Ghid simplu pentru companiile de automobile pentru a obtine ajutor european

    2.975 de milioane de euro contributie de stat cu scopul clar de a dezvolta si produce masini electrice si conectate in tara noastra

     Conditiile de solicitare a ajutorului indica intentia de a disemina in mod coerent fondurile pentru a provoca generarea de bogatie intr-un mod larg.

      Aspecte precum extinderea teritoriala, economia circulara sau formarea si recalificarea profesionala a lucratorilor vor fi obligatorii

      Guvernul a publicat in BOE regulile de baza care vor guverna acordarea ajutoarelor din partea PERTE (Proiectul Strategic de Redresare si Transformare Economica) a industriei auto sau PERTE VEC (a Vehiculului Electric si Conectat). Scopul final este foarte clar: crearea ecosistemului necesar pentru ca in tara noastra sa poata fi dezvoltate si fabricate in totalitate aceste tipuri de vehicule si nu altele. O PERTE care reprezinta un ajutor de nepretuit in momentul necesar pentru ca firmele de automobile sa se urce in trenul viitorului.

      Desi multe dintre aspectele acestei publicatii guvernamentale erau deja cunoscute pe jumatate, ele nu aveau o valabilitate oficiala specifica. Acum, ele reprezinta un cadru pentru companii pentru a incepe sa-si ajusteze propunerile catre Guvern pentru accesul lor la fonduri.

      Deci companiile isi pot prezenta proiectele acum?

      Nu. _ Acum Statul va lansa un apel care va defini termenele si modalitatile de prezentare a proiectelor. Cu alte cuvinte, aceasta publicatie de astazi este doar confirmarea regulamentului de baza al PERTE si o modalitate prin care Guvernul isi poate respecta „angajamentul de a avea structura proiectului pregatita inainte de sfarsitul anului”, asa cum a recunoscut ministrul Industria insasi.

      Aici apare o prima problema deoarece termenele de depunere a cererilor au fost stabilite initial in perioada decembrie a acestui an si februarie viitor, cu o rezolutie in iulie 2022, desi exista multe indoieli ca acestea pot fi stabilite definitiv in acest fel.

      Termeni

      Aceste proiecte de tractoare trebuie sa indeplineasca o serie de cerinte.

      1. Firmele care lanseaza aplicatiile trebuie sa „devina un grup de firme fara personalitate juridica” si sa fi semnat in prealabil un acord intern.
      2. Ca sunt proiecte industriale care trebuie sa includa diferite niveluri ale lantului de productie al sectorului . Nimic prea specific nu merita.
      3. Trebuie sa se refere la asamblarea sau fabricarea vehiculelor , a bateriilor acestora sau a celulelor cu hidrogen sau componentelor care alcatuiesc vehiculul electric si conectat, precum si altele legate de conectivitatea acestuia. Aici Guvernul include in mod specific fabricarea sistemelor de reincarcare (posturi, cabluri, software etc.).
      4. Si, in sfarsit, trebuie sa aiba neaparat trei planuri in cadrul proiectului : unul pentru Economie Circulara pentru productia lor, altul pentru Digitalizarea acestora si un al treilea pentru Formarea Profesionala si Recalificarea angajatilor lor.

      Diversitate

      Guvernul intentioneaza ca ajutorul sa acopere cel mai mare numar posibil de companii, prin urmare:

      1. Fiecare proiect va include in mod necesar minim cinci companii sau entitati juridice diferite care nu apartin aceluiasi grup de afaceri. Dintre cei cinci, cel putin unul va fi producator de vehicule si altul producator de componente. Este o modalitate foarte inteligenta de a lega pe termen lung producatorii internationali de reteaua de furnizori din tara noastra.
      2. In plus, fiecare grup de companii va trebui sa aiba participarea a cel putin 40% din IMM-uri. Acest lucru va ajuta la distribuirea echitabila a ajutorului si la consolidarea numeroaselor mici afaceri din tara noastra.
      3. Din punct de vedere geografic trebuie sa fie implantate in minim doua Comunitati Autonome (din nou distributia).
      4. De asemenea, vor trebui sa includa un furnizor de tehnologie si cunostinte, care poate fi de la un producator la o consultanta, o universitate, o inginerie… BOE spune ca acest furnizor de cunostinte „trebuie sa aiba suficienta capacitate tehnica si organizatorica pentru a realiza Activitati de cercetare, dezvoltare si inovare incluse in proiect”. Adica prezenta lor trebuie sa ofere irefutabil valoare. Aceasta entitate poate fi una dintre companiile care o compun.

      Suma acestuia are un buget de 2.975 de milioane de euro care va fi acordat in urmatorii doi ani, pana in 2023. Multe companii isi pregatesc deja de luni de zile proiectele pentru a solicita acel acces la ajutor. Momentul de prezentare este important deoarece dupa aprobarea acestuia si aportul fondurilor de catre Stat, termenul maxim de realizare a proiectelor va fi pana in septembrie 2025.

      Din acest ajutor, 1.425 milioane ar fi acordat sub forma de imprumut (adica cu rambursare) in timp ce 1.550 milioane ar fi sub forma de subventii nerambursabile. De asemenea, este posibil ca ajutorul acordat sa fie o combinatie a ambelor. Acesti bani vor veni „partial” conform fondurilor Guvernului Next Generation al Uniunii Europene. Cu aceasta parghie, Guvernul se asteapta ca companiile sa contribuie cu 11,9 miliarde in plus la proiectele lor.

      Intrucat Guvernul adauga la acesti 2.975 milioane ajutorul Planului Moves si Moves Singulares si programului tehnologic de mobilitate durabila al CDTI (Centrul pentru Dezvoltare Tehnologica Industriala al Ministerului Stiintei si Inovarii), suma investita ar ajunge la 4.300 milioane euro. .

      Impactul final

      Cu aceasta investitie, Guvernul se asteapta la un impact final gratie mobilizarii capitalului privat de aproximativ 24.000 milioane euro (19.714 milioane euro privat). Cu toate acestea, se preconizeaza o generare de 142.000 de locuri de munca si o contributie intre 1% si 1,7% adaugata la PIB-ul tarii noastre.

      Dar vor sa obtina pana la sfarsitul anului 2023 inmatriculari de vehicule electrice a 250.000 de vehicule electrice si intre 80.000 si 110.000 de puncte de reincarcare desfasurate.

      Indoiala

      Acest cadru, insa, continua sa lase in aer una dintre principalele indoieli , intrebare greu de rezolvat : ce sume urmeaza sa fie investite in fiecare proiect de catre stat? Problema este ca doar „crearea” unui proiect este o munca in sine. Trebuie sa-ti stabilesti obiective, sa gasesti parteneri, sa ajungi la intelegeri, sa definesti si sa pregatesti proiectul… Toate acestea fara sa stii daca taierea va trece pana la urma.

      Dar acesta este poate cel mai mic dintre ele. Mai importanta este necunoasterea cuantumului ajutorului pe care Guvernul l-ar contribui la acest proiect si, prin urmare, a sumei corespunzatoare fiecarei companii care participa la proiectul de tractor. Poate ca companiile mari cu putere financiara mai mare au mai putine probleme in gasirea finantarii. Adevarata problema va fi pentru acei 40% din IMM-uri obligatorii care vor trebui sa se angajeze sa contribuie cu o parte din investitii fara sa stie ce suma economica ar fi, indiferent cat de mult ar putea face proiectii financiare.

      La fel, munca suplimentara implicata intr-un moment in care trecerea la zi cu zi este deja complicata.

      Acest aspect economic decisiv este ceva pe care Guvernul nu l-a precizat inca si despre care companiile comenteaza deschis ca ar trebui sa cunoasca o anumita certitudine inainte de a-si prezenta proiectele.