Ei realizeaza contracte de 61 de milioane de dolari, in ciuda anomaliilor

Companiile legate de asa-numitul Tar al curateniei , Marco Antonio Reyes Saldivar , au castigat contracte de 61 de milioane de pesos in guvernul lui Andres Manuel Lopez Obrador, in ciuda faptului ca au sanctiuni si anchete deschise pentru doua acte separate de coruptie.

In urma unei investigatii s-a descoperit ca Xielsa Cleaning and Maintenance, Ocram Seyer, Reisco Operadora de Servicios si Rapax , au obtinut contracte de prestare a serviciilor de curatenie in diferite dependente in 2019, in guvernul asa-numitei a Patra Transformari , a carei emblema principala este lupta. impotriva coruptiei.

Aceste companii sunt legate de familia Reyes Saldivar , care a monopolizat afacerea de curatenie in birourile publice de mai bine de 10 ani si ale carei companii au fost dovedite prin diverse acte frauduloase pentru obtinerea de contracte.

Unul dintre cazuri este asa-numitul CapufeLeaks , unde printr-o retea de oficiali, omul de afaceri Reyes Saldivar a obtinut informatii confidentiale, care i-au permis sa castige contracte de cel putin 770 de milioane de pesos doar in acea agentie, potrivit unei investigatii realizate de Mexicanos contra. coruptia.

Din cauza acestei nereguli si a altor nereguli in procesele de angajare, sunt deschise sesizari in Procuratura Generala a Republicii , investigatii ale secretarilor de administratie publica si de la Trezorerie asupra firmelor legate de tarul de curatenie.

Contracte noi

Pe 5 noiembrie 2018, Serviciul Public a emis circulara OICE/11186/001/18, in care a solicitat dependentelor Administratiei Publice Federale si ale organismelor autonome sa se abtina de la „primirea de propuneri sau incheierea oricarui contract in materie de achizitii, leasing, servicii. , lucrari publice si servicii aferente acestora, cu Reisco Operadora de Servicios, SA de CV pe o perioada de trei luni.

Sanctiunea administrativa impotriva lui Reisco a fost finalizata pe 5 februarie, iar 48 de zile mai tarziu, pe 25 martie, Procuratura Generala ( FGR ) i-a atribuit un contract de pana la 54 de milioane de pesos, pentru serviciul de curatenie a instalatiilor sale in 2019.

Potrivit sentintei, Reisco, in participare comuna cu Rapax, a castigat licitatia LA-017000999-E83-2019, dupa ce a oferit un pret mai mic decat concurentii sai.

„Se emite o hotarare favorabila urmatorului ofertant, Rapax SA de CV in participare comuna cu Reisco Operadora de Servicios SA de CV , intrucat propunerea acestuia este solvabila din punct de vedere juridic, administrativ, tehnic si economic”, se arata in documentul FGR la care este atribuit. contractul la o firma acuzata de fapte de coruptie, si care chiar are anchete deschise in acelasi Parchet.

Prin intermediul unei alte firme ale sale, Ocram Seyer SA de CV (Marco Reyes invers), Tarul Curateniei a obtinut contractul DAP-008-2019 in valoare de 3,7 milioane de pesos, pentru furnizarea de servicii de curatare a instalatiilor Sistemului DIF national din Mexico City.

La randul sau, Institutul National de Transparenta ( INAI ) i-a atribuit lui Ocram Seyer impreuna cu Cleaning and Maintenance Xielsa contractul OA/006/2019, pentru serviciul de curatare a unitatilor sale in 2019, pentru 4,2 milioane de pesos.

In schimb, firmele tarului de curatenie au concurat anul acesta la licitatii la Institutul National Electoral ( INE ) si la Tribunalul Electoral al Puterii Judiciare a Federatiei ( TEPJF ), dar propunerile acestora au fost respinse din cauza diverselor nereguli.

Contracte legate de tarul curatirii

-Fiscalia General de la Republica (FGR), 54.000.000 USD (suma maxima) – Firme: Rapax SA de CV si Reisco SA de CV

-Sistema DIF Nacional, $3,720,000 – Firme: Ocram Seyer SA de CV

-Institutul National de Transparenta (INAI), $4,200,000 – Firme: Ocram Seyer si Curatenie si Intretinere Xielsa

Cereti sa investigheze contractul de securitate

Lucratorii si profesorii Institutului National de Arte Plastice si Literatura ( INBAL ) i-au cerut presedintelui Andres Manuel Lopez Obrador interventia sa pentru ca o ancheta sa poata fi efectuata din cauza unui conflict de interese cu compania de securitate Centauro Integral de Mexico, SA de CV Intr-o scrisoare adresata presedintelui, acestia au sustinut ca respectiva companie a fost castigatoare pentru a asigura securitatea Institutului, in ciuda existentei a doua oferte mai ieftine pentru furnizarea serviciului.

Acestia au acuzat ca directorul sau general, Luis Alberto Munoz Lopez , are legaturi cu guvernatorul Veracruzului, Cuitlahuac Garcia Jimenez , „ceea ce ne ingrijoreaza ca ar putea fi comise acte de coruptie si ca exista un conflict de interese prin rudenie, relatii profesionale sau de munca. . , afaceri sau parteneriate cu Functionarii Publici responsabili de aceasta contractare”.

Ei i-au indicat pe Pedro Fuentes Burgos si pe Oscar Garay Cadena , care, prin Fernando Salinas, a cautat furnizorul serviciului de supraveghere pentru INBAL prin compadrazgo.

Acestia au precizat ca, ingrijorati de aceasta situatie, au declansat o ancheta pe cont propriu si au constatat ca nu se stie prin ce procedura i s-a atribuit contractul de paza firmei respective.

„Noi, in calitate de muncitori, nu ne exprimam sau avem o preferinta pentru cutare sau cutare firma, ne intereseaza doar sa fim siguri ca noii functionari publici au efectuat cercetarile corespunzatoare pentru a lasa Institutul in mainile unora”, au exprimat acestia in scrisoare.

Potrivit anchetelor pe care sustin ca le-au facut, Centauro Integral de Mexico are autorizatie si autorizatie federala pentru a presta serviciul in Veracruz, dar nu si in Mexico City si in restul entitatilor in care este necesar serviciul.