Ce sunt taxele? Afla acum

Taxele fac parte din viata pentru multi oameni. Cand vine sezonul fiscal, contribuabilii sunt adesea obisnuiti sa-si organizeze informatiile, sa depuna declaratii fiscale si sa astepte orice rambursare a taxelor.

Dar nu toata lumea poate intelege ce sunt taxele sau de ce persoanele fizice si companiile trebuie sa le plateasca. Acest ghid prezinta modul in care functioneaza taxele si care sunt cele mai comune tipuri de taxe pentru a va ajuta sa fiti informat in timpul sezonului fiscal.

Ce sunt taxele?

Potrivit IRS, taxele sunt „plati obligatorii de bani catre guverne care sunt folosite pentru a furniza bunuri si servicii publice in beneficiul comunitatii in ansamblu”. Majoritatea oamenilor si corporatiilor sunt obligate sa plateasca taxe in Statele Unite.

Taxele pot fi impuse de guvernele federale, de stat si locale. IRS – sau Internal Revenue Service – este o agentie guvernamentala care aplica legile fiscale si colecteaza taxe federale.

De ce trebuie sa plateasca oamenii impozite si la ce sunt folosite?

Taxele sunt principala sursa de venit pentru guvernul SUA. Veniturile din impozite sunt folosite pentru a finanta bunuri si servicii pentru public, cum ar fi drumuri, scoli si o varietate de programe.

Aruncati o privire mai atenta la unele dintre modurile in care sunt utilizate taxele federale, de stat si locale in SUA

Impozite federale

Veniturile fiscale federale – plus veniturile din amenzile judecatoresti, taxele de licenta si platile catre agentiile guvernamentale – pot fi utilizate pentru a plati pentru servicii si programe nationale, inclusiv:

 • Securitate Sociala
 • Asistenta medicala precum Medicare si Medicaid
 • Aparare nationala
 • Programe de securitate economica
 • Servicii de transport si de urgenta
 • Beneficii pentru veterani
 • Infrastructura publica, cum ar fi poduri si drumuri

Taxe de stat si locale

Guvernele de stat si locale pot impozita lucruri precum venitul, vanzarile, combustibilul si proprietatea. Taxele de stat si locale pot plati pentru servicii care includ:

 • Scoli publice si invatamant superior
 • Asistenta medicala precum Medicaid si Programul de asigurari de sanatate pentru copii (CHIP)
 • Transport public si infrastructura
 • Asistenta financiara pentru familie, cum ar fi programul de asistenta temporara pentru familiile nevoiase
 • Programe de corectie

Statele pot primi, de asemenea, subventii de la guvernul federal pentru a ajuta la plata unor lucruri precum ingrijirea sanatatii, serviciile sociale si infrastructura.

Tipuri de impozite

Guvernul SUA percepe trei tipuri principale de taxe pe ceea ce castigi, detii si cumperi. Aflati ce este inclus in fiecare tip de taxa.

Impozite pe venit

Impozitele pe venit se bazeaza pe venitul castigat si necastigat al unei persoane sau organizatii. Venitul impozabil obtinut provine de obicei din salarii, salarii, comisioane si bacsisuri. Si venitul necastigat poate veni sub forma de dobanzi si dividende pe actiuni.

Guvernul federal si majoritatea guvernelor de stat colecteaza impozite pe venitul persoanelor fizice si corporative. Unele guverne locale percep si impozite pe venit. Dar unele state nu colecteaza deloc impozite pe venit. In aceste state, alte tipuri de impozite ar putea fi mai mari pentru a compensa lipsa veniturilor din impozitul pe venit.

Impozitul pe venit poate fi impartit in diferite categorii in functie de sursa venitului:

 • Impozite pe venitul personal: impozite bazate pe venitul unei persoane fizice. Guvernul federal foloseste un sistem fiscal progresiv care aplica cote de impozitare mai mari persoanelor care castiga mai multi bani. Dar o serie de factori, cum ar fi statutul de inregistrare, sursa de venit, contributiile inainte de impozitare si deducerile si creditele fiscale eligibile, ar putea afecta suma datorata de un contribuabil.
 • Impozite pe castiguri de capital: impozite bazate pe profitul din vanzarea anumitor active, cum ar fi o casa, bijuterii sau arta, si unele investitii precum actiuni si obligatiuni. Impozitele pe castiguri de capital pot percepe o rata pe termen scurt sau pe termen lung, in functie de cat timp a detinut bunul de catre contribuabil.
 • Taxe pe salarii: impozitele retinute de obicei dintr-un salariu de catre un angajator. Acestea pot include securitatea sociala, Medicare si impozitele federale pe venit.
 • Impozite pe venitul corporativ: Impozite calculate pe venitul realizat sau necastigat al unei corporatii.

Impozite bazate pe avere

Impozitele bazate pe avere sunt de obicei aplicate lucrurilor pe care oamenii sau companiile le detin, inclusiv:

 • Impozite pe proprietate: Taxele pe proprietate sunt de obicei impuse asupra bunurilor imobiliare. Dar unele tipuri de proprietati personale corporale, cum ar fi barcile, masinile si echipamentele comerciale, sunt supuse si impozitelor – denumite impozite pe proprietatea personala corporala.
 • Impozite pe proprietate: Taxele pe proprietate sunt un impozit pe dreptul de a transfera proprietatea in momentul decesului cuiva. Taxele pe imobile sunt aplicate asupra averii brute a persoanei decedate sau asupra sumei totale a activelor pe care le-a transferat unui mostenitor, cum ar fi bani si proprietati.
 • Impozite pe mostenire: Impozitele pe mostenire sunt similare, dar mai putin frecvente decat impozitele pe proprietate. In loc sa fie impuse asupra averii persoanei decedate, impozitele succesorale sunt platite de catre mostenitorii acestora.

Taxe bazate pe consum

Taxele bazate pe consum sunt de obicei impuse lucrurilor pe care oamenii sau companiile le cumpara, cum ar fi:

 • Taxe pe vanzari: Taxa pe vanzari se aplica aproape tuturor achizitiilor cu amanuntul. De obicei, este un procent stabilit din costul total care este determinat la nivel de stat si local.
 • Accize: accizele sunt impuse asupra anumitor bunuri sau servicii, cum ar fi combustibilul, biletele de avion, tutunul, bronzarea in interior si jocurile de noroc.