pe marginea acestor optiuni”, a precizat institutia franceza, mentionand ca discutiile continua cu Banca Greciei, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara si Comisia Europeana, pe marginea termenelor si conditiilor de incheiere a transferului.

Luna aceasta au mai facut oferte pentru Emporiki si Banca Nationala a Greciei si Eurobank Ergasias SA, alaturandu-se societatii Alpha Bank SA. Din cauza imprumuturilor acordate de Emporiki, cel mai mult de suferit daca Grecia iese din zona Euro ar avea Credit Agricole.

Francezii au inregistrat pierderi de 370 de milioane de euro pe al doilea semestru in Grecia, precum si datorii de 427 milioane de euro la banca milaneza Intesa, cea de-a doua institutie financiar-bancara ca marime din Italia.

Credit Agricole a fost fondata in 1894, fiind la acel moment banca fermierilor francezi. In 2006, institutia a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al Emporiki pentru suma de 2,2 miliarde de euro. Chiar si la acel moment, Emporiki era cea mai putin profitabila dintre bancile grecesti. De la achizitionare, banca a fost nerentabila an de an, cu exceptia anului 2007, acumuland pierderi pentru Credit Agricole estimate in luna iulie la 5,7 miliarde de euro.

Pe 14 iunie, Consiliul de Administratie al bancii elene Emporiki a decis sa transfere toate subsidiarele din Balcani, inclusiv Romania, catre francezii de la Credit Agricole. Hotararea a fost luata pe fondul ingrijorarilor tot mai ridicate inainte de alegerile ce urmau sa aiba loc. Emporiki Romania apartinea in totalitate firmei grecesti. Operatiunea de transfer intern constituie ultima etapa a procesului inceput in 2009 de consolidare a relatiilor dintre Credit Agricole si subsidiarele Emporiki Bank din Balcani, potrivit modelului de dezvoltare international de afaceri a grupului francez. Ultimele reactii ale grupului francez pun insa sub semnul intrebarii atat soarta Emporiki Bank Romania, cat si a subsidiarelor din Bulgaria si Albania.