6 lucruri de stiut despre misiunea NASA de explorare a asteroizilor Psyche

Aceasta ilustratie infatiseaza nava spatiala Psyche a NASA in timp ce se apropie de asteroidul Psyche. Odata ce va ajunge in 2029, nava spatiala va orbita asteroidul bogat in metale timp de 26 de luni, in timp ce isi va desfasura investigatia stiintifica.

Cu data de pregatire pentru lansare stabilita pentru vineri, 13 octombrie, nava spatiala Psyche a NASA va calatori 3,2 miliarde de mile de la Centrul Spatial Kennedy al NASA din Florida pana la un asteroid bogat in metale din indepartatele centurii principale de asteroizi dintre Marte si Jupiter. Trasand o stralucire albastra de la propulsoarele sale si alimentat de o pereche de retele solare masive, orbiterul isi va folosi incarcatura utila de instrumente stiintifice pentru a afla mai multe despre asteroidul Psyche.

1. A afla mai multe despre asteroidul Psyche ne-ar putea spune mai multe despre originile sistemului nostru solar.

Pe baza datelor obtinute de radar si telescoape optice de pe Pamant, oamenii de stiinta emeteaza ipoteza ca asteroidul Psyche ar putea face parte din interiorul bogat in metale al unui planetezimal, un bloc de constructie al unei planete stancoase care nu s-a format niciodata. Psyche este posibil sa se fi ciocnit de alte corpuri mari in timpul formarii sale timpurii si sa fi pierdut invelisul stancos exterior. Oamenii nu pot strabate o cale catre miezul metalic al Pamantului, asa ca vizitarea Psyche ar putea oferi o fereastra unica in istoria coliziunilor violente si a acumularii de materie care a creat planete precum a noastra.

Oamenii de stiinta emit ipoteza ca asteroidul Psyche ar putea face parte dintr-un bloc de constructie al planetelor stancoase din sistemul nostru solar. Studierea lui de aproape ne-ar putea ajuta sa intelegem cum s-au format planetele stancoase. Alaturati-va noua in calatoria catre primul asteroid bogat in metale pe care l-a vizitat vreodata omenirea. Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU 

2. Asteroidul ar putea sugera, de asemenea, o poveste diferita a modului in care s-au format obiectele din sistemul solar.

In timp ce rocile de pe Marte, Venus si Pamant sunt acoperite cu oxizi de fier, suprafata lui Psyche nu pare sa prezinte multi dintre acesti compusi chimici. Acest lucru sugereaza ca istoria lui Psyche difera de povestile standard ale formarii planetare.

Daca asteroidul se dovedeste a fi material de baza ramas dintr-un bloc de constructie planetar, oamenii de stiinta vor afla cum istoria lui seamana si difera de cea a planetelor stancoase. Si daca oamenii de stiinta descopera ca Psyche nu este un nucleu expus, s-ar putea dovedi a fi un tip de obiect primordial al sistemului solar nemaivazut pana acum.

3. Trei instrumente stiintifice si o investigatie stiintifica gravitationala vor ajuta la rezolvarea acestor povesti despre originea sistemului solar si multe altele.

Magnetometrul navei spatiale va cauta dovezi ale unui camp magnetic stravechi la asteroidul Psyche. Un camp magnetic rezidual ar fi o dovada puternica ca asteroidul s-a format din miezul unui corp planetar.

Spectrometrul cu raze gamma si neutroni al orbitatorului va ajuta oamenii de stiinta sa determine elementele chimice care alcatuiesc asteroidul si sa inteleaga mai bine cum s-a format.

Imageerul multispectral al navei spatiale va oferi informatii despre compozitia minerala a lui Psyche, precum si topografia acestuia.

Echipa stiintifica a misiunii va valorifica sistemul de telecomunicatii pentru a conduce stiinta gravitationala. Analizand undele radio cu care comunica nava spatiala, oamenii de stiinta pot masura modul in care asteroidul Psyche afecteaza orbita navei spatiale. Aceste informatii ii vor ajuta sa determine rotatia, masa si campul gravitational al asteroidului, oferind perspective suplimentare asupra compozitiei si structurii interiorului asteroidului.

4. Nava spatiala va folosi un sistem de propulsie foarte eficient pentru prima data dincolo de Luna.

Alimentat de propulsoare cu efect Hall, sistemul de propulsie electrica solara al lui Psyche valorifica energia din retele solare mari pentru a crea campuri electrice si magnetice. Acestia, la randul lor, accelereaza si expulzeaza atomii incarcati, sau ionii, ai unui propulsor numit xenon (un gaz neutru folosit in farurile masinilor si televizoarele cu plasma) la o viteza atat de mare, incat creeaza tractiune. Gazul ionizat va emite o stralucire albastra asemanatoare SF in timp ce merge in spatele lui Psyche in spatiu. Fiecare dintre cele patru propulsoare ale lui Psyche, care va functiona pe rand, exercita aceeasi forta pe care ati simti-o tinand trei sferturi in palma mainii. In golul fara frecare al spatiului, nava spatiala va accelera incet si continuu.

5. Psyche este o colaborare.

Misiunea se bazeaza pe resurse si know-how de la NASA, universitati si industrie. Investigatorul principal, Lindy Elkins-Tanton, are sediul la Universitatea de Stat din Arizona. Permitand colaborarea cu studentii la nivel national, parteneriatul ofera oportunitati de a pregati viitori lideri de instrumente si misiuni in stiinta si inginerie si pentru a inspira proiecte studentesti care implica arta, antreprenoriat si inovatie. Peste o duzina de alte universitati si institutii de cercetare sunt reprezentate in echipa misiunii.

6. Misiunea Psyche vrea sa faci si tu parte din calatorie.

Explorarea spatiului este pentru toata lumea. Pagina web „implica-te” a misiunii evidentiaza activitati si oportunitati, inclusiv un stagiu anual pentru studentii de la facultate pentru a interpreta misiunea prin lucrari artistice si alte lucrari creative, precum si lectii la clasa, proiecte de artizanat si videoclipuri. Informatii despre cum sa participati la o experienta de lansare virtuala sunt disponibile la nasa.gov/specials/virtualguest/.

Site-urile misiunii nasa.gov/psyche si psyche.asu.edu vor posta stiri oficiale despre calatoria navei spatiale. NASA si ASU vor posta, de asemenea, actualizari regulate pe retelele sociale pe Facebook, Instagram si X.

NASA’s Eyes on the Solar System, un instrument gratuit de vizualizare 3D bazat pe web, va urmari locatia navei spatiale in timp real. Vizitati go.nasa.gov/45k0OVY pentru a vedea unde se afla Psyche in sistemul solar.

La aproximativ doua luni de la lansare, in timp ce echipa efectueaza o verificare initiala a navei spatiale si a instrumentelor stiintifice, misiunea se asteapta sa primeasca primele imagini. Odata ce echipa confirma ca aparatul de imagine functioneaza conform asteptarilor, o pagina web va prezenta imaginile neprocesate sau brute care curg direct din nava spatiala.

Mai multe despre misiune

O demonstratie tehnologica numita Deep Space Optical Communications (DSOC) va zbura pe Psyche pentru a testa comunicatiile laser cu viteza mare de date care ar putea fi utilizate de viitoarele misiuni NASA. JPL gestioneaza DSOC pentru programul Misiuni de demonstrare a tehnologiei din cadrul Directiei misiunii de tehnologie spatiala a NASA si programului de comunicatii si navigatie spatiala din cadrul Directiei misiunii de operatii spatiale.