Cartierul in care vrei sa locuiesti daca esti pasionat de Lego

 Este cazul Comfort Town , un complex rezidential din Kiev cu 180 de cladiri, magazine, parcuri sau sali de sport inspirate din miticele blocuri colorate . Pentru cei care viziteaza un parc tematic Lego sau se pierd in muzeul sau – complexul rezidential este conceput de studioul Bjarke Ingels ca un omagiu adus celor mai cunoscute piese de constructie din lume- si cei care, direct, locuiesc intr-un cartier care pare ca a iesit din imaginatia unui copil .

Cand cineva se apropie de aeroport de la Aeroportul International Boryspil, la 29 km est de Kiev, este usor de observat. Impotriva arhitecturii sovietice de blocuri uniforme de tonuri gri, Comfort Town apare ca o explozie de culoare .

Toate nuantele curcubeului se desfasoara in fata ochilor nostri intr-o extindere de 40 de hectare si 180 de cladiri asezate armonios ca niste blocuri de constructie pentru copii, in ceea ce este „un raspuns jucaus la casele create in epoca comunista din anii cincizeci si saizeci care te poti vedea in jur. tu”, explica ei de la studioul de arhitectura Archimatika , responsabil de proiect.

Orasul-Lego

Cei 700.000 m2 ai complexului functioneaza ca „un oras in oras”; adica cu tot ce ai nevoie pentru viata de zi cu zi, de la magazine si restaurante pana la scoli si sali de sport.

Este „o mica bucata de Europa la Kiev”, anunta dezvoltatorul imobiliar. De fapt, majoritatea celor 8.500 de apartamente ale sale gazduiesc deja familii tinere de profesionisti urbani care se simt cultural mai aproape de Europa decat de mostenirea sovietica a tarii.

Cei 700.000 m2 ai complexului functioneaza ca un oras in interiorul orasului, cu magazine, restaurante, birouri, scoli si sali de sport.

A fost nevoie de 11 ani pentru a finaliza cartierul, primul din Ucraina bazat pe dezvoltarea blocurilor in locul micro-districtelor sovietice obisnuite inainte de prabusirea URSS.

De mica inaltime (se misca intre 2 si 16 etaje), cladirile au un design minimalist , inspirat din forme geometrice si cu fatade plate . Astfel, desi renunta la balcoane sau elemente decorative, au facut posibila optimizarea costurilor si astfel ajustarea pretului intr-un context de criza globala – dezvoltare a durat intre 2009 si 2020.

Cand solutia este in culoare

Provocarea studiului in fata acestui proiect, explica acestia de la Archimatika, a fost transformarea unei vechi zone industriale intr-un cartier placut de locuinte, cu preturi ajustate si optimizate „atat din punct de vedere al costului constructiei, cat si al tehnologiei”.

Pentru aceasta s-a ales designul sectiunilor standard repetate care, datorita angajamentului fata de culoare si designului minimalist si sobru, este confortabil si nu plictisitor. Balcoanele frantuzesti si ferestrele, pe langa acoperisurile cu versant la diferite inaltimi, alaturi de paleta de culori care alterneaza tonuri pastelate si luminoase, sparg orice posibila monotonie.

Intre cladiri se genereaza curti generoase rezervate pietonilor , permitand dezvoltarea unor zone fara masini pentru bucuria rezidentilor.

Jocul inaltimii, acoperisurile in doua versante si, mai ales, paleta de culori vibrante rupe orice posibila monotonie

In plus, spatiile verzi s-au pastrat dupa demolarea vechilor infrastructuri industriale la care au fost incorporati copaci, sculpturi sau fantani.

Cartierul confortului

Obiectivul a fost indeplinit si Comfort Town ofera exact ceea ce promite, un cartier confortabil si placut pentru locuitori, cu zone amenajate si infrastructuri care includ o gradinita, scoala primara si gimnaziala , o zona comerciala de 4.500 m2, o sala de sport cu trei piscine si un Suprafata de 1,5 hectare cu terenuri de sport in aer liber.

De asemenea, dispune de cantine, magazine si birouri in sectiunile inferioare ale cladirilor, precum si servicii proprii de intretinere si trei garaje cu 1.000 de locuri de parcare (planurile de extindere includ inca 1.500 de locuri).