Codul lui Da Vinci, intre succes si controversa

Succesul fenomenal de care s-a bucurat romanul “Codul lui Da Vinci”, al lui Dan Brown, se datoreaza faptului ca, lecturandu-l, ai senzatia ca vizionezi un thriller de prima mana.

Asta a fost si opinia producatorului John Calley care, dupa ce a citit cartea, a optat pentru drepturile de ecranizare. Regizorul Ron Howard a fost si el interesat pe loc de propunerea de a face un film dupa controversatul best-seller. „Aceasta poveste are toate elementele de suspans traditionale si stilul care face ca un film sa aiba o naratiune antrenanta”, spune Howard. „Il convinge pe spectator sa mearga iintr-o anumita directie pentru ca dupa aceea sa-l ia prin surprindere iin fel si chip. De aceea, povestea i-a captivat atat de mult pe cititori. Incepe cu o enigma, ca apoi sa evolueze ca un thriller, iar dupa aceea, evenimentele iau o turnura fascinanta.”

Distributie de zile mari

Nu vom povesti aici pe larg actiunea filmului. Vom spune doar ca se bucura de o distributie exceptionala: Tom Hanks, Audrey Tautou, Jean Reno, Alfred Molina, Ian McKellen. Dublul laureat cu Oscar, Tom Hanks, care-l interpreteaza pe protagonistul lui Dan Brown, profesorul Robert Langdon, spune: „Trebuie sa oferi fiecaruia ceea ce asteapta, deoarece, sincer vorbind, cartea este iintr-adevar buna. Sarcina lui Akiva Goldsman iin a adapta ceva atat de special precum este , e o iintreprindere monumentala, dar datorita bunelor sale instincte ca scenarist face o treaba foarte buna”. Timp de 154 de minute, spectatorii sunt purtati iintr-o cursa contra cronometru. Eroii principali, Langdon si Neveu (Audrey Tautou), se confrunta cu un inamic nevazut, care pare sa lucreze pentru Opus Dei, o organizatie catolica clandestina, despre care se crede ca iincearca, de ani buni, sa puna mana pe “comoara” Prioriei din Sion. Daca cei doi nu vor reusi sa descifreze puzzle-ul labirintic la timp, secretul Prioriei – si un adevar istoric incredibil – vor fi pierdute pentru totdeauna. Un film hulit de unii, apreciat de altii (care stiu prea bine ca fictiunea nu prea are de-a face cu realitatea), un film care, dupa ce a fost prezentat iin premiera la 17 mai, iin deschiderea Festivalului de la Cannes, iata, ruleaza cu succes si iin cinematografele romanesti.