Ce trebuie sa stii despre avocatii din oficiu

Daca vei fi vreodata pus in situatia de a avea nevoie de un avocat din oficiu, este bine sa fii informat cu privire la acesta. Multi considera ca un avocat din oficiu este un start pierdut, dar din fercire lucrurile nu stau chiar asa. Mai jos gasesti toate informatiile pe care trebuie sa le stii despre avocatul din oficiu.

Cum ajung unii avocati sa fie avocati din oficiu?

Foarte multi avocati iau decizia de a se inscrie in registrul de asistenta judiciara. Fiecare barou dispune de un astfel de registru, registru in care se inscriu avocatii care sunt de acord sa fie desemnati ca si avocati din oficiu. Pentru cei care isi permit sa angajeze un avocat, exista foarte multe platforme online unde pot gasi unul.

Revenind la avocatul din oficiu, acesta poate obtine un plus la onorarii daca alege aceasta nisa. Mai mult decat atat, avocatii stagiari pot obtine experienta de care au nevoie pentru a se dezvolta pe plan profesional. Un avocat stagiar isi va da tot interesul sa castige cat mai multe cazuri pentru a-si crea un renume.

Asadar, sansele sa castigi procesul cu un avocat din oficiu sunt destul de mari. Pentru stagiari, oportunitatea de a face oficii este cu siguranta cel mai mare castig profesional. Acest lucru ii ajuta sa ramana conectati la o disciplina extrem de importanta in examenul de definitivat.

Pur si simplu, ii pregateste pentru viata pe cont propriu, ca si avocati. Pentru mai multe informatii utile, poti arunca o privire aici.

Inculpatul alege avocatul din oficiu sau avocatul alege inculpatul?

Instantele si organele de cercetare penala sunt cele care transmit o adresa catre barou. Prin urmare, baroul va desemna un avocat pentru o anumita cauza intr-o anumita zi. In general, cauzele sunt repartizate avocatilor care sunt desemnati sa asigure asistenta intr-o zi anume la instanta sau organul care a emis de fapt solicitarea.

Este adevarata perceptia ca procesele cu avocati din oficiu sunt din start pierdute?

Indiferent de avocat, clientul se bucura de toata atentia si implicarea unui specialist. Acesta beneficiaza de cea mai buna aparare raportat la circumstantele cauzei si cunostintele avocatului. In anumite cazuri, rezultatul procesului nici nu depinde de avocat. Uneori, a castiga un proces nu echivaleaza cu obtinerea unei achitari.

Poate un avocat din oficiu sa refuze un client?

Odata ce ai fost desemnat ca si avocat din oficiu, aceasta este o sarcina profesionala si nu poti refuza decat daca ai motive justificate. Spre exemplu, daca principiile tale nu se potrivesc cu cazul care ti-a fost inmanat, atunci il poti refuza.

Cum sunt vazuti avocatii din oficiu, in Romania?

In tara noastra, exista inca o perceptie negativa asupra avocatilor din oficiu. Aceasta perceptie nu vine neaparat din interiorul profesiei. Exista foarte multi avocati buni care au facut sau inca fac oficii. In momentul in care nu vezi avocatura ca pe un simplu job de 8 ore, ci ca pe propriul tau business, atunci implicarea afectiva si perseverenta devin cu adevarat vizibile in rezultatele muncii tale de avocat.  

Asadar, daca la un moment dat o sa fie nevoie de un avocat din oficiu, lucrurile cu siguranta nu vor fi tragice asa cum multi oameni au tendinta sa creada ca vor fi. De fapt, sunt sanse foarte mari ca rezultatul sa fie unul pozitiv.