10 fapte misterioase despre Michelangelo

Michelangelo ramane unul dintre cei mai influenti si mai recunoscuti pictori ai tuturor timpurilor. Lucrarile sale au depasit timpul si miliarde de oameni i-au vazut lucrarile de-a lungul anilor, fie pentru cei suficient de norocosi sa le vada in persoana, fie pentru a fi vazut replici. Dar cat de multe stii de fapt despre unul dintre cei mai faimosi pictori ai tuturor timpurilor? Iata cateva fapte amuzante despre Michelangelo pentru a va surprinde.

1. El este numit Michelangelo probabil pentru ca numele sau complet este atat de lung!

Desi cei mai multi dintre noi il cunoastem doar ca Michelangelo, impresionantul sau nume complet era Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni.

2. Michelangelo a trait pana la varsta de 89 de ani.

Michelangelo s-a nascut la Caprese, in Italia, pe 6 martie 1475. S-a stins din viata pe 18 februarie 1564, la Roma, Italia.

3. A fost unul dintre cei mai celebri Maestri ai Renasterii.

Michelangelo a fost o figura centrala in Renasterea italiana. Renasterea a fost o perioada cunoscuta pentru realizarile sale culturale si artistice – contemporanii sai din aceasta perioada au inclus Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli, Hieronymus Bosch si Rafael.

4. Michelangelo era cel mai bine cunoscut pentru picturile sale, dar era multi-talentat, ca da Vinci.

Desi multi dintre noi il cunoastem si pe Michelangelo pentru opera sa de arta, el a fost si sculptor, arhitect si poet. Diversele sale talente i-au adus titlul de „Omul Renasterii”.

5. Este cel mai cunoscut pentru tavanul sau incredibil al Capelei Sixtine.

Majoritatea oamenilor il cunosc pe Michelangelo pentru munca sa in Capela Sixtina l din Vatican, Roma. Capodopera sa legendara pe tavan prezinta fresce iconice care infatiseaza scene dramatice din Biblie, inclusiv faimoasa „Creatia lui Adam”. Probabil l-ai recunoaste chiar daca nu ai fost niciodata!

6. Michelangelo a creat, de asemenea, o sculptura magnum opus – un caz rar in care un artist este cunoscut pentru doua repere culturale foarte diferite.

Statuia lui David de marmura a lui Michelangelo este considerata o capodopera a sculpturii renascentiste. Il infatiseaza pe eroul biblic David inainte de lupta lui cu Goliat – si, din nou, este posibil sa l-ati vazut, in ciuda faptului ca nu ati fi fost martor de aproape. Este in Galeria Accademia din Florenta, Italia.

7. Pieta este un alt exemplu cheie al creativitatii biblice a lui Michelangelo.

Pietatea lui Michelangelo o infatiseaza pe Fecioara Maria tinand trupul lui Isus dupa Rastignire – si, spre deosebire de David, aceasta statuie se afla in Bazilica Sf. Petru din Roma. Puteti calatori in toata Italia pentru a-i vedea opera (si Bazilica in sine a fost un proiect Michelangelo)!

8. Michelangelo a ajutat si la brainstorming cladiri.

In timpul vietii sale, Michelangelo a contribuit si la proiectarea mai multor proiecte de arhitectura! Unele dintre cele mai faimoase proiecte ale sale au inclus cupola Bazilicii Sf. Petru si Capela Medici din Florenta. Din pacate, el a murit inainte ca Bazilica sa se termine, dar mostenirea sa incredibila traieste.

9. Celebrul a lasat lucrari neterminate.

Un lucru cheie de stiut despre unele dintre lucrarile lui Michelangelo este ca a fost lasata neterminata intentionat. A facut acest lucru pentru a sublinia in mod deliberat frumusetea materiei prime – cel putin, asta suntem facuti sa credem (si speram ca nu a uitat doar de ele)!

10. A vorbit ganditor despre munca sa.

Desi il cunoastem cu totii pe Michelangelo pentru munca sa cu mainile, a fost si un om foarte bine vorbit. Scrierile sale contin ganduri perspicace despre arta, viata si procesul sau de creatie. Un citat celebru atribuit lui este: „Am vazut ingerul in marmura si l-am sculptat pana l-am eliberat”.