Vremea lui Orwell in zece fraze

Astazi in Republica Moldova a venit vremea lui Orwell. A marelui antiutopist englez. Asta pentru ca guvernantii de la Chisinau au incercat din rasputeri, timp de (in curand) patru ani de zile sa vanda poporului un mit, o utopie. 

Utopia se numeste “proiect de succes”, si presupune securizarea existentei statului moldovean, vaca de muls din 1991 incoace, pentru inca minim 10 ani, cat va dura intregul proces al negocierilor, preaderarii si aderarii Republicii Moldova la Uniunea Europeana. Dupa cum isi poate da seama orice cititor, este vorba despre manufacturarea unei idei nationale pentru un statulet care administreaza un teritoriu al natiunii romane. In continuare voi explica pe larg, in 10 fraze, de ce in Republica Moldova a venit vremea lui Orwell.

1. Manipularea inseamna adevar

Moldovenii sunt supusi unor strategii de manipulare care paraziteaza pe corpul comunitatii mass-media, denigrand-o si delegitimand-o in fata cetatenilor, astfel fiind compromis cainele de paza al democratiei si puterea a patra in stat, presa.

2. Stagnarea inseamna stabilitate

Moldovenii sunt subiecti ai unei guvernari defectuoase care comunica public mesaje optimiste cu privire la negocierile de asociere cu Uniunea Europeana si abolirea vizelor, avand in acelasi timp o agenda ascunsa in care se desfasoara un razboi camuflat in mod amatorist pentru principalele afaceri mobile si imobile care produc profit pe teritoriul statuletului de la est de Prut, razboi care utilizeaza, pe langa arma manipulativa a postacilor si comentatorilor platiti, si arma mult mai eficienta a birocratiei de stat care, combinata cu interesele de partid (grup infractional organizat), produc o sabie cu doua taisuri utilizata cu succes in reglari de conturi similare din Asia Centrala ex-sovietica, sabie care se numeste verticala puterii.

3. Ura inseamna iubire

Moldovenii sunt invatati, de vreo doi ani si jumatate, ca intr-un fel de terapie de grup diabolica, sa-si urasca aproapele doar pentru ca acesta (aceasta) are o alta opinie politica, vorbeste o alta limba (se vorbesc cu precadere romana si rusa acolo – romana in proportie de peste 75%), are o alta statura, culoare a ochilor, a pielii, o alta orientare sexuala sau un alt statut social, aceasta scoala a montarii psihologice negative existand cu un singur scop: protejarea statalitatii de amenintarea romaneasca.

4. Incompetenta inseamna patriotism

Moldovenii sunt convinsi, unii mai usor, altii mai greu, ca orice eroare a unui administrator de bunuri private sau publice, politician sau functionar, este pardonabila daca acesta/aceasta isi probeaza atasamentul fata de valorile unanim acceptate ale grupului.

5. Coruptia inseamna putere

Moldovenii sunt tentati sa preia in dezvoltarea lor individuala traseiele biografice ale unor membri ai comunitatii care s-au facut remarcati prin acte de coruptie, evaziune fiscala, omoruri comandate, amenintari cu moartea sau alte daune, inselaciune, escrocherie, frauda, ultraj impotriva bunelor moravuri si/sau autoritatilor publice.

6. Demagogia inseamna politica

Moldovenii sunt facuti sa creada ca orice nene sau tanti care apare la televizor, radio sau in presa scrisa/electronica si deplange cu glas mieros si vorba dulce soarta Moldovei si/sau a moldovenilor este un cetatean sau o cetateana demn(a) de a exercita atributiuni publice.

7. Dezbaterea inseamna confruntare

Moldovenii sunt disuadati in mod constant si cronic atunci cand incearca sa-si exprime opinia, iar orice insistenta a emitatorului opiniei in cauza asupra unui aspect sau altul este tratata drept lipsa de respect fata de interlocutor.

8. Luciditatea inseamna confuzie

Moldovenii sunt rugati frumos de catre alti moldoveni sa nu insiste prea mult in cazurile in care au dreptate, sunt intrebati, repetat, daca nu cumva nu li se pare doar ca au vazut sau auzit ceea ce au vazut sau auzit, iar daca persoana (persoanele) in cauza se incapataneaza sa ramana pe propriile pozitii, li se spune ca gresesc si, fara sa se argumenteze de ce, se schimba tema de discutie.

9. Alienarea inseamna normalitate

Moldovenii sunt considerati bolnavi mintal (psihopati) nu numai atunci cand ei devin indezirabili unei persoane sau grup de persoane, ci si atunci cand ii examineaza unii specialisti in domeniu de la spitalul de profil din suburbia chisinauiana Codru, cunoscut colocvial prin denumirea mai veche a localitatii, Costiujeni, ei (ele) nefiind psihopati, ci doar avand nevoie de anumite tratamente ne-medicamentoase pentru a depasi anumite perioade mai intunecate din viata oricareia dintre cele peste sapte miliarde de fiinte umane de pe planeta Pamant.

10. Tradarea inseamna romania

Moldovenii sunt considerati nazisti si antisemiti, antirusi, sovini, iredentisti, dusi cu pluta, dusi cu sorcova, debili, prosti, tampiti, pe-o faza, cascati, nedogiti, tembeli, infumurati, extra-emancipati, prea independenti, buni de speriat, batut, schilodit, impuscat, accidentat, alungat (exilat) atunci cand acestia isi doresc unificarea pasnica a Moldovei dintre Prut si Nistru cu tara de la vest de Prut.

Winston Smith si colegii lui din Partidul Interior, fata de la departamentul de literatura care avea sa-i devina lui Winston concubina, in cel mai inalt grad de protest impotriva sistemului Aerobazei 1 din Oceania condusa de Fratele cel Mare, O’Brien si grupul lui de ofiteri de securitate infiltrati ca agenti dubli in randurile miscarii goldsteiniene de rezistenta, fiind in realitate, membri de rang inalt ai Partidului Interior, toate aceste personaje literare au corespondenti in viata reala din Basarabia anului 2013.Dupa ce a secat izvorul hazului (de necaz), am trecut la ironie. Dupa ce a secat izvorul ironiei, am trecut la cinism. Dupa ce a secat izvorul cinismului, am trecut la antiutopie. Astept cu interes sa vad ce se va intampla cand va seca izvorul antiutopiei.