Nu vreau sa par un mic mythbuster, dar exista multe lucruri care sunt greșit ințelese atunci cand vorbim de  pamant, biologie și cam la tot ce ne putem gandi. Știinta privita sub microscop  in  ziua de azi, este diferita  fața de ce am invațat in clasele primare la științele naturale. Ce am invațat ieri nu prea se mai aplica astazi naturii. De aceea vreau menționez anumite „adevaruri”  intrepretate greșit sau care nu mai sunt așa cum credeam.

10. Marele zid chinezesc se vede din spațiu

O fi el mare (peste 5000 de km lungime), dar e mare in sensul de lung. Minusul pe care il are Marele Zid e ca are doar cațiva metri lațime – ceea ce il face foarte greu de obersevat pe o harta. Dunarea de exemplu, care și ea cu greu se poate depista din spațiu, are locuri unde este lata de aproape un kilometru. Deci sa revenim la Marele Zid și poza de mai sus: pana și cu ajutorul sageților, e destul de greu sa vedem unde este cea mai lunga constructie. Verdict: Marele zid chinezesc nu se vede din spațiu.

9. Oamenii iși folosesc doar 10% -12% din creier

Acest foarte discutat  „mit” este destramat cu ajutorul științei moderne. „Vorba” era ca noi, oamenii, obișnuiți, ne folosim doar 10% din creier și doar Einstein a reușit sa foloseasca cu 2% mai mult decat restul. Adevarul nu e așa. Daca ați facut anatomie ați vazut ca fiecare parte a creierului este folosita pentru altceva și nu e doar un stick de memorie ce se umple cu date. Noi nu funcționam atat de simplu. Dar peste  una sau alta mai exista oameni ce inca susțin ca Soarele se invarte in jurul Pamantului. Verdict: nu folosim doar 10%.

8. Luna este singurul satelit al Pamantului

Nu. Și spre uimirea vostra, și a mea cand am aflat, Luna nu mai este singurul satelit al planetei. In 2006 s-a descoperit inca un satelit cu un diametru de 5 metri ce orbiteaza in jurul pamantului. In 2008 astrologii spuneau ca au mai gasit inca 3 sateliți ce orbiteaza Pamantul, iar in ziua de azi se presupune ca planeta noastra ar avea cel puțin șapte sateliți. și ca o reamintire Pluto nu mai este planeta.

7. In fiecare an inghițim in jur de 8 paienjeni in timpul somnului

Deși suna a ceva film de groaza cu paianjeni ce iși lasa ouale in gura noastra tind sa spun ca nu cred așa ceva. Dar puțin mai tarziu am auzit un alt lucru care chiar suna plauzibil. Se spune ca oriunde ne-am afla pe planeta (mai puțin Antartica) un paianjen se gasește la o distanța mai mica de 5 metri de noi. Daca este adevarat și luam in calcul și faptul ca paianjenilor le plac locurile umede și calduțe, zic ca un numar de 8 paianjeni pe an este cam puțin. Somn ușor la noapte.

6. Guma de mestecat trece timp de 7 ani prin sistemul digestiv

Ce este adevarat din toata povestea aceasta e ca guma este mai greu de digerat și in așa fel dureaza ceva timp pana sa treaca prin tot sistemul digestiv, dar  in nici un caz nu dureaza 7 ani. Nu ma credeți? Faceți singur experimentul acasa.

5. Sangele nostru este albastru

Cum adica, va intrebați. Ideea pornește de la faptul ca peste tot in carțile de biologie arterele sunt reprezentate cu albastru. Pana și sub piele daca ne uitam sunt albastru-verzui. De aici premiza ca sangele este albastru și dupa contactul cu oxigenul acesta se face roșu. Nu știu cine mai crede asta, dar sigur am gasi cațiva.

4. Ventilatorul morții

Aici ar trebui sa le vorbesc doar sud-koreenilor caci la ei aceasta problema e destul de grava. Ei sunt de parere ca daca un ventilator e lasat sa mearga in continuu poate goli o camera de oxigen și produce axfixierea persoanelor. Voua va este frica de așa ceva? Mai dormiți vara cu ventilatoarele pornite? Bun, pentru ca tot ce face ventilatorul este sa provoace un mic curent de aer rece atata timp cat e pornit.

3. Anotipurile se produc din cauza distanței variabile intre pamant și soare     

Auzisem mai demult și eu cum ca orbita pamantului in jurul soarelui nu ar fi perfect rotunda și in acest fel pamantul se racește. Aceasta ipoteza este greșita și inca luata de mulți ca atare. Anotimpurile sunt cauzate de inclinația planetei cu 23.4 grade. In acest fel lumina directa de la soare variaza in cantitate in luniile Iulie și Ianuarie. In Iulie pamantul primește mult mai multa lumina și caldura decat in Ianuarie. In emisfera sudica a planetei procesul este inversat.

2. Pocnitul degetelor/spatelui/genunchiului/a intregului corp duce la artrita

Nu-ți mai pocni degetele ca iți vor tremura mainile cand vei fi batran. Cați ați auzit aceasta fraza. Dupa studierea unor cercetari s-a descoperit ca pocnitul oaselor nu duce la artrita și ca acel poc/crr/cras auzit intre degete sunt defapt doar cateva bule de aer ce se formeaza atunci cand cartilajul este intins. Deși este o vesta buna, nu recomand intinderea cartilajelor in public caci duce la o privire insistenta din partea celorlați.

1. Bautul de alcool ne crește temperatura corpului

Pe cit de neadevarata, pe atit de periculoasa. In corp alcoolul dilata venele facand ca sangele sa circule mult mai ușor prin ele. Ca urmare sangele stimuleaza nervii cu un surplus de sange cald. DAR in același timp scade temperatura interioara ceea ce nu e chiar de bine. Șansele de hiportemie se marescu cu fiecare strop de bautura.  Statul in piața de revelion și consumul de alcool dauneaza sanatații.