Top 10 cei mai faimosi oameni din Egipt

In antichitate, conducatorii egipteni erau numiti faraoni. Faraonii erau echivalentul regilor si erau singurii oameni semnificativi si celebrati. Au condus Egiptul timp de aproximativ 3.000 de ani.

Faraonii trebuiau sa mentina linia de sange regala si, ca urmare, trebuiau adesea sa se casatoreasca cu fratii lor. Faraonii egipteni erau tratati ca zei, iar egiptenii aveau traditia unica de a face mumii pentru morti pentru a arata respect. Multe dintre aceste mumii exista si astazi.

Desi Egiptul a contribuit mult la diverse domenii, cum ar fi stiinta, literatura si filosofia, tara este cunoscuta in primul rand pentru arhitectura sa unica si artefactele care o delimiteaza din alte tari.

Unii dintre cei mai faimosi oameni ai Egiptului au fost:

1. Moise

Trecerea Marii Rosii cu Moise

Moise a fost un lider religios in Egipt in 1391 i.Hr. S-a nascut in Tara Goshen. El a fost, de asemenea, considerat drept legiuitor al lui Israel. In timpul sau, practica sclaviei era comuna in Egipt. Stapanii sclavilor si-au exploatat sclavii si i-au tratat ca pe niste animale.

Desi Moise s-a nascut intr-o familie de sclavi evrei, el a fost adoptat de copil si i s-au oferit toate beneficiile regalitatii. Era bine educat si considerat fiul printului. Dupa ce a aflat de nasterea si familia sa originala, a fugit in insulele din sud, unde nimeni nu a putut sa-l gaseasca.

Mai tarziu i s-a spus de catre Dumnezeu sa ajute alti sclavi care erau inca exploatati in Egipt de stapanii lor. Urmand ceea ce a simtit ca sunt cuvintele lui Dumnezeu, sa intors in Egipt si a indeplinit misiunea lui Dumnezeu de a ajuta acesti sclavi sa scape. Apoi a format o comunitate ebraica si a devenit profetul tuturor religiilor avraamice, foarte apropiate de iudaism.

El a fost apreciat ca un profesor de catre adeptii sai. Dupa ce a slujit ca conducator pentru o vreme, si-a predat sarcina lui Iosua si a parasit Israelul.

2. Ibn Khaldun

Ibn Khaldun a fost istoriograf si istoric. S-a nascut la inceputul anului 1332 in Egipt si a fost considerat parintele sociologiei moderne. Ibn Khaldun s-a nascut intr-o familie bogata. A invatat de la multi profesori buni, dar ii placea si sa se educe singur. Desi era bogat, a avut multe dificultati in timp ce crestea si si-a pierdut parintii la inceputul adolescentei.

El a fost cel mai bine cunoscut pentru inteligenta si educatia sa si a continuat sa urmeze o cariera in politica. Complexitatile politicii au influentat felul in care ii privea pe oameni si atunci cand se opunea a ceva despre care credea ca este foarte gresit, a fost inchis.

La eliberarea din inchisoare, a devenit savant. A scris multe carti pentru a-si impartasi cunostintele, iar aceste carti sunt inca relevante pentru cititorii de astazi. A fost foarte apreciat pentru scrierile sale si este considerat cel mai mare filozof al timpului sau.

3. Maimonide

Maimonide a fost un filozof evreu foarte cunoscut. S-a nascut in 1135 in Spania. Pe langa faptul ca era filozof, a fost si medic si savant.

A dezvoltat un interes pentru stiinta si filozofie cand era foarte tanar. Se presupunea ca a urmat traditia ganoica careia multi oameni s-au opus la acea vreme, crezand ca legea musulmana era de o importanta mai mare.

A scris multe carti care reflectau personalitatea si filozofiile sale. Maimonide a fost ales ca lider al evreilor egipteni si se crede ca a fost ales nu numai pentru calitatile sale de conducere, ci si pentru compasiunea fata de poporul sau.

Parintii sai si-au lasat averea fratelui sau mai mic, care era negustor, iar dupa moartea fratelui sau, Maimonide a continuat sa invete medicina si sa devina medic. Avea cunostinte imense de medicina greaca.

4. Ankhesenamun

Reginele egiptene erau mai populare decat omologii lor masculini. Ankhesenamun a fost o regina care s-a nascut in 1348 i.Hr. si a murit la varsta de 26 de ani. Era sora si sotia cunoscutului faraon, Tutankhamon, si probabil ca fusese casatorita si cu alti faraoni, cum ar fi propriul ei tata dupa moartea mamei ei.

Era obisnuit ca faraonii sa se casatoreasca cu membrii proprii ai familiei, cum ar fi fratii sau verii. Ei credeau ca in acest fel linia de sange regala va ramane pura si necontaminata, iar conducatorul va fi intotdeauna din familia regala insasi.

Dezavantajul acestui lucru a fost ca conducatorii si-au asasinat apoi propriii frati, astfel incat ei sa poata conduce ei insisi asupra intregului Egipt. Ankhesenamun a murit la o varsta foarte frageda si nu s-a scris multe despre ea, desi se zvoneste ca ar fi avut copii cu tatal ei.

5. Akhenaton

Akhenaton a fost un faraon egiptean care a murit in aproximativ 1332 i.Hr. El a fost cunoscut pentru ca a revolutionat sistemul politeismului si a introdus in schimb venerarea lui Aton, care era un aspect al zeului soare.

El credea cu tarie ca oamenii ar trebui sa se inchine soarelui si acest lucru se poate vedea din arta in aceasta perioada. De asemenea, a construit multe temple pentru ca oamenii sa se poata inchina acestei zeitati. Multi oameni au fost, de asemenea, obligati sa-si schimbe numele atunci cand au devenit adepti ai lui Aton.

Akhenaton a domnit cu tatal sau timp de opt ani inainte de a fi incoronat rege la scurt timp dupa moartea tatalui sau. Se stia ca avea toate abilitatile necesare pentru a conduce si, pe masura ce anii au trecut, a revizuit continuu religia egipteana.

Dupa moartea sa, multe dintre lucrurile pe care le impusese oamenilor au fost abandonate, iar monumentele pe care le-a construit au fost distruse. Oamenii au revenit la numele lor de familie anterioare si au continuat sa creada in zeii pe care i-au venerat inainte de Aton. Acest lucru a sugerat cu tarie ca Akhenaton a fost un impunator care nu a empatiza cu oamenii sai si i-a fortat sa urmeze ceea ce el insusi a simtit ca este absolut si corect.

6. Cleopatra

Cleopatra VII Facts

Cleopatra a preluat locul tatalui ei la moartea acestuia. Era bine cunoscuta pentru frumusetea ei, asa cum este reprezentata in diferite picturi si sculpturi, si pentru puterea ei ca conducator.

Cleopatra a avut cunostinte si in multe alte domenii si, in timpul domniei sale, si-a dedicat timpul administrarii statelor egiptene. Capacitatea ei de a vorbi mai multe limbi ar fi ajutat-o ​​in aceasta sarcina.

A fost foarte buna ca administrator, creand multe politici care au ajutat economia egipteana sa prospere. In timpul domniei ei, au existat monede de argint, cupru si alte monede de metal, cu imaginea ei gravata pe ele, dar nu monede de aur.

Dupa ce s-a sinucis, copiii ei au fost ingrijiti de a doua sotie a tatalui ei. Fratii ei si fiul ei au condus Egiptul dupa ea, dar ea a fost ultima regina egipteana inainte ca romanii sa preia conducerea. Afacerile ei cu liderii romani Iulius Cezar si Marcu Antoniu au fost bine documentate.

7. Hatshepsut

Faraonul egiptean Hatshepsut

Hatshepsut a servit ca faraon pana cand faraonul Thutmose al III-lea a fost suficient de mare pentru a prelua puterea. Ea a actionat ca faraon timp de aproape doua decenii si a avut mare succes si a fost iubita de oameni.

Sub conducerea ei, Egiptul a fost pasnic si a inflorit, au fost construite multe cladiri si sanctuare, iar tara a devenit stabila din punct de vedere economic. Ea a fost sotia si sora lui Thutmose al II-lea si a continuat sa fie sotia fiului lui Thutmose al II-lea, Thutmose al III-lea.

Dupa moartea ei, Thutmose al III-lea si-a indepartat picturile si sculpturile de pe peretii templelor si din alte cladiri.

8. Nefertiti

regina nefertari

Linia de sange regala a lui Nefertiti nu poate fi confirmata, dar ea a pretins ca este fiica lui Ay si a sotiei sale. Ea a devenit sotia regala a imparatului Akhenaton si a avut sase fiice cu el.

Picturile vechi arata ca ea s-a inchinat zeului soarelui impreuna cu sotul ei si si-a invatat si copiii sa faca acest lucru. Dupa moartea sotului ei, se stie ca a fost coregenta cu faraonul. A fost un bun administrator.

9. Ramses II

Cap statuie a lui Ramses II

Ramses al II-lea a fost cel mai mare si mai celebrat faraon egiptean al timpului sau. La varsta de 14 ani, a fost facut print de catre tatal sau si a domnit timp de sase decenii dupa moartea tatalui sau.

La inceputul domniei sale, a construit multe monumente si temple pentru a promova civilizatia egipteana. A purtat numeroase razboaie si a facut Egiptul bogat in resurse inainte de moartea sa, la varsta de 90 de ani.

10. Tutankhamon

Masca de aur a lui Tutankhamon

Tutankhamon a fost un faraon foarte tanar. Nascut in 1332 i.Hr., el a fost casatorit la o varsta foarte frageda cu sora sa vitrega Ankhesenamun. A murit cand avea doar 18 ani.

In timpul domniei sale, el l-a schimbat pe zeul pe care egiptenii il venerau de la zeul Aton la zeul Amon. El a construit temple pentru zeul Amon si apoi s-a numit Tutankhamon, ceea ce inseamna imaginea vie a lui Amon.

El a facut eforturi mari pentru ca regatele sa traiasca in pace unele cu altele, dar in ciuda acestor eforturi, au existat inca multe razboaie care au slabit economiile regatelor individuale. Era cu handicap fizic si nu s-a luptat singur. Era cunoscut a fi un sfatuitor si filozof bun, iar florile gasite in mormantul sau sugereaza ca era apreciat de multi oameni.

Mumia lui contine doua cadavre de copii pe care oamenii le-au presupus a fi bebelusii prematuri pe care i-a nascut sotia lui Ankhesenamun. Se spunea ca el si sotia sa au avut o casnicie foarte pasionala, dar nu au avut niciodata copii din cauza dizabilitatilor lui Tutankhamon. A avut multe neveste. Motivul mortii sale este inca necunoscut. Rapoartele sugereaza ca el ar fi putut fi asasinat pentru tronul sau de bunicul sotiei sale, dar acest lucru este neintemeiat.

Acesti egipteni celebri au pus Egiptul pe harta. Tara are o istorie si o cultura bogata si a fost cu mult inaintea timpului sau. Oamenii Egiptului au fost primii care au folosit lucruri precum pasta de dinti, lenjerii de pat si multe alte articole pe care oamenii le folosesc si astazi. Au fost exceptionale in domeniul constructiilor, facand cladiri complicate si precise din punct de vedere geometric, cum ar fi piramidele, cu mult inainte de introducerea tehnologiei moderne, iar multe dintre aceste cladiri exista si astazi.