Iasi, un oras indispensabil pentru a intelege Romania

Orasul Iasi este capitala regiunii Moldova / Moldovei sau Moldovei romanesti. De fapt, vizitand Iasiul este posibil sa treci granita si sa te indrepti spre Moldova vecina situata la mai putin de 10 km. Raul Prut, un afluent mare al Dunarii (950 km) marcheaza granita dintre aceasta regiune a Romaniei si Moldova.

Iasul este al treilea oras ca populatie din Romania, dupa Bucuresti, cu 330.000 de locuitori in municipiu si peste 825.000 in districtul sau.

In ciuda situatiei sale excentrice actuale, Iasiul este un simbol pentru statul roman. A fost capitala fostelor principate ale Tarii Romanesti si Moldovei si in timpul primului razboi mondial a fost capitala Romaniei (intre 1916-18) dupa ocupatia austro-ungara. Prima universitate romaneasca a fost creata la Iasi si astazi este un centru cultural universitar si industrial.

Cultura si istoria abunda in Iasi. De aceea monumentele sale sunt foarte marete si frumoase. Principalele sunt Teatrul National, Gradina Botanica si Biblioteca Centrala a Universitatii, cele mai vechi trei din tara. De asemenea, ne remarcam prin arhitectura si maretia lor Palatul Culturii, Opera, Palatul Roznoveanu, sediul primariei si diferitele biserici si manastiri din Iasi.

Palatul Culturii situat in centrul orasului, in Piata Palatului contine mai multe muzee: Muzeul de Arte Frumoase, Muzeul de Istorie, Muzeul de Etnografie si Muzeul de Stiinte Naturale si Tehnologie.

O vizita la Palat si la muzee poate fi foarte interesanta, deoarece atat arhitectura, cat si lucrarile sunt foarte interesante. Printre fonduri, exista si o mare colectie de arta romaneasca, picturi de Caravaggio, Paolo Veronese , Pietro Liberi, Carlo Dolci, Salvator Rosa, Francesco Solimena, Murillo, Van Dyck , Van der Helst sau Nicolas Poussin.

Pentru o plimbare, recomand Parcul Copou, un loc preferat pentru romanticii romani. Daca aveti mai mult timp, vizitati cartierul Ticau , care se afla in fata Parcului Copou. In acest cartier veti gasi strazi pitoresti si cele mai frumoase femei singure din Iasi. Va recomand sa va plimbati pe strazile Dimitrie Ralet, Lascar Catargiu si Vasile Conta pentru a ajunge la Piata Mihai Eminescu. De acolo, urmati traseul pitoresc de-a lungul strazii Lapusneanu, Piata Unirii si strada Cuza Voda.

Dintre cladirile religioase se remarca Catedrala Mitropolitana Ortodoxa, o imensa biserica ortodoxa cu plan patrat, unde cele patru turnuri ale sale se afla la colturile cladirii in stil neo-renascentist. Constructia sa a fost mult timp de cand a inceput in 1833, dar nu va fi inaugurata decat in ​​1887. Exista, de asemenea, biserici si sinagogi catolice.

O alta cladire de mare interes este Manastirea Golia si Turnul acesteia, restul zidurilor care au protejat-o. Constructia sa dateaza din secolul al XVI-lea.

Un loc cu istorie, cinematografic in acest caz, este Hotelul Traian, construit in stilul neoclasic care abunda la Iasi. Arhitectul responsabil a fost G. Franeau, un inginer francez care a lucrat pentru Eiffel – Este unul dintre primele hoteluri cu structura metalica din Europa. Un loc fermecator, saloanele si camerele sale ascund multe povesti cu diplomati si actrite. Greta Garbo a ramas la Traian cand traia o poveste de dragoste intensa cu colegul actor John Gilbert. Hotelul este situat in Plaza Unirii, langa statuia lui Ion Cuza.

Pe langa Gradina Botanica, cea mai veche din Romania (1856), merita sa vizitati Parcul (Parcul) Copou, un loc preferat pentru romanii romantici inca din secolul al XVIII-lea si care a devenit parc public in 1860.

In imprejurimile Iasului exista mai multe manastiri situate pe dealurile cartierului Niculina, sunt manastirile Cetatuia, Galata si Frumoasa, construite intre secolele XVI si XVII.