Bani pentru bugetari si pensionari, poduri noi si autostrazi vechi

Programul de guvernare al noului Executiv si lista ministrilor propusi in Cabinetul Ponta au fost depuse, joi seara, la cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, de ministrul delegat desemnat pentru relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa.

Programul si lista cu noii membri ai Executivului, care nu il mai cuprinde pe ministrul propus pentru strategii guvernamentale, Victor Alistar, au fost anexate la cererea facuta de premierul desemnat Victor Ponta pentru intrunirea Camerelor reunite in vederea investiturii, a precizat Dusa.

In cazul bugetarilor si pensionarilor:

* Reintregirea, in cursul acestui an, a salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010.

* Restituirea sumelor retinute fara baza legala pensionarilor la fondul asigurarilor sociale de sanatate, conform Deciziei Curtii Constitutionale.

* Crearea cadrului legislativ pentru sistemul de pensii ocupationale

In domeniul infrastructurii si transporturilor:

* Finalizarea sectiunilor de autostrada si a centurilor ocolitoare aflate in constructie: Autostrada Bucuresti-Ploiesti (care ar trebui inaugurata oricum pe 15 mai – n.r.), Autostrada Cernavoda-Constanta, varianta de ocolire Deva-Orastie la standard de autostrada, centurile cu profil de autostrada Arad si Constanta (aflate de asemenea intr-un stadiu avansat de executie, cu termen de finalizare 2012 – n.r.).

* Finalizarea unor proiecte de reabilitare a drumurilor nationale in curs de executie.

* Inceperea lucrarilor de executie pentru tronsoanele de autostrada, cu finantare europeana, aflate pe Coridorul IV Pan-European: Timisoara-Lugoj, Lugoj-Deva (doua sectoare se afla de ja in lucru, iar pentru restul sunt oricum programate licitatiile pentru luna iunie – n.r.)

* Inceperea lucrarilor de modernizare a drumurilor nationale DN 66 Bumbesti-Jiu-Petrosani si DN 76 Soimus –Varfurile.

* Realizarea studiului de prefezabilitate pentru constructia Autostrazii Sudului: Bucuresti – Alexandria – Slatina – Craiova – Timisoara.

* Demararea procedurilor in vederea atribuirii contractului de concesiune pentru realizarea mai multor proiecte de infrastructura: Centura Bucuresti la profil de autostrada, Autostrada Targu Mures-Iasi-Ungheni, Autostrada Comarnic-Brasov

* Lansarea in regim de concesiune a proiectului Pod rutier peste Dunare la Braila–Galati.

* Demararea ultimei etape de reabilitare a celor 1.200 de km de drumuri nationale, aflate pe rute secundare, care nu au fost cuprinse in programele de reabilitare.

* Reanalizarea actualei strategii de privatizare a CFR Marfa dupa aplicarea testului investitorului privat si a testului vanzatorului privat in economia de piata

* Lansarea licitatiei pentru realizarea liniei de metrou Sos.Alexandriei-Voluntari.

* Finalizarea lucrarilor de reabilitare a liniilor de cale ferata pe Coridorul IV Pan-European: linia CF Bucuresti-Constanta, sectiunile Bucuresti-Baneasa, Baneasa-Fetesti si Fetesti-Constanta si a lucrarilor de modernizare a instalatiilor de centralizare electrodinamica din 11 statii CF (prin dotare cu sisteme de centralizare electronica SEL ALCATEL).

* Inceperea lucrarilor pe Coridorul IV Pan-European feroviar: tronsonul Coslariu-Sighisoara, sectiunea 2, si tronsonul Simeria-Coslariu, sectiunea 3.

* Pregatirea si lansarea proiectelor de reabilitare a garilor feroviare cu finantare europeana: Satu Mare, Baia Mare, Miercurea Ciuc, Targu Mures, Targu-Jiu.

* Pregatirea si lansarea proiectelor pentru realizarea Centurii feroviare a Municipiului Bucuresti.

* Valorificarea activelor auxiliare neutilizate prin identificarea unor solutii alternative de exploatare a acestor active, in beneficiul cailor ferate.

* Regandirea modului de alocare a subventiilor pentru sustinerea transportului feroviar de calatori pentru a elimina competitia neloiala cu transportul rutier.

* Lansarea licitatiilor pentru doua linii de metrou: Sos. Alexandriei – Rahova – Piata Unirii – Mosilor – Obor – Colentina –Voluntari si Laminorului – Gara Progresul, tronson Gara de Nord – Gara Progresul.

Pentru stimularea mediului economic: * Controlul financiar fiscal de fond sa fie efectuat doar o data la trei ani pentru IMM-uri

* Aplicarea principiului “o singura data” in vederea eliminarii solicitarilor adresate IMM-urilor de catre o institutie publica de a depune documente emise de catre alte institutii.

* Sporirea competitivitatii economice si refacerea increderii in mediul de afaceri romanesc, prin accesul crescut la achizitii publice pentru IMM-uri, “stimulat direct prin cadrul de reglementare, favorizand si sistemul de calificare al acestora si simplificarea criteriilor de eligibilitate”.

* Relansarea industriei imobiliare si conexe “inclusiv prin introducerea de noi instrumente ca de exemplu obligatiunile garantate cu portofolii de active”.

* Elaborarea si implementarea “Testului IMM” – Impactul asupra IMM-urilor.

* Lansarea unui Program de micro-industrializare.

* Promovarea de masuri pentru reducerea costului creditului dintr-o perspectiva sistemica, cresterea intermedierii financiare prin dezvoltarea unei platforme de scontare, infiintarea institutiei mediatorului de credite, introducerea unui registru de creante, precum si infiintarea de fonduri de risc cu concentrare pe economia Romaniei.

* Imbunatatirea legii insolventei si a procedurilor de restructurare/lichidare impreuna cu Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice pentru dinamizarea mediului de afaceri

* Infiintarea institutiei mediatorului de credite, introducerea unui registru de creante;

* Dezvoltarea de parteneriate strategice cu companiile private in care statul este actionar minoritar.

Pentru stimularea pietei imobiliare: * Revizuirea proiectelor cuprinse in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, precum si in Programul National de Modernizare a Localitatilor “pentru a asigura stimularea dezvoltarii regionale la nivelul Romaniei”.

* Revizuirea proiectelor incluse in Programul Naional de Realizare a locuinelor sociale destinate tinerilor precum i persoanelor evacuate din locuine de catre fotii proprietari “pentru ca acestea sa corespunda scopului pentru care au fost elaborate programele”.

* Revizuirea proiectelor incluse in Programul Naional de Reabilitare termica a locuinelor “pentru a asigura imbunairea standardelor de locuit ale populaiei i pentru a contribui la reducerea costurilor lunare cu intreinerea locuinelor populaiei”.

* Susinerea realizarii de locuine in regim de credit ipotecar.

* Identificarea unor forme de sprijin ale populaiei, in special a tinerilor i familiilor de tineri intelectuali pentru procurarea unei locuine.

In domeniul agriculturii:

* Accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin masuri de sprijinire a efectuarii cadastrului, asigurarea cadrului legal si institutional necesar comasarii si prin adoptarea de masuri care sa incurajeze tranzactiile cu terenuri agricole in scopul comasarii.

* Refacerea infrastructurii de irigatii folosind fonduri UE.

* Asigurarea accesului fermierilor la apa pentru irigatii prin facilitarea cumpararii energiei la cost de producator.

* Infiintarea de centre de colectare pentru legume-fructe cu surse de finantare din PNDR si prin parteneriate public-privat.

* Crearea unui fond de creditare a beneficiarilor de proiecte prin PNDR.

* Sprijinirea producatorilor din sectorul zootehnic prin plati pentru bunastarea animalelor si prin armonizarea directivelor APIA cu cele ale ANSVSA in privinta crotalierii si identificarii.

* Sustinerea si dezvoltarea sectorului forestier prin “programe nationale, fonduri europene, parteneriate public-privat si surse din fondul de mediu, in vederea cresterii fondului forestier si a realizarii sistemului national de perdele forestiere de protectie”.

* “Crearea unui concept modern de dezvoltare a satului romanesc, care sa fie implementat prin noul PNDR 2014-2020″.

In cazul companiilor de stat: * Pe termen scurt, imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat, prin restructurare, cu scopul reducerii pierderilor acumulate de acestea, si prin restrangerea arieratelor, care la finele anului 2011 reprezentau 2,6% din PIB.

* Implementarea prevederilor legii guvernanei corporatiste, prin eliminarea politizarii managementului si prin profesionalizarea actului de conducere in principalele intreprinderi de stat.

* Auditarea si evaluarea tuturor contractelor de achizitii de bunuri si servicii si de consultanta “din punctul de vedere al necesitatii, oportunitatii si eficientizarii actului decizional”.

* “Continuarea procesului de privatizare, mai ales acolo unde si atunci cand privatizarea aduce responsabilitate si chibzuinta in gestionarea activelor economice si a resurselor, dar dupa finalizarea auditului asupra activitatii Guvernului precedent si clarificarea situatiei reale, tehnice si economice a societatilor supuse acestui proces”.

* Transparenta publica cu privire la programe, proiecte, mecanisme economice si decizionale in ceea ce priveste politicile si masurile ministerului, precum si in privinta companiilor cu capital majoritar de stat din portofoliul MECMA.

In domeniul energetic:

* Regandirea sistemului de redevente si a taxelor de exploatare a resurselor in acord cu prevederile comunitare.

* Accelerarea procesului de finalizare a proiectelor nationale de interes strategic in domeniul energiei – hidrocentrala Tarnita – Lapusesti, Unitatile 3 si 4 Cernavoda, noile grupuri energetice de la Rovinari, Isalnita, Iernut, Braila, Galati, Borzesti etc.

* Modernizarea si dezvoltarea sectorului energetic, “ca principal motor de crestere economica si competitivitate”.

* Liberalizarea treptata a pietelor energetice

* Armonizarea capacitatilor de productie a energiei cu cele ale retelelor de transport.

* Stimularea micilor investitori in sectorul energetic

* Promovarea unui sistem de stimulente pentru consumatori, in vederea asigurarii unei benzi echilibate de consum de energie.

* Accelerarea constituirii celor doua complexe energetice (Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia)

* Imbunatatirea eficientei in exploatarea carbunelui.

* “Politicile in domeniul energiei si al resurselor vor fi gandite pentru dezvoltarea industriala si protectia consumatorilor vulnerabili”.

* “Facem o prioritate din domeniul productiei si consumului de energie verde, prin accelerarea suportului financiar oferit de Axa prioritara 4 (Cresterea competitivitatii economice – Fonduri europene administrate de MECMA), potentarea intereselor mediului financiar-bancar, precum si prin simplificarea procedurilor de avizare si autorizare ale proiectelor de energie regenerabila”.

* Exercitarea functiei de control asupra calitatii serviciilor publice de transport si distributie a energiei electrice si gaze

* Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de frationare hidraulica.

* “Avand in vedere preocuparea publica privind cazul Rosia Montana, Guvernul va reanaliza in mod transparent si pe baza de dialog deschis si democratic situatia existenta astfel incat deciziile sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana”.

Astazi, Birourile Permanente reunite ale parlamentului ar urma sa convoace pentru luni dimineata, la ora 10.00 sau 11.00, comisiile pentru audieri si dupa-amiaza plenul pentru investirea Guvernului.