ANALIZA. GUVERNATORUL regiunii de centru DEPINDE de UDMR

Regiunea de Centru si-ar putea stabili GUVERNATORUL de abia dupa negocierile cu UDMR

Prefectura-ct.ro va prezinta MODUL in care ar putea fi votat viitorul GUVERNATOR din Regiunea de Centru din Transilvania, in urma procedurii de vot.

Una dintre variantele pregatite de echipa ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, prevede alegerea viitorilor guvernatori de trei categorii de alesi locali: primarii tuturor localitatilor dintr-o regiune, toti consilierii judeteni si presedintii consiliilor judetene. Votul acestora nu va fi, insa, egal.

Cum se va alege CONDUCEREA regiunii?

Conform surselor cotidianului Ziua de Cluj, una dintre cele mai vehiculate idei este cea a ATRIBURII fiecarui primar – idiferent ca este de municipiu, oras ori comuna – a cate unui vot pentru desemnarea guvernatorului, fiecarui consilier judetean – cite doua voturi, iar fiecarui presedinte de consiliu judetean – cate 10 voturi. Acesti coeficienti de multiplicare a votului in functie de statutul alesului local ar fi, conform surselor Ziua de Cluj, dat de importanta unor categorii de alesi in viitoarea constructie, adica un fel de vot cenzitar, dar in care nu conteaza contributia la stat – cum era in seculul XIX – ci pozitia in cadrul ierarhiei administrative. Potrivit liderilor USL, aceasta procedura s-ar aplica doar in cazul primului MANDAT, dupa care procedura va fi SCHIMBATA prin Constitutie.

Cine voteaza in Regiunea de Centru?

Daca ideea USL ar deveni OPERABILA pentru alegerile din toamna, situatia in Regiunea de Centru s-ar prezenta astfel. Regiunea cuprinde 6 judete – Alba, Mures, Harghita, Sibiu, Brasov si Covasna. Potrivit datelor de pe site-ul Biroului Electoral Central, publicate in urma alegerilor locale din 2012, in Centru sunt 56 de orase si 357 de comune. Asadar, 6 presedinti de consilii judetene, 413 primari si 188 de consilieri judeteni.

La nivelul Regiunii de Centru cei sase presedinti de consilii judetene sunt 3 de la USL, 2 de la UDMR si 1 de la PDL.

Cei 188 de consilieri judeteni din judetele componente ale regiunii au urmatoarea distributie:

Componenta pe partide:

USL – 65 consilieri judeteni

UDMR – 51 consilieri judeteni

PDL – 33 consilieri judeteni

PPDD – 8 consilieri judeteni

Forumul Democrat al Germanilor din Romania – 11 consilieri judeteni

Partidul Civic Maghiar – 7 consilieri judeteni

PPMMT – 7 consilieri judeteni

Alianta pentru Mures – 6 consilieri judeteni

In ceea ce priveste cele 413 de primarii de municipii, orase si comune si judetele regiunii, acestea sunt distribuite astfel:

UDMR – 129 primari

USL -121 primari

PDL – 87 primari

PCM – 5 primari

PPMT – 2 primari

Candidati independenti – 11 primari

PSD – 16 primari

PNL – 13 primari

Alianta de Centru – Dreapta PNL + PC 9 primari

Alianta pentru Mures – 10 primari

Forumul Democrat al Germanilor din Romania – 2 primari

PRM – 2 primari

PNGC – 1 primar

Partidul Verde – 1 primar

CUM se CALCULEAZA?

La alegerile locale de anul trecut, multi primari nu au candidat sub sigla USL ci a formatiunilor componente ale Uniunii. La votul final pentru simularea noastra, votul lor va merge spre candidatul USL.

In continuare, CUM se calculeaza?

pentru un primar – 1 votpentru un consilier judetean – 2 voturipentru presedinte de consiliu judetean – 10 voturi

Aplicand aceasta multiplicare peste datele din regiune obtinem, pe baza formulei NR. VOTURI pt. formatiune = nr. primari ai formatiunii + 2 X (nr. consilieri judeteni ai formatiunii) + 10 X (nr. presedinti de consilii judetene ai formatiunii):

USL – 310 voturi

PDL – 163 voturi

UDMR – 251 voturi

PPDD – 16 voturi

PRM – 2 voturi

PNGC – 1 vot

Partidul Verde – 1 vot

Alianta pentru Mures – 22 voturi

FDGR – 22 voturi

Alianta de Centru – Dreapta – 22 voturi

Candidatul propus de USL ar castiga si ar deveni Guvernator al Regiunii de Centru, daca UDMR nu s-ar alia cu PDL. Candidatul USL ar putea sa castige cu o majoritate simpla, insa daca UDMR decide sa se alieze cu PDL, postul de GUVERNATOR al Regiunii se va negocia DUR.