Hemoglobina: interpretarea rezultatelor, valori normale și variații

Sursa foto Shutterstock:

Hemoglobina este o proteină prezentă în celulele roșii din sânge. Rolul său în organism este de a transporta oxigenul către organe și țesuturi, dar și de a prelua dioxidul de carbon din acestea, pe care îl duce înapoi în plămâni pentru a fi eliminat. Un test de hemoglobină măsoară cantitatea acesteia din sânge. Un nivel prea mare sau prea mic indică prezența unor probleme de sănătate. 

Ce este hemoglobina?

Hemoglobina este o proteină prezentă în globulele roșii ale sângelui, esențială pentru transportul oxigenului de la plămâni la țesuturi și celulele corpului. Această proteină, care conține fier, joacă un rol crucial în funcționarea optimă a organismului. Structura și compoziția sunt unice. Hemoglobina este alcătuită din patru subunități proteice, fiecare conținând un grup hem care are în centru un atom de fier. Acesta are capacitatea de a se lega de o moleculă de oxigen, permițând astfel transportul oxigenului prin sânge.

În același timp, hemoglobina are capacitatea de a transporta dioxidul de carbon produs în țesuturi înapoi la plămâni, unde este eliminat prin respirație. Acesta este un proces esențial pentru menținerea echilibrului acido-bazic al organismului și pentru eliminarea produselor reziduale. (1)

Interpretarea rezultatelor analizei hemoglobinei

Un test de hemoglobină măsoară cantitatea acesteia din sânge. Acesta poate fi utilizat pentru verificarea stării generale de sănătate, pentru diagnosticarea unei condiții medicale, dar și ca parte a monitorizării afecțiunilor de sănătate existente. De regulă, analiza hemoglobinei este recomandată alături de alte investigații de laborator. Proba de sânge este prelevată din vena brațului la adulți, în timp ce la sugari este obținută prin înțeparea călcâiului.

Pentru hemoglobină valorile normale variază în funcție de sexul și vârsta persoanei de la care se obține proba de sânge. Nivelul normal de hemoglobină pentru copiii de 1 – 5 ani este situat între 10.5 și 13.7 g/dL. La persoanele de sex masculin, cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, valorile considerate normale sunt 11.5 – 16.3 g/dL, în timp ce la persoanele de sex feminin, între 6 ani și 18 ani, acestea sunt 11.1 – 14.7 g/dL. Pentru bărbații adulți, valorile normale ale hemoglobinei sunt de 12.7 – 17.1 g/dL. Femeile adulte au un alt interval de încadrare, respectiv 10.4 – 15.2 g/dL. 

Interpretarea rezultatelor analizei hemoglobinei nu este un proces complicat, dar necesită o înțelegere a valorilor normale. În cazul în care nivelul de hemoglobină este sub cel normal, acest lucru poate indica anemie, o afecțiune care poate fi cauzată de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv pierderi de sânge, lipsa de fier din alimentație sau prezența bolilor cronice. Dacă nivelul de hemoglobină este peste cel considerat normal, acest lucru poate însemna o privare a organismului de oxigen. Cauzele probabile sunt fumatul, viața la mare altitudine, o boală cardiacă sau pulmonară. La fel de bine poate fi vorba și despre o boală a măduvei osoase care provoacă supraproducția de globule roșii. (2)

Monitorizarea nivelului de hemoglobină este esențială pentru menținerea sănătății și oferă date importante legate de starea generală a organismului. De aceea, este important să fie efectuate analize de hemoglobină în mod regulat, mai ales dacă sunt sesizate simptome precum oboseală, paloare sau dificultăți de respirație. (1)

Variații ale hemoglobinei

Nivelul de hemoglobină este influențat de o serie de factori, printre care dieta, nivelul de activitate fizică, starea generală de sănătate, vârsta, precum și anumite afecțiuni medicale. O dietă săracă în fier, vitamina B12 sau acid folic poate duce la o scădere a nivelului de hemoglobină. De asemenea, tipul de activitate fizică poate afecta nivelul de hemoglobină, deoarece exercițiile fizice intense pot duce la o creștere temporară a nivelului de hemoglobină. În plus, anumite afecțiuni medicale, cum ar fi anemia, bolile renale, cancerul și bolile de sânge, pot afecta nivelul de hemoglobină.

Variațiile nivelului de hemoglobină pot avea consecințe importante asupra sănătății. Un nivel prea mic de hemoglobină, cunoscut sub numele de anemie, poate duce la oboseală, paloare, palpitații și dificultăți de concentrare. Pe de altă parte, un nivel prea mare de hemoglobină poate crește riscul de formare a cheagurilor de sânge, ceea ce poate determina accident vascular cerebral sau atac de cord. Pentru fiecare dintre aceste situații există soluții adecvate. Medicul poate recomanda suplimente de fier sau vitamina B12 când valorile hemoglobinei sunt prea mici. În cazul unui nivel ridicat, specialistul va prescrie un tratament pentru a reduce producția de celule roșii din sânge. (2), (3)

Cu alte cuvinte, monitorizarea regulată a nivelului de hemoglobină este esențială pentru a detecta orice variație și a lua măsurile necesare. 

O serie de factori și de condiții pot influența valorile hemoglobinei. Pentru cele mai multe cauze, variațiile pot fi tratate cu medicamente. În situații rare, se poate ajunge la o transfuzie de sânge pentru a corecta nivelul foarte scăzut al hemoglobinei. Medicul este singurul în măsură să propună soluții adecvate nevoilor, după interpretarea rezultatelor de laborator. Așadar, de la primele simptome neplăcute, trebuie mers la medic de urgență și este obligatoriu să fie efectuate analize medicale!

Surse de informare:

Hemoglobin – https://www.britannica.com/science/hemoglobin, Accesat 06.11.2023

2. What Causes High or Low Hemoglobin Levels? – https://www.verywellhealth.com/hemoglobin-level-5211543, Accesat 06.11.2023

3. Hemoglobin Levels: What’s Considered Normal? – https://www.healthline.com/health/normal-hemoglobin-levels, Accesat 06.11.2023