China cenzureaza South Park si Cartman raspunde: „iubim banii mai mult decat libertatea”

De mai bine de 20 de ani, umorul acid din South Park a criticat totul si pe toata lumea, iar pentru asta si-au castigat dragostea multora si ura celorlalti. Dar de data aceasta, celebrul desen animat a starnit mania guvernului chinez , care tocmai a cenzurat tot continutul legat de serial de pe teritoriul sau.

In urma scandalului si a represiunii din China , creatorii popularului show, Trey Parker si Matt Stone , si-au lansat scuze? Intr-un tweet, ei au mentionat: „Ca NBA , salutam cenzorii chinezi in casele si inimile noastre. De asemenea, iubim banii mai mult decat libertatea si democratia.”

„Xi nu seamana deloc cu Winnie the Pooh ”, au spus acestia referindu-se la memele opozitiei care compara presedintele chinez Xi Jinping cu ursul iubitor de miere.

„Traiasca Marele Partid Comunist din China! Fie ca recolta de sorg din aceasta toamna sa fie bogata! Suntem bine acum China?”, concluzioneaza ei intr-un tweet intitulat „Scuze oficiale pentru China”.

De ce a fost cenzurat South Park in China?

Ei bine, pentru ca intr-un capitol recent, serialul popular a criticat modul in care Hollywood si alte industrii si-au modelat continutul pentru a evita jignirea guvernului chinez si astfel sa continue sa primeasca beneficiile economice de a avea o prezenta in acea tara.

In „ Band in China ” (Band in China), Randy Marsh -tatal lui Stan- calatoreste in tara asiatica pentru a-si extinde afacerea cu marijuana.

Cu toate acestea, nu-i merge si ajunge la inchisoare. Acolo intalneste personaje de desene animate Disney , printre care Winnie the Pooh, care a fost cenzurat in 2017 in tara asiatica pentru ca a fost comparat cu presedintele Xi Jinping .

Trebuie sa-ti cobori idealurile de libertate daca vrei sa sugi tetina calda a Chinei.

Pe langa faptul ca abordeaza munca fortata in inchisorile chineze, episodul expune modul in care companiile, in special la Hollywood, cedeaza cenzurii Partidului Comunist Chinez pentru castiguri comerciale. 

In cealalta parte a lumii, restul grupului este frustrat cand incearca sa faca un film cu noua lor trupa de metal, deoarece trebuie sa-l schimbe pentru a se potrivi cu politicile de cenzura chineze .

„Nu pot sa-mi vand sufletul asa. Nu merita sa traiesti intr-o lume in care China controleaza arta tarii mele”, spune un personaj dupa ce a fost presat sa „isi abandoneze idealurile” pentru a se bucura de beneficiile economice ale pietei chineze.

Kyle se intoarce in South Park si ii da lui Stan o idee grozava, dar baietii isi dau seama ca nu isi pot trada idealurile. 

La mai putin de o saptamana de la lansare, guvernul chinez a eliminat episodul din tot continutul in flux si web, precum si din clipuri, discutii, postari si chiar din blogurile fanilor South Park .

Rezultatele pentru seria animata au fost eliminate din cautarile pe Weibo. Cand cautati „ South Park ” sau termeni inruditi, popularul site de recenzii de filme Douban nu returneaza niciun rezultat.

Si daca utilizatorii cauta manual adresa URL, apare acest mesaj: „In conformitate cu legea si regulamentul relevant, aceasta sectiune este temporar nedeschisa” .

Si South Park nu este singurul care are probleme cu China…

Scandalul legat de episodul controversat din South Park vine chiar in mijlocul demonstratiilor din regiunea semi-autonoma chineza Hong Kong si al represiunii puternice a guvernului chinez .

Conflictul a facut chiar dificila intrarea libera in regiune a unor mari conglomerate precum Disney .

In august anul trecut, actrita principala din Mulan , Crystal Liu Yifei , si-a postat sprijinul pentru armata din Hong Kong. Acest lucru a provocat nemultumire nationala si solicita boicotarea filmului. Dar… guvernul chinez a lansat o contracampanie pentru a sustine filmul, spunand ca este un simbol care conduce tara.

Si nu este singurul caz recent. In acest weekend, Daryl Morey , directorul general al Houston Rockets , si-a exprimat sprijinul fata de protestatarii din Hong Kong pe Twitter.

Mesajul a fost ulterior sters, dar a provocat respingerea si disconfortul autoritatilor si sponsorilor chinezi ai gigantului asiatic.

Reteaua publica de televiziune chineza CCTV a anuntat astazi ca nu va difuza cele doua meciuri expozitionale NBA programate saptamana aceasta in China. Mai multi sponsori au amenintat ca vor rupe legaturile cu clubul texan.

Totusi, comisarul NBA Adam Sylver a declarat ca „nu ne vom cere scuze pentru faptul ca Daryl si-a folosit libertatea de exprimare”.