10 fapte suprareale despre Salvador Dali

Salvador Dali a fost unul dintre cei mai faimosi, dar adesea controversati artisti vreodata. Creatiile sale continua sa influenteze lucrarile de arta pana in ziua de azi – daca ati mai vazut vreodata un „ceas care se topeste”, acesta este un semn al lui Dali! Deci, haideti sa ajutam la pastrarea vie a unei amintiri atat de importante. Iata cateva fapte amuzante despre Salvador Dali de retinut pentru urmatorul test.

1. Chiar se numea Salvador Dali?

Da si nu. Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech, marchizul de Dali de Pubol, a fost numele complet al artistului pe care il cunoastem cu totii. Dar, avand in vedere cat timp dureaza sa-l scrii, sa nu mai vorbim de pronuntat corect, ne vom bucura cu totii ca a ales sa foloseasca un pseudonim diferit!

2. De unde a inceput totul pentru Dali?

Salvador Dali a intrat in lume la 11 mai 1904, in Catalonia, Spania. Si, si-a aratat talentul artistic de la o varsta foarte frageda! Din pacate, mama lui a murit cand el avea doar 16 ani, un eveniment despre care se spunea ca l-a afectat emotional (si probabil ca i-a afectat o parte din munca).

3. Dali era bine educat.

Salvador Dali a participat la Academia Regala de Arte Frumoase din Madrid. Acolo, el era cunoscut pentru comportamentul sau extravagant si stilul de arta neconventional, o reputatie pe care si-a pastrat-o toata viata!

4. Despre acele ceasuri care se topesc…

Exista sanse mari sa fi vazut cateva dintre lucrarile lui Dali, chiar daca nu le amintesti. Una dintre cele mai faimoase picturi ale lui Dali este „Persistenta memoriei”, finalizata in 1931. Prezinta ceasuri care se topesc drapate peste diferite obiecte, formand un simbol suprarealism iconic. Este sigur sa spunem ca aceasta pictura a avut o mare influenta asupra artei suprarealiste timp de decenii care au trecut – inca vorbim despre ea acum, de exemplu!

5. Inspiratiile lui Dali s-ar putea sa nu fie prea evidente la inceput.

Credeti sau nu, una dintre numeroasele influente ale lui Dali de-a lungul carierei sale artistice a fost parintele psihiatriei, Sigmund Freud! El si-a amintit ca a gasit teoriile lui Freud despre vise si mintea inconstienta extrem de influente, ceea ce este evident in imaginile sale suprareale si onirice.

6. Dali sa alaturat si a dat drumul la o miscare.

Dupa cum probabil stiti, in anii 1930, Dali a devenit asociat cu miscarea suprarealista. A lucrat cu artisti precum Rene Magritte (pe care s-ar putea sa-l recunoasteti pentru merele sale si palariile melon) si Max Ernst.

7. Stiinta a jucat un rol important in viata lui Dali.

Desi era cunoscut in principal pentru arta, Salvador Dali a fost si fascinat de stiinta! Arta sa a incorporat adesea concepte stiintifice, cum ar fi ADN-ul si dublul helix, chiar inainte ca acestea sa devina cunoscute pe scara larga!

8. Dali a fugit din Spania in timpul razboiului.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Dali si sotia sa Gala (Elena Ivanovna Diakonova) au fugit in Statele Unite pentru a scapa de razboi. Au locuit in SUA pana in 1948.

9. Era artistic dincolo de panza.

Salvador Dali a avut o imagine unica – una pe care si acum oamenii o pot vedea in fotografii!. Era cunoscut in special pentru parul sau facial distinctiv, purtand o mustata lunga si subtire, care a devenit o parte emblematica a imaginii sale.

10. Cand a murit Dali?

Salvador Dali s-a stins din viata pe 23 ianuarie 1989, la varsta de 84 de ani, la Figueres, Spania. El a lasat in urma o mostenire de arta suprarealista si imaginativa care continua sa inspire si sa captiveze publicul din intreaga lume.