Marketing strategic si operational

Diferenta dintre marketing strategic si operational 

Operatiunile de marketing sunt un termen larg care descrie in mod colectiv functia organizatiei de marketing, inclusiv oamenii, procesele si tehnologia, care permite marketingului sa functioneze eficient si sa se scaleze cu calitate si consecventa.

Se concentreaza pe optimizarea marketingului de la inceput pana la sfarsit, de la planificare si bugetare pana la executie si analiza. Operatiunile de marketing cresc eficienta si genereaza rezultate in organizatiile de marketing. Construiti o baza pentru excelenta prin consolidarea strategiei de marketing cu valori, infrastructura, procese de afaceri, bune practici, bugete si rapoarte.

Profesionistii in operatiuni de marketing nu sunt adesea specialisti in marketing, ci mai degraba provin din roluri analitice sau orientate pe proces. Din ce in ce mai mult, personalul CMO include analisti financiari, programatori, manageri de proiect, guru de date si cercetatori de piata care indeplinesc functii de operatiuni de marketing.

Unii ar putea spune ca operatiunile de marketing sunt o injectie de gandire a creierului stang in functia de marketing, care este adesea creierul drept. Acest lucru a condus la necesitatea ca marketerii sa-si extinda setul de abilitati pentru a include abilitati tehnice si analitice pe langa abilitatile traditionale de marketing. Aceasta combinatie este esentiala in mediul de marketing de astazi bogat in date, oferind posibilitatea de a oferi experiente pe un numar din ce in ce mai mare de canale.

Director de marketing operativ

Acest aspect, crucial pentru competitivitatea si succesul companiei, este abordat atat din punct de vedere strategic (ce sa faci), cat si din punct de vedere operational (cum sa faci). Consultantul ofera propriile metodologii de analiza, in timp ce compania isi pregateste propriul continut. Metodologiile consultantului constau in modul de abordare a problemei, ce intrebari sa puna, cum sa rationalizeze alternativele si ce decizii sa ia pe baza raspunsurilor companiei. Continutul companiei consta intr-o cunoastere profunda si zilnica a lumii in care isi desfasoara activitatea, a clientilor si a caracteristicilor acestora. Cu cat activitatea de marketing este mai eficienta, cu atat activitatea de vanzari este mai eficienta.

Ce este marketingul operational?

Unul dintre filmele mele preferate este „School of Rock”, care este, de asemenea, unul dintre cele mai bune filme din 2003. In film, Jack Black se prezinta ca profesor suplinitor la o scoala privata si, dupa ce isi da seama ca elevii sunt talentati muzicali, se transforma Copii de 10 ani intr-o trupa rock cu drepturi depline.

Cand vine vorba de atribuirea de roluri studentilor, ea merge la presedintele clasei si isi numeste directorul de trupa pentru ca are abilitatile organizatorice necesare pentru ca trupa sa functioneze fara probleme. „Vara”, ii spune el, „tu esti responsabil de tot”.

Cand ma gandesc la operatiunile de marketing, imi vine in minte acest citat: Fara o echipa, companiile dependente de tehnologie ar avea o experienta mai putin simpla in indeplinirea sarcinilor lor. In aceasta postare, aflati mai multe despre operatiunile de marketing si de ce aceste echipe sunt esentiale pentru o afacere.

Oamenii implicati in operatiunile de marketing aliniaza si optimizeaza toate procesele, de la raportarea datelor pana la implementarea strategiei, pentru a construi o fundatie care intareste si sprijina eforturile de marketing si faciliteaza atingerea obiectivelor prin implementarea unor sisteme care asigura ca specialistii in marketing sunt mai bine echipati pentru a reusi in locurile lor de munca. .

Marketing strategic social

Marketingul strategic presupune recunoasterea concurentei, identificarea avantajului competitiv si, ca rezultat, deservirea pietelor pe care le puteti servi mai bine decat rivalii tai. In consecinta, implica a decide ce piete NU deservesc, deoarece rivalii pot face mai bine.

Acest lucru necesita atat o intelegere exacta a nevoilor pietei, cat si dorinta de a modela compania si produsele sale in functie de nevoile clientilor selectati (mai degraba decat incercarea de a modela clientul pentru a se potrivi cu produsele si serviciile companiei).

Marketingul strategic se afla in centrul elaborarii unei formule de afaceri viabile, deoarece o formula de afaceri trebuie sa tina cont de avantajul competitiv al unei companii si de optiunile acesteia de a servi anumite piete si nu altele.

„Marketingul nu este doar mult mai larg decat vanzarea, ci nu este deloc o activitate specializata. Acopera intreaga companie. Este intreaga afacere vazuta din punctul de vedere al rezultatului final, adica din punctul de vedere al clientului».

Pe scurt, Marketingul Strategic inseamna adaptarea deliberata a intregii companii la nevoile in schimbare ale clientilor alesi cu grija. Aceasta inseamna ca unele piete sunt evitate in mod deliberat pentru a se concentra in intregime pe piete, nise si clienti selectate strategic.