Guvernul isi mentine prognoza de crestere pana in 2023, dar Banca Spaniei isi raceste optimismul

Vicepresedintele economic o lasa la 6,5% pentru acest an si 7% pentru 2023. Supraveghetorul bancar o coboara la 6,3% si, respectiv, 5,9%. OCDE marcheaza cu trei zecimi sub cresterea Executivului in 2022, la 6,6%

Guvernul si-a mentinut prognoza de crestere pentru acest an la 6,5% si pentru 2022 la 7%, potrivit actualizarii tabelului macroeconomic care va insoti Bugetele Generale de Stat (PGE) pentru anul viitor si cele prezentate de vicepresedintele economic, Nadia Calvino. La finalul sedintei Consiliului de Ministri, Calvino a sustinut ca aceste prognoze sunt „prudente” avand in vedere incertitudinile actuale si in ciuda faptului ca tocmai astazi OCDE a revizuit in sus, la 6,8%, prognoza PIB pentru Spania pentru acest an. .

Calvino a subliniat ca aceste previziuni vor permite ca pana la sfarsitul acestui an, activitatea economica zilnica a Spaniei sa-si fi revenit deja la niveluri pre-pandemie si in cazul ocuparii fortei de munca, „chiar inainte”, in asa fel incat in ​​primul trimestru al Activitatea economica din 2022 va fi „mai mare” decat cea din aceeasi perioada din 2019, inainte de criza. „Nu exista precedent pentru o redresare atat de rapida a cresterii si a ocuparii fortei de munca in crizele anterioare, datorita politicilor monetare si fiscale desfasurate pentru a evita daune permanente”, a reiterat ministrul.

Executivul si-a mentinut si estimarile privind rata somajului, care va fi de 15,2% anul acesta si se va reduce la o medie de 14,1% in 2023, o traiectorie descendenta care va continua si in anii urmatori.

Mai prudenta si mai putin optimista a fost Banca Spaniei, care si-a ridicat previziunile de crestere pentru economia spaniola la 6,3% pentru acest an, cu o zecime mai mult decat in ​​estimarile sale anterioare din iunie, si prognozeaza ca va creste cu 5,9 % in 2022, tot cu o zecime mai mult decat prognoza anterioara. Prognoza lui este insa mult mai prudenta decat cea a Guvernului, doua zecimi pentru anul acesta si 1,1 puncte pentru urmatorul. Pentru 2023, se prevede o crestere de 2%, cu doua zecimi mai mult.

Potrivit Raportului sau trimestrial asupra economiei spaniole, economia spaniola s-ar apropia de nivelul PIB-ului anterior crizei in cursul anului 2022, ceea ce reprezinta o anumita imbunatatire fata de previziunile din iunie, care au plasat aceasta revenire in ultima perioada a anului 2022. In plus, se prognozeaza ca PIB-ul la sfarsitul anului 2023 va fi cu 2,5 puncte peste nivelul pe care il avea inainte de criza.

Directorul general de economie si statistica al Bancii Spaniei, Oscar Arce, a explicat intr-o intalnire cu mass-media ca revizuirea este legata de cresterea puternica a economiei in trimestrul doi, care compenseaza alti factori precum efectul varianta delta pe pietele externe, intarzierea implementarii fondurilor europene si blocajele in lanturile globale de aprovizionare, precum si cresterea inflatiei.

La randul sau, OCDE si-a revizuit in sus asteptarile pentru economia spaniola in acest an si este chiar mai optimista decat Guvernul, deoarece se asteapta la o crestere de 6,8%, cu noua zecimi mai mult decat anticipase la sfarsitul lunii mai si probabil cel mai inalt dintre tarile membre. In raportul sau intermediar Outlook prezentat marti, acesta depaseste cu mult cea mai recenta prognoza de 6,1% a Executivului spaniol pentru 2021, dar si 6,2% pe care atat Comisia Europeana, cat si Fondul Monetar International le estimasera in iulie.

Dupa ce a condus in 2020 cu o scadere a PIB-ului de 10,8%, Spania va inregistra si cea mai mare rata de redresare economica atat in ​​2021, cat si in 2022. Estimarea pentru 2022 a crescut cu trei zecimi, la 6,6%, dar aceasta este intr-adevar cu trei sub nivelul estimarile Guvernului.