7 sfaturi de gestionare a banilor pentru imbunatatirea finantelor

Aceste sfaturi de gestionare a banilor va pot ajuta sa va pregatiti pentru succesul financiar pe termen lung si va pot ajuta sa gestionati banii mai eficient.

Daca banii sunt o sursa de ingrijorare in viata ta, nu esti singur. Studiul Capital One Mind Over Money din 2020 a aratat ca majoritatea respondentilor – 77%, de fapt – au simtit anxietate in legatura cu finantele lor. 

Iata cativa pasi pe care ii puteti face astazi pentru a va consolida increderea si pentru a va ajuta sa va gestionati banii mai eficient. 

Ce este managementul banilor?

Bugetarea, investitiile, economiile si chiar cheltuielile fac parte din managementul banilor. Deci, cum construiti increderea in bani si reduceti anxietatea cu privire la obiectivele dvs. financiare? Gasirea unor modalitati de a va gestiona mai bine banii si mentalitatea dvs. ar putea ajuta. Puteti face propriile cercetari sau puteti obtine sfaturi profesionale care sa va ajute cu planul financiar.

Cum sa-ti gestionezi mai bine banii

Puteti folosi aceste sapte sfaturi financiare practice si abilitati de gestionare a banilor ca ghid general pentru calatoria dvs. financiara. 

1. Fa-ti un buget personal

Oamenii care simt impactul stresului financiar se lupta mai mult cu bugetarea – aceasta este o constatare din studiul Capital One Mind Over Money. Se simt mai putin controlati si tind sa-si cheltuiasca salariile mai impulsiv.

Crearea unui buget este un prim pas grozav in dezvoltarea unor obiceiuri mai sanatoase de bani si pentru a invata cum sa profitati la maximum de banii tai. 

Potrivit Biroului pentru Protectia Financiara a Consumatorului (CFPB), „bugetarea va ajuta sa va asigurati ca veti avea destui bani pentru lucrurile de care aveti nevoie si lucrurile pe care le doriti, in timp ce va construiti economii pentru obiectivele viitoare”.

Puteti incepe prin a utiliza o foaie de lucru pentru buget si urmand pasi generali precum acestia:

 • Adauga-ti venitul lunar. Aceasta include salariul la locul de munca, plus alte surse de venit, cum ar fi bonusuri, rambursari de impozite sau venituri din munca secundara.
 • Aduna-ti cheltuielile lunare. Acestea pot include cheltuieli in „galeti” majore, cum ar fi plata facturilor pentru locuinta, mancare, imprumuturi pentru studenti si transport. Pentru plati lunare care nu sunt intotdeauna aceleasi – alimente si utilitati, de exemplu – puteti folosi o medie din lunile precedente.
 • Scadeti cheltuielile din venit. Aceasta suma va fi punctul de plecare pentru bugetul dumneavoastra. Orice lucru ramas este cu ce trebuie sa lucrati atunci cand platiti datorii si faceti economii. Daca ceea ce a mai ramas este prea mic, poate doriti sa luati in considerare reducerea costurilor pentru lucruri precum mancarea la pachet si abonamentele, daca nu ati facut-o deja. 

Poate fi de ajutor sa va ganditi la bugetul dvs. ca la un document viu pe care il priviti des. In acest fel, puteti face ajustari daca este necesar, cum ar fi atunci cand eliminati o cheltuiala lunara prin plata unui card de credit. De asemenea, s-ar putea sa luati in considerare abordari populare de bugetare, cum ar fi regula 50/30/20, atunci cand va creati bugetul.

2. Urmariti-va cheltuielile

Studiul Capital One Mind Over Money a constatat ca folosirea obiceiurilor sanatoase de bani atunci cand te simti increzator in finantele tale te poate ajuta atunci cand lucrurile devin mai dificile. 

Urmarirea cheltuielilor dvs. ar putea fi unul dintre acele obiceiuri bune. La urma urmei, va poate ajuta sa evitati cheltuiala excesiva si sa va pastrati bugetul.

Cum tine evidenta cheltuielilor tale? E simplu. Va puteti inregistra cheltuielile digital cu una dintre numeroasele aplicatii disponibile online. 

Daca aveti un card Capital One, puteti utiliza functiile digitale gratuite care va ajuta sa va urmariti banii. Sau, daca preferati o optiune pe hartie, puteti pur si simplu sa va salvati chitantele si sa urmariti totul intr-un planificator sau caiet.

Un singur indiciu: poate doriti sa va separati cheltuielile in categorii. In acest fel, vei vedea exact unde se duc banii tai si unde s-ar putea sa cheltuiesti prea mult.

3. Economisiti pentru pensie

Deloc surprinzator, studiul Capital One Mind Over Money a constatat ca americanii sunt ingrijorati de viitorul lor financiar. Aceasta include economisirea pentru pensie. De fapt, 68% dintre respondenti au spus ca sunt ingrijorati ca nu vor avea suficienti bani pentru a se pensiona.

Ar putea ajuta sa incepi putin atunci cand vine vorba de economii pentru pensii. Cu alte cuvinte, ai putea economisi o suma mica in fiecare luna deocamdata si apoi sa adaugi la ea cand te simti pregatit.

De asemenea, poate ajuta sa deschideti un cont de plan de pensionare care ar putea suplimenta veniturile din pensii sau asigurari sociale. Aceste tipuri de conturi pot include urmatoarele:

 • 401(k) prin intermediul angajatorului dumneavoastra. Cu un 401(k), puteti depune dolari inainte de impozitare printr-o deducere regulata din salariul dvs. Beth Sabin, un director la Capital One, spune: „Daca aveti o potrivire de companie prin 401(k), acesta poate fi un loc grozav pentru a incepe prin a contribui pana cand veti obtine potrivirea completa.” Ea va recomanda, de asemenea, sa va mariti contributia cu 1 punct procentual pentru a vedea daca acest lucru este realizabil pentru dvs. Daca este, s-ar putea sa o mariti cu un alt punct procentual pentru a va accelera economiile.
 • 403(b) plan. La fel ca planurile 401(k), planurile 403(b) sunt sponsorizate de angajator. O diferenta este ca planurile 403(b) sunt oferite de scoli publice si de unele organizatii care sunt scutite de taxe. Contributiile la planurile traditionale 403(b) sunt amanate cu impozitul – la fel cum sunt in cazul planurilor traditionale 401(k). Deci, nu trebuie sa platiti impozite pe contributii sau castiguri pana cand retrageti fonduri din cont.
 • Cont individual de pensionare (IRA). Contributiile la un IRA traditional – un cont care este, in general, auto-directionat si nu sponsorizat de un angajator – sunt amanate cu impozitul. Odata ce va pensionati si incepeti sa faceti retrageri, banii vor fi impozitati la rata de impozitare pe venit obisnuita.
 • Roth IRA. In timp ce contributiile la un Roth IRA nu sunt deductibile fiscal atunci cand le faceti, este posibil sa va puteti retrage banii fara impozit in timpul anilor de pensionare.

Poate doriti sa consultati consilierul fiscal pentru mai multe informatii despre aceste planuri, totusi.

Retineti ca dobanda compusa poate fi un motiv important pentru a incepe sa economisiti din timp. Dupa cum explica CFPB, dobanda compusa va poate ajuta sa va accelerati economiile castigand dobanda pe dobanda. Pentru a vedea cum se poate acumula dobanda compusa, va recomandam sa incercati acest Calculator al dobanzii compuse de la Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA.

4. Economisiti pentru situatii de urgenta

Pastrarea economiilor intr-un fond de urgenta pentru evenimente neasteptate de viata, cum ar fi nevoie de reparatii majore la domiciliu, va poate ajuta sa va simtiti mai bine in privinta situatiei financiare. 

Cresterea economiilor ar putea fi unul dintre obiectivele tale. Daca este, poate doriti sa luati in considerare aceste sfaturi financiare pentru a va ajuta cu cheltuieli neasteptate:

 • Retineti ca ratele dobanzii pot varia. Asa ca poate fi intelept sa faci cumparaturi. Daca gasiti un cont de economii cu o rata mai buna, dobanda suplimentara se poate adauga in timp.
 • Pune venituri suplimentare in contul tau. Cand primiti o rambursare a taxelor sau un bonus la locul de munca, luati in considerare depunerea acestuia in contul dvs. bancar. Banii in plus va pot ajuta economiile sa creasca.
 • Cumparati mai degraba ceea ce aveti nevoie decat ceea ce doriti. In acest fel, puteti pune restul in economiile dvs.
 • Configurati economii automate. Cu ajutorul angajatorului dvs., este posibil sa puteti configura transferuri automate in contul dvs. de economii pentru a va construi economii fara tentatia de a cheltui bani in plus.

5. Planificati sa platiti datoria

Achitarea datoriilor va poate ajuta, de asemenea, sa va gestionati mai bine finantele si sa reduceti anxietatea legata de bani.

Iata doua planuri recomandate de CFPB pentru a deveni fara datorii:

 • Metoda bulgarelui de zapada : aceasta metoda se concentreaza mai intai pe achitarea celor mai mici solduri. Inca faceti platile minime pentru toate datoriile dvs. In acelasi timp, folositi orice bani in plus pentru a va plati cel mai mic sold. Apoi folositi banii pe care i-ati eliberat pentru a va plati urmatorul cel mai mic sold si asa mai departe. Acest lucru ar putea insemna ca datoriile cu rate ale dobanzilor mai mari ar putea ajunge sa dureze mai mult pentru achitare. Si asta te-ar putea costa mai mult pe termen lung.
 • Metoda avalansei de datorii : in aceasta metoda, numita si metoda cu cea mai mare dobanda, va enumerati datoriile pe baza ratelor dobanzii, de la cea mai mare la cea mai mica. Mai intai iti pui banii catre datoria cu cea mai mare dobanda. Odata achitat, aceste fonduri suplimentare pot fi folosite pentru a plati urmatorul imprumut de pe lista ta. De asemenea, continuati sa efectuati platile minime pentru toate datoriile dvs.

6. Stabiliti obiceiuri bune de creditare

Lucrul in vederea stabilirii unor scoruri bune de credit ar putea ajuta, de asemenea, sa va imbunatatiti finantele.

Potrivit CFPB, scorurile dvs. de credit sunt un instantaneu al bonitatii dvs. de credit. Deci, aceste scoruri pot afecta multe parti ale vietii tale – totul, de la inchirierea unui apartament pana la a fi luat in considerare pentru un loc de munca.

CFPB recomanda urmatoarele ca parte a unui plan de management al finantelor personale pentru a construi un credit bun: 

 • Platiti facturile la timp – in fiecare luna.
 • Nu va apropiati de limitele conturilor dvs. de credit.
 • Lucrati la stabilirea unui istoric de credit lung.

Verificarea regulata a rapoartelor dvs. de credit pentru acuratete poate fi de ajutor. CreditWise de la Capital One este o modalitate simpla de a va monitoriza scorul de credit VantageScore® 3.0 si raportul de credit TransUnion®. Nu va va afecta scorurile de credit. Si este gratuit pentru toata lumea, chiar daca nu aveti un produs Capital One. De asemenea, puteti obtine copii gratuite ale rapoartelor dvs. de credit de la fiecare dintre cele trei birouri de credit majore la AnnualCreditReport.com.

Pe masura ce va indepliniti obiectivele financiare, puteti lua in considerare si modul in care se incadreaza un card de credit Capital One. Cu o utilizare responsabila, ati putea folosi unul pentru a va construi sau reconstrui creditul in calatoria dvs. financiara. 

7. Imbunatatiti-va mentalitatea de bani

Ceea ce faci cu banii tai este important. Dar si felul in care te gandesti la asta poate fi important.

Asumarea unei mentalitati financiare mai pozitive in timp ce gestionati banii ar putea include lucruri precum sa va urmariti obiectivele. Ar putea insemna, de asemenea, adoptarea unei abordari orientate spre solutii si concentrarea asupra lucrurilor pe care le puteti controla, cum ar fi rambursarea datoriilor si obiceiurile de cheltuieli.

Pentru mai multe despre aceste si alte sfaturi personale de gestionare a banilor pentru o mentalitate mai buna a banilor, consultati studiul Capital One Mind Over Money. 

Amintiti-va, nu sunteti singuri daca va simtiti stresati de cum sa gestionati banii, sa gestionati finantele personale sau sa va atingeti obiectivele de economii. Dar acum stii mai multe despre strategiile de gestionare a banilor, stabilirea bugetului lunar, rambursarea datoriilor si construirea fondului de urgenta. Daca continui sa lucrezi la ele, ele pot deveni in cele din urma obiceiuri. Si asta te-ar putea ajuta sa te pregatesti pentru succesul financiar in fiecare etapa a vietii tale.