G-8, G-20 si Davos: cele mai importante forumuri economice din lume

Din cand in cand, mass-media urmareste intalnirile la care au participat principalii lideri mondiali pentru a discuta, mai ales, economie si geopolitica. Cele mai cunoscute nume sunt G-8, G-20 sau forumul de la Davos. Dar ce sunt cu adevarat aceste summit-uri si ce se dezbate in ele?

Totul a inceput in mijlocul celui de -al Doilea Razboi Mondial , cand in 1944, la Bretton Woods, puterile aliate s-au intalnit pentru a redefini cum va arata ordinea internationala (in blocul capitalist) odata ce razboiul s-a terminat.

De atunci, in fiecare an au avut loc trei intalniri majore unde se aduna cele mai bogate si mai puternice tari din lume, in intalniri care genereaza atentia presei si indoieli cu privire la ceea ce se petrece acolo in parti egale.

G8 

Summit- ul G-8 a luat nastere la inceputul anilor saptezeci, cand ministrii economiei celor mai industrializate sase puteri din lume (Statele Unite ale Americii, Japonia, Germania de Vest, Italia, Franta si Regatul Unit), s-au intalnit pentru a analiza situatia politica si politica mondiala. situatia economica, incercand sa creeze linii de actiune si acorduri bilaterale pentru imbunatatirea relatiilor economice dintre tarile dezvoltate.

Cu toate acestea, G-8 se afla de cativa ani in criza, din cauza faptului ca tarile emergente precum Brazilia sau India, neincluse in aceasta intalnire, au din ce in ce mai multa pondere in miscarile economice internationale .

Acei primi sase parteneri s-au schimbat si a venit un moment in care alte tari au inceput sa fie incluse, desi nu determinau puteri economice in structura financiara globala. Spania , de exemplu, a fost invitata sa participe la summitul din 2009.

G20

In 1999, ultimul an al secolului al XX-lea, sa nascut G-20 . Aici cifra nu este intamplatoare, deoarece in acest forum se intalnesc cei douazeci de ministri ai economiei si finantelor si guvernatorii bancilor centrale ale celor mai puternice douazeci de tari din lume.

Nu numai ca asemanarea cu G-8 este evidenta, dar nu cu multi ani in urma, G-20 a reusit sa-l depaseasca in importanta si popularitate. In acest grup, Spania si-a castigat cu mult timp in urma statutul de „oaspete permanent”, desi ponderea sa economica si geopolitica este minima, iar ministrii nostri vin la el mai mult ca observatori decat orice altceva.

Forumul de la Davos

Un alt dintre cele mai cunoscute si mai longevive summit-uri este Forumul Davos , care de aproape jumatate de secol a reunit anual, intr-un complex de lux din Alpii Elvetieni, directorii celor mii de companii care il compun. La evenimentul alpin participa si politicieni selectionati, reprezentanti ai ONG-urilor, lideri religiosi si, bineinteles, multe institutii media (desi nu sunt prezenti la intalniri).

Forumul de la Davos este considerat catedrala capitalismului deoarece, desi se aud si se dezbat diverse tendinte economice , pana la urma curentul liberal este cel care predomina, deoarece aproape toti oaspetii sai il urmeaza, il aplica sau beneficiaza de el.

De la izbucnirea crizei financiare in 2008, aceste tipuri de forumuri sunt mult mai decofeinizate. Ravagiile situatiei economice au polarizat foarte mult perspectiva economica intre cei care apara capitalismul ca solutie pentru raul lumii si cei care se angajeaza intr-o economie mai centrata pe fiinta umana si pentru a atenua inegalitatile enorme.