30 de intrebari pentru a sti daca compania ta va fi viabila

Cat ai de gand sa vinzi?

Inainte de a calcula cat te va costa sa vinzi, trebuie sa stii cat vei vinde. Un prim pas este sa afli, pe hartie, volumul de vanzari pe care l-ai putea realiza in primul an cu afacerea ta, intotdeauna cu capital propriu, si inainte de a tine cont de ce finantare va avea nevoie proiectul tau.

Nu este atat de complicat. Abia atunci puteti dezvolta un plan de investitii realist. De asemenea, trebuie sa va faceti previziunile (si sa le specificati in planul economico-financiar) pentru fiecare linie de produse.

Atunci cand calculati daca compania dvs. este viabila, trebuie sa va puneti mai intai aceste tipuri de intrebari, chiar daca nu sunteti inca pe piata: compania dvs. are deja comenzi ferme sau clienti? De la ce clienti va asteptati sa primeasca comenzi in primul an? Daca da, cate comenzi si cand vor fi produse? Ce date de cercetare de piata aveti in prezent pentru a va sustine prognoza de vanzari? Ati tinut cont ca aveti nevoie de o prognoza de vanzari pentru fiecare produs sau linie de servicii?

Prognoza vanzarilor

O afacere este viabila daca suma vanzarilor sale anuale (platite la timp) este mai mare decat suma tuturor cheltuielilor sale (de la salarizare la chirie, inclusiv costurile de productie sau achizitiile externe). Primul pas pe care trebuie sa-l faci inainte de a calcula de cati bani ai nevoie sau de ce cheltuieli vei avea este sa te gandesti care va fi venitul tau cu o perspectiva de 1, 3 si 5 ani.

Cum se calculeaza?

Este clar ca este dificil sa stii cate vanzari si venituri vei avea. Prin urmare, ceea ce ar trebui sa faceti este sa limitati problema. In primul rand, ganditi-va la piata dvs. potentiala. In al doilea rand, analizati obiceiurile de consum ale potentialilor dvs. clienti pentru a vedea cati ar putea fi interesati sa va achizitioneze produsul sau sa va foloseasca serviciul.

Al treilea pas este sa te gandesti la cota de piata pe care ai putea-o obtine in functie de posibilitatile tale de a capta [experienta in sector, optiuni de comunicare, acorduri anterioare cu distribuitorii…] si banii pe care esti dispus sa-i cheltuiesti.

Si atunci cand aveti deja un numar de clienti carora sa le vindeti sau unitati de vanzare, ii puneti un pret, care va trebui sa fie ajustat la nivelul de trai si la circumstantele pietei. Studiul il faci mai tarziu pentru un termen mai lung. Cu asta ai avea deja vanzarile. Si apoi acomodati cheltuielile la vanzari.

Bugetul de investitii

Inainte de a incepe, este esential sa faceti o defalcare a afacerii dvs. In sens material, este important sa anticipati de ce facilitati veti avea nevoie, de ce material si de ce personal veti avea nevoie pentru a va putea furniza serviciul sau a va fabrica produsul. Este convenabil sa stii dinainte care vor fi investitiile pe care va trebui sa le intreprinzi si care vor fi cheltuielile tale curente si de exploatare. Principalele cheltuieli provin din patru fronturi: marketing si comercializare; productie si logistica; cheltuieli de personal si cheltuieli financiare.

Interesat ca o terta parte „sa arunce o privire la previziunile tale”. Antreprenorii gresesc de partea optimismului in prognoza vanzarilor, iar acest lucru determina in mod normal o finantare initiala scurta, iar cand incep sa treaca lunile si nu se atinge punctul de echilibru, apar primele probleme.

Marja bruta

Din veniturile din vanzari trebuie sa deduceti costul marfurilor vandute. In acest fel, cuantificati marja bruta de exploatare. Costul produselor dumneavoastra se obtine prin adaugarea tuturor costurilor variabile [cele care cresc proportional cu productia: materiale si forta de munca de productie].

Costul de oportunitate

Exista formule diferite (si complexe) pentru a calcula costul de oportunitate, dar conceptul poate fi analizat intr-un mod mai simplu. Un antreprenor ar trebui sa ia in considerare ce ar obtine daca, de exemplu, ar investi aceiasi bani pe care planuieste sa-i cheltuiasca pe afacerea sa in alte investitii. Ar trebui sa atinga aproximativ 12% pe an.

Costuri de finantare

Cand vorbim despre bani… despre cati bani vorbim? La ce o sa-l folosim? Cand il vom folosi? Cand avem nevoie? Cand o sa-l returnam? Cat vom obtine cu activitatea companiei noastre? Cat va fi in numerar? Nu este atat de usor. Expertii recomanda sa combinati pregatirea planului dvs. cu cautarea de finantare de la inceput: nu puteti merge la o institutie financiara cu o idee vaga a ceea ce doriti sa faceti.

Antreprenorii, pe de o parte, nu cunosc formulele cu care isi pot rezolva dificultatile. Pe de alta parte, ei nu testeaza anterior nicio institutie financiara pentru a afla daca le-ar imprumuta banii de care au nevoie, sau macar o parte din acestia.

In calitate de utilizatori privati, folosim putine produse financiare si mecanisme de colectare si plata. Cel mult, cecuri si transferuri. Finantare, imprumuturi personale, carduri de credit si imprumuturi ipotecare. Si inca putin. Cand intram in lumea afacerilor, exista o serie de mecanisme de colectare si plata si instrumente de finantare pe care le putem folosi fara a intra in capital de risc sau business angels.

Totul este negociabil

Antreprenorii ar considera util sa invete ca majoritatea acestor produse sunt negociabile si ca ceea ce trebuie sa cauti este acea combinatie de produse si caracteristici care se potriveste nevoilor tale si obiectivului investitiei pe care trebuie sa o faci. Intelegeti ca, daca ceea ce avem nevoie este sa acoperim cu promptitudine un decalaj de numerar, nu este necesar sa apelam la un imprumut, dar putem solicita o linie de credit mai ieftina si care se potriveste mai bine nevoilor noastre.

Cat de mult capitaluri proprii contribuiti?

Un antreprenor care dorea sa creeze o firma de conserve in zona Costa da Morte alesese sediul, luase legatura cu furnizorii, alesese canalele de distributie… totul se potrivea perfect, dar nu vorbise inca cu nicio institutie financiara despre cei 700.000 de euro de care aveau nevoie. pentru a realiza proiectul. Cand a facut-o, si avand in vedere procentul mic din capitalul propriu cu care a contribuit, nicio entitate nu i-a furnizat banii. A fost necesar sa se reorienteze proiectul spre cautarea de parteneri care sa aduca capital… lucru care nu le place de obicei antreprenorilor care nu vor sa-si piarda controlul asupra proiectului.

Iata cateva sfaturi practice : Proiectul dumneavoastra ar trebui sa includa in dezvoltarea lui entitatile care il vor finanta, fie ei parteneri, furnizori sau banci si case de economii, de la primul contact initial pana la faza finala. Acest lucru te va face sa castigi incredere in fata responsabililor acestor entitati si, in acelasi timp, iti va fi mai usor sa cunosti, din mers, numeroase formule de finantare pe care antreprenorii le ignora sau nu le cunosc in profunzime precum leasingul, inchirierea, linii de reducere, confirmare, factoring etc.”.

Imprumut

Ce este? O institutie financiara va ofera o suma de bani pe care sunteti obligat sa o rambursati dupa o perioada de timp predeterminata, plus dobanda acumulata. Imprumutul este interesant pentru situatiile in care antreprenorul are nevoie de o cantitate semnificativa de lichiditate pentru a face fata lansarilor de noi produse, extinderilor de afaceri, printre altele. Cat te costa? Necesita garantie.

Credit

Institutia financiara pune la dispozitia clientului fonduri pana la o anumita limita si pe un termen prestabilit, platind doar dobanda la suma utilizata. Este cunoscut si ca cont de credit, politica de credit sau linie de credit. Suma este utilizata in principal pentru finantarea capitalului de lucru (lichiditatea companiei). Termenul maxim uzual este de un an, cu posibilitatea de reinnoire. Cat te costa? Necesita garantie.

Inchiriere

Este un contract de inchiriere pentru un bun pe care un client il semneaza cu institutia financiara pentru o perioada de timp. La sfarsitul acestui termen, clientul are posibilitatea de a achizitiona bunul (achitarea unei rate finale de valoare reziduala), de a reinnoi contractul sau de a returna bunul. Aceasta optiune este recomandata atunci cand societatea trebuie sa cumpere active fixe cu risc de uzura. Suta la suta din proprietate poate fi finantata, iar taxa este o cheltuiala deductibila fiscal. Nu este necesar sa se efectueze o cheltuiala initiala, astfel incat compania nu vede ca activele sale curente sa scada. Cat te costa? Nu este ieftin. Deoarece nu este o achizitie de active fixe, aceasta nu va aparea in bilant ca capitaluri proprii.

Leasing

Este un contract de inchiriere pentru un bun pe care un client il semneaza cu entitatea financiara pentru o perioada de timp. La sfarsitul acestui termen, clientul are posibilitatea de a achizitiona bunul, achita o ultima rata de valoare reziduala, reinnoieste contractul sau returneaza bunul. In acest caz, aceasta optiune este recomandata atunci cand firma trebuie sa cumpere active fixe cu risc de uzura. Cat te costa? Ratele dobanzilor sunt de obicei mari.

Factoring

Aceasta formula consta in transferul portofoliului de incasari catre clienti –facturi, chitante, facturi– de la un titular la o firma specializata in acest tip de tranzactie, conversia vanzarilor pe termen scurt in vanzari in numerar, asumandu-si riscul de insolventa al titularului si ingrijindu-se de contabilitatea si colectarea acestuia. Este o optiune de simplificare a procedurilor de colectare si o formula de obtinere a lichiditatii. Sunt excluse operatiunile referitoare la produse perisabile si operatiunile pe termen lung (mai mult de 180 de zile). Cat te costa? Rata dobanzii aplicata este mai mare decat discountul comercial conventional.

Confirmarea

Este gestionarea platilor unei companii catre furnizorii sai nationali prin intermediul unei entitati financiare, facilitand posibilitatea incasarii facturilor inainte de scadenta. Poate fi interesant pentru un volum mare de achizitii, care sunt distribuite in mod rezonabil uniform pe tot parcursul anului. Permite prelungirea termenelor de plata catre furnizori (este, deci, o formula de finantare). Cat te costa? Este un produs scump.

Cum obtii lichiditate?

Ganditi-va la cum puteti transforma veniturile si cheltuielile in chitante si plati. Nu e la fel. Un venit iti este inutil daca nu esti in stare sa il transformi intr-o colectie. Majoritatea companiilor care mor devreme fac acest lucru in profit ca urmare a dezechilibrelor de numerar. De aici si nevoia de a controla cu atentie termenele de incasare si plata in piata in care urmeaza sa te muti.

Un antreprenor care vrea sa inceapa, de exemplu, o casa rurala (o idee de afaceri eterna dupa intoarcerea din vacanta), poate sa nu aiba dificultati in a-si finanta bunurile pe termen lung. Totusi, desi o casa de turism rural (costul terenului sau reformele) poate fi finantata fara probleme printr-un credit ipotecar, este posibil ca pe termen scurt (plati lunare, quincenale sau zilnice) sa nu ai banii necesari. plateste ceva la fel de elementar precum electricitatea, cu care nu ar putea deschide casa, nu ar genera venituri si… n-ar avea de ales decat sa inchida.

Antreprenorul trebuie sa stie cu ce bani trebuie sa-si plateasca furnizorii, cu ce bani sa faca fata scadentelor de imprumut si credit si cu ce sa plateasca Trezoreria si Securitatea Sociala etc.

Si este ca un antreprenor calculeaza ca are nevoie de un birou, dar trebuie sa stie dinainte ca ceea ce urmeaza sa vanda nu va fi platit imediat. De aceea trebuie sa ai fonduri pentru a face fata cheltuielilor. Trebuie sa te gandesti ca, daca nu ai de gand sa incepi sa incarci pana in a cincea luna de activitate, cel mai bine este sa ai fonduri pentru a suporta acel timp, sau te vei ineca inainte de a sti daca compania ta functioneaza sau nu.

Tehnicienii cu care am discutat pentru a va sfatui ne-au asigurat ca, daca suntem capabili sa va explicam bine urmatoarele patru concepte, aceste informatii merita deja:

Plata

Este o iesire de bani in numerar sau in orice alt mod (un transfer, de exemplu), pentru a acoperi cheltuieli, investitii, furnizori sau anulari de credit.

Plata

Introducerea banilor in numerar, in bancile cu care lucrati…

Cheltuieli

Valoarea achizitiei de bunuri si servicii de produs (achizitionarea de masini, materii prime, energie…)

Venituri

Valoarea vanzarii de produse sau a prestarii de servicii.

Obiceiuri de colectare si plata

Daca trebuie sa platiti inainte de a incasa, trezoreria dumneavoastra trebuie sa fie mai mare. Daca incarcati mai intai si platiti mai tarziu, atunci este secundar. Este convenabil sa stiti acest lucru in avans si sa le aruncati totul in previziunile dvs. de trezorerie. Exista unele companii, foarte putine, precum supermarketurile sau agentiile de turism, care isi permit un capital de lucru negativ si asta doar pentru ca incaseaza inainte de a plati. Trebuie sa afli care sunt obiceiurile in sectorul tau.

Prognoza numerar

Acesta este rezumatul lunar al incasarilor si platilor care vor fi efectuate in decurs de un an. Pe scurt: unde, cand si cum intra banii si cand trebuie sa iasa. In companiile bazate pe tehnologie este diferit: acolo pariaza de la inceput pe R&D&i, asa ca acest tip de afaceri are un deficit in conturi in primii doi-trei ani de viata.

Cand incepe o afacere, este convenabil ca trezoreria sa aiba un orizont de doua saptamani, cat mai aproape de luarea efectiva a deciziei. Cand afacerea este deja in curs de rulare, puteti face o trezorerie lunara sau trimestriala, care coincide cu decontarea impozitului.

Capital de rulment

In investitia initiala ar trebui sa existe o prognoza realista a investitiilor si cheltuielilor, un procent pentru neprevazute si, in plus, un fond de rulment care sa va permita sa faceti fata acestor neprevazute sau oricaror cheltuieli sau investitii neprevazute. Toate acestea, desigur, cresc nevoile de finantare. Nu este o garantie pentru a face fata platilor imediate, dar un fond de rulment negativ poate indica probleme.

Costul intarzierilor

In mod normal, exista intarzieri in demararea afacerii dvs. din cauza unei reforme prost planificate, din cauza unor probleme in gestionarea unei licente municipale sau a unei proceduri administrative. O intarziere de o luna presupune o plata suplimentara a unei chirii fara a mai avea in schimb ceva venituri. Acest lucru este valabil pentru 90% dintre companii.

Fluxul de numerar

Nu este complicat. Exprima capacitatea companiei dumneavoastra de a genera fonduri (bani) intr-o anumita perioada si este determinata practic de diferenta dintre venituri si cheltuieli pentru fiecare an. Este definita ca suma beneficiilor, a amortizarilor si a provizioanelor.

Politica de fond de rulment Dupa cum a explicat Vieites, este suma obiectivelor privind: -Zilele necesare, in medie, pentru a va fabrica produsul sau a va furniza serviciul. -Zilele de vanzare, in medie. -Zilele in care va fi nevoie, in medie, de colectare. – Zilele pe care le va dura sa va platiti furnizorii. – Zilele in care vei avea materiile prime, in medie, in depozit.

Cat trebuie sa vinzi?

Calcularea cheltuielilor si investitiilor este doar o parte. In continuare trebuie sa afli cat trebuie sa te coste ceea ce vinzi pentru a ajunge la numere negre si a incepe sa faci profit. Acest lucru va va permite, de asemenea, sa ajustati pretul de vanzare al produselor sau serviciilor dvs. Trebuie sa efectuati aceasta analiza pentru fiecare dintre liniile dvs. de afaceri: puteti constata ca proiectul dvs. nu este viabil, dar eliminand o singura linie (de exemplu, o singura limba intr-o scoala de limbi straine), veti primi facturile.

Bilant Bilantul nu este altceva decat o fotografie a surselor de finantare a activitatii dumneavoastra: capital (aportul partenerilor), credite (de la institutii financiare), profituri de distribuit etc., si investitii (destinatia fondurilor) realizate. . Toate pasivele trebuie sa finanteze toate activele.

-Active, pasive, curente, imobilizate… „In cadrul bilantului este necesar sa se faca distinctia intre ce este in pasiv si ce este in activ. In active: ce are firma si ce datoreaza. Iar la pasiv: ce datorezi. Si in cadrul acestora, distingeti intre curent si necurente, asa cum este stabilit de noul plan general de contabilitate. Activele circulante sunt cele care se afla in firma noastra de mai putin de un an. Non-curent, mai mult de un an”, explica Ferrandis. -Ce vrei sa stii despre sold? Soldul reflecta activele afacerii tale (activele pe care le detii si modul in care acele active au fost finantate). Rezultatele apar doar intr-o forma consolidata deoarece reprezinta o sursa de finantare pentru compania dumneavoastra (daca, desigur, face profit), dar nu indica modul in care au fost generate aceste fonduri.

Declaratia de venit Aceasta sectiune include venituri si cheltuieli si un rezumat al rezultatelor. Experta Belen Flecha o exprima astfel: „Este prognoza rezultatului economic obtinut de companie (profituri sau pierderi) pe o anumita perioada de timp. Rezumati operatiunile companiei dumneavoastra in perioada analizata, indicand veniturile din vanzari si alte surse, costul produselor vandute, toate cheltuielile pe care compania le-a suportat si, in final, rezultatul economic”.

Acumulare Contul de profit si pierdere este o lista a veniturilor brute din vanzari, din care se scad toate cheltuielile necesare pentru a genera venituri. Cel mai important criteriu contabil din acest document este angajamentele: aceasta inseamna ca contul de profit si pierdere nu reflecta marimile numerarului (trezoreria), ci ca cheltuiala se reflecta in momentul in care se naste venitul si intr-un mod indiferent. daca o factura este platita si alta factura.

Structura costurilor Majoritatea antreprenorilor intampina dificultati in a distinge intre bugetul de casa si declaratia de venit, intre cheltuieli si venituri. Costul direct este costul marfurilor si variaza in functie de marfa vanduta. Indirectul, este cel care nu este legat de marfa; nu depinde direct de nivelul vanzarilor (inchiriere, salarii, publicitate…). Toate afacerile au costuri directe si indirecte, lucru pe care multi antreprenori se pun la indoiala.

Amortizarea Este tratamentul contabil care include pierderea de valoare a activelor tale fixe, adica a activelor companiei precum vehicule, utilaje, mobilier… Sunt bani pe care trebuie sa ii scazi din venituri, care iti permit sa compensezi. costul uzurii imobilizatului. Amortizarea corecta ar trebui sa va permita sa finantati inlocuirea activelor fara a recurge la finantare externa. Mobilierul este amortizat pe 18 ani; echipamente informatice, in 8 ani; autovehicule, in 4 ani, si cladiri si drepturi de transfer, in 20.

„Pragul de rentabilitate” Este nivelul vanzarilor de la care incetati sa pierdeti bani. Se ajunge la punctul in care veniturile totale si costurile totale (costuri fixe plus costuri variabile) sunt egale. La acel nivel nu exista profituri sau pierderi; Din acest punct, cresterea vanzarilor creeaza un profit. Mai jos, compania va fi in pierdere.

Pentru ce este? – Pentru a va fixa preturile. Daca te indoiesti ce pret sa pui produselor sau serviciilor tale, poti face calculul astfel incat acestea sa fie rate cu care, cu un anumit nivel de posibile vanzari, se ajunge pragul de rentabilitate. Calculati-l astfel: impartiti costurile fixe la pretul unitar de vanzare (dupa scaderea costului variabil unitar). -Pentru a va controla costurile. Cu un anumit nivel de costuri fixe si variabile si preturi de vanzare, puteti determina pragul de rentabilitate. Daca oricare dintre aceste marimi se schimba, punctul de echilibru va varia in mod necesar. -Pentru proiectia profiturilor. Vorbim mereu despre pragul de rentabilitate ca fiind nivelul vanzarilor sau al veniturilor la care sunt acoperite costurile. Dar putem imbunatati formula pentru a ajunge la punctul in care este atins un anumit nivel de profit. -Pentru a estima impactul asupra profitabilitatii al diferitelor circumstante economice (un scenariu de criza) sau al anumitor decizii de management (o investitie, de exemplu).

Beneficiu sau cutie?

Una este sa ai profit si alta sa ai cash (hai, bani in buzunar). Beneficiul este o opinie. Cutia este o realitate. Poti sa ai profit si sa nu ai cash: profitul include venitul, ceea ce vinzi, dar daca incarci in 180 de zile, chiar nu ai bani sa ii faci fata. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l ignori. Calcularea, de exemplu, a profitului inainte de impozitare te poate ghida atunci cand vine vorba de finantarea afacerii tale: presiunea poate sa nu te intereseze.

Demararea unei afaceri in care capitalul investit nu poate fi recuperat in trei ani (adica castigul suficient in fiecare an pentru a acoperi investitia) nu este recomandata. Daca este vorba despre vanzari care necesita cicluri de timp foarte lungi, dificultatile se vor multiplica. Adesea, in primul an pot aparea pierderi, dar acestea nu pot depasi 10% din capital.

Beneficii Este diferenta dintre venituri si cheltuieli. O companie trebuie sa faca profituri pozitive. Asta e clar. Trebuie sa obtineti venituri suficiente pentru a justifica interesul unui investitor. Acum, un antreprenor trebuie sa se gandeasca si ca acesti bani, pe langa faptul ca ii asigura un statul de plata care sa-i permita sa supravietuiasca, trebuie sa-i dea un profit. In loc sa o bage intr-un fond de investitii, de exemplu, o aloca unei companii si trebuie sa obtina cat mai mult profit din ea. Este vorba despre cresterea averii tale.

-O chestiune de risc. Pe de alta parte, cei care incep o afacere ar trebui sa isi puna urmatoarea intrebare: Ce randament ar obtine capitalul pe care urmeaza sa-l investesc in afacerea mea daca l-as pune intr-un depozit la termen la o banca sau o casa de economii? Daca nu te astepti sa obtii un profit anual de peste 5,5% (dupa impozit), nu are rost sa incepi o afacere. Intr-o operatiune cu risc ridicat, trebuie sa fie necesar un randament net de nu mai putin de 12% din capitalul investit.

– Cum trebuie sa analizezi beneficiul? Trebuie sa-l compari cu planul de afaceri, sa-i vezi evolutia si, de asemenea, sa-i analizezi compozitia. Beneficiul poate veni din activitatea obisnuita a companiei sau din „lucruri rare”. Astfel, trebuie sa vedem nu doar care este beneficiul, ci si compozitia acestuia, deoarece exista beneficii de diferite calitati: nu este acelasi lucru ca provine din activitatea obisnuita a companiei si ca provine din lichidarea unui activ fix, un mijloc fix, si care va aduce un beneficiu un anumit an. Trebuie sa te gandesti ca un extraordinar, cu care nu poti conta pe termen lung.

Diferenta dintre profit si numerar Un antreprenor a spus ca nu intelege de ce a avut un profit de 24.000 de euro… si doar 600 de euro in contul sau bancar. Si a intrebat: Unde s-au dus banii? Inca o data este o chestiune de lichiditate. Profitul este rentabilitatea minima pentru investitori. Cutia, banii pe care ii ai pentru a-ti indeplini obligatiile de plata pe termen scurt.

De exemplu, atunci cand fondurile de capital de risc incheie un contract de participare intr-o afacere care are un viitor si ofera produse sau produse noi care nu exista pe piata, de obicei solicita ca acesta sa obtina un randament suficient pentru a retrage capitalul pe care il investesc in patru ani. . . Recuperarea capitalului in patru ani inseamna ca afacerea trebuie sa produca cel putin 25% pe an. Unii cer pentru fiecare suta pe care o investesc, sa recupereze triplu dupa patru ani.

Momeala este profitul inainte de impozite. Beneficiul permite analiza rentabilitatii economice (a investitiei) si a rentabilitatii financiare (a capitalurilor… care este ceea ce intereseaza investitorii). Castigurile inainte de impozite (BAIT) masoara profitul afacerii, indiferent de modul in care este finantata. Se refera la rentabilitatea investitiei in raport cu activele acesteia.

Rentabilitatea este mai buna decat profitul. Un lucru este sa ai marja si altul profitabilitate. Pana la urma, marja este o comparatie pe care o am in contul de profit si pierdere intre venituri si cheltuieli, iar rentabilitatea este un concept de eficienta: cu un profit in contul de profit si pierdere, cat a trebuit sa pun pentru a obtine acel profit ( active totale, capitaluri…)?

Rentabilitatea economica Se mai numeste si randamentul investitiei. Nu este altceva decat relatia dintre profitul inainte de dobanzi si impozite si totalul activelor tale. Trebuie sa masori performanta economica a tuturor investitiilor companiei tale, indiferent de sursele tale de finantare. O obtineti adunand rezultatul inainte de impozite si cheltuieli financiare si impartind acea suma la investitia medie.

Rentabilitatea financiara Se mai numeste si randamentul capitalului. Este relatia dintre profit si capitalul propriu. Trebuie sa fii constient de rentabilitatea financiara a afacerii tale. Acest indicator va va permite sa cunoasteti remuneratia corespunzatoare fondurilor proprii, care este conditionata atat de performanta investitiilor dumneavoastra, cat si de nivelul si costul indatorarii. Dupa cum va puteti imagina, cu cat valoarea sa este mai mare, cu atat compania va fi mai atractiva pentru potentialii investitori…

Perioada de rambursare sau de recuperare a unei investitii. Este numarul de ani necesari pentru a recupera investitia initiala in afacerea dumneavoastra pe baza adaugarii fluxurilor de numerar generate de-a lungul anilor de activitate cu afacerea. Cu cat perioada de recuperare a respectivei investitii este mai scurta, cu atat lichiditatea proiectului dumneavoastra este mai mare si, prin urmare, riscul este mai mic.

Proiect viabil, proiect neviabil

Studii de caz: cum face calculele un antreprenor adevarat.

VIABIL. Deschiderea unui centru de dezvoltare personala care imbina ingrijirea fizica si psihica cu cresterea spirituala si invatarea si aprofundarea in discipline precum tai-chi, yoga, chi-kung, pilates… si este completata de alte servicii precum medicina chineza, masaje si vanzarea de echipamente si materiale privind aceste activitati (carti, CD-uri, DVD-uri, echipamente…). Declaratia de venit este pozitiva din primul an.

Calcule ale antreprenorului Estimarea vanzarilor

Iata ce au facut antreprenorii acestui proiect de business pentru fiecare linie de business: -Clasuri: Estimam ca din cei 10.353 de potentiali clienti (practicieni ai sportului) ajungem la aproape 2% pe an -200 de utilizatori- care probabil practica mai mult de un exercitiu. In estimarea noastra de vanzari vom urma o linie pesimista si vom lua urmatoarele date: 200 de utilizatori repartizati in grupuri de 18 elevi presupun urmatoarele clase. Cu 11 grupe am putea avea 200 de elevi. Tariful aplicat este de 35 euro (12 luni = 420 euro). -Magazin: Estimarile de venituri pentru acest segment se bazeaza pe numarul de studenti (200). Plecam de la o medie de doua articole achizitionate pe an per elev (carte, obiecte, cadouri…) si aproximativ 500 de articole vandute in an persoanelor neinscrise ca studenti. Total 900 de vanzari in primul an. -Masaj. Am estimat 120 de utilizatori (cu doua sesiuni). -Inchiriere. Inchirierea camerei va insemna un total de 200 de ore in primul an (17 ore/luna).

Finantarea Finantarea externa a acestui proiect consta intr-un imprumut pe 10 ani cu o dobanda variabila de 5,5%, concretizat cu un cont de economii de 50.000 euro, si o politica de creditare de 15.000 euro. Aici antreprenorul a trebuit sa faca o corectare: a cerut o polita de credit de 15.000 de euro pentru a acoperi perioada in care ar fi nevoie pentru a incepe facturarea.

NU VIABIL. O companie dedicata reciclarii cartuselor pentru imprimante laser negru si color si ink-jet, si care este completata de vanzarea de cartuse originale pentru acelasi tip de imprimanta. Axat doar pe IMM-uri. Tehnologia sau utilajele pe care intentionati sa le utilizati vor fi importate din afara Spaniei. Aveti finantare pentru a incepe, dar declaratia de venit este negativa in primii trei ani.

Calcule ale antreprenorului Estimarea vanzarilor

Numarul total de calculatoare din zona pe care urmeaza sa o acoperim este de 63.164, ceea ce inseamna un consum total de cartuse pe an (1,9 unitati pe computer in medie pe an) de 118.710 unitati. Limita maxima de productie lunara in companie, cu o persoana dedicata exclusiv acesteia, avand toata materia prima, ambalaj si contand pe faptul ca nu exista defecte in utilaj, lucrand opt ore pe zi, cu o medie de 22 zile/luna, s-ar ridica la 362 de unitati de toner si 1.056 de unitati de cartuse cu jet de cerneala (durata procesului de reciclare a unui toner, 15 minute; iar un cartus cu jet de cerneala, cinci minute). Calculam ca 60% dintre companii vor avea consumul mediu estimat de cartuse si doar 30% consumul mediu de toner. Estimarile de vanzari pentru primul an urmeaza sa deserveasca 240 de clienti,

Aceste estimari ne ofera o anumita marja de siguranta, intrucat exista posibilitatea ca cu mai putini clienti sa se realizeze mai multe vanzari, sau chiar cu aceiasi clienti, vanzarile sa fie mai mari, intrucat sunt firmele cu cel mai mare consum de cerneala si toner (mai mare decat media cotata de sapte cartuse si doua toneruri) cel mai interesat de produse reciclate, avand in vedere economiile mari de costuri pe care aceasta le presupune.” 70 euro) si 22.320 euro toner (480 x 46,50 euro). La aceasta se adauga estimarile de vanzari pentru produse originale: 2.200,80 euro, in cartuse, si 3.245 euro, in toner.

Finantare

Aceasta sectiune este repartizata astfel: contributie din partea promotorilor: 59,6% din proiect, pentru o suma de 28.193 euro; finantare externa, un imprumut de la antreprenori: 40,4% din proiect, in valoare de 19.085,50 euro. Nu are capital pentru a se finanta in primii trei ani.