Alexie, omul lui Dumnezeu

In 17 martie il praznuim pe Sf. Alexie – patronul pestilor, al serpilor si al lighioanelor de tot felul – vietuitoare care ierneaza sub pamant, n scorburi si sub scoarta copacilor, sub pietre sau n ape. Sarbatorii i se mai spune: Alexie Boji; Ziua pestelui; Ziua sarpelui; Alexiile – Corn inflorit.

Alexie era fiu de imparat. Cand a implinit varsta, tatal i-a gasit o mireasa si l-a dus la cununie. Dar mirele si-a schimbat vesmintele si a plecat in lume, pretutindeni propovaduind invatatura crestina. De aici si numele de omul lui Dumnezeu. Ajuns la o manastire, dupa moartea staretului, credinciosul si milostivul Alexie a fost pus, fara voia lui, in fruntea calugarilor. Socotindu-se nedemn de o asemenea responsabilitate, imbracat in straie sarace, s-a intors acasa la ai sai. Fara sa-l recunoasca, facandu-i-se mila, imparatul l-a adapostit intr-o camaruta modesta. Sfantul a slujit la curtea parintelui sau si a propovaduit credinta in Dumnezeu pana s-a sfarsit din viata. Intr-o dimineata, clopotele au pornit sa bata singure. Intrat in camera slugii, imparatul, abia desprinzand scrisoarea de adio pe care o strangea in maini Alexie, a aflat cu durere ca amaratul mutat la Domnul era chiar fiul sau.

Legenda lui Alexie Boji

Dumnezeu, vrand sa faca bine oamenilor, a strans toate jiganiile, le-a pus intr-un cufar, pe care l-a dat lui lui Alexie sa-l arunce in mare. Curios, Alexie a deschis cufarul si toate lighioanele au tisnit si s-au imprastiat in lume. De atunci, nu numai pamantul, ci si apa marii sunt pline de tot felul de ganganii. Pentru neascultare, Alexie a fost facut cocostarc, ca el sa le adune inapoi. De Alexii, se spune ca se deschide Pamantul si incep sa iasa ganganiile, iar la Ziua Crucii (14 septembrie) pamantul se va inchide din nou.

Ziua Pestelui

Sf. Alexie le da porunca pestilor sa se mprastie prin apa, de aceea Alexiile mai snt cunoscute n popor drept Ziua Pestelui. Deschide glasul pasarilor. Incep a rasari toate buruienile, bojii, stevia etc.; oamenii curata pomii din livada. Si relatia cu sarpele este una speciala in aceasta zi: nu ai voie sa-i rostesti numele, eventual poti spune cel care se taraste, cureaua, domnul, Vasile. Broastelor, la fel, sa le spui iepe. Pescarii care nu l-au tinut n-au avut noroc la peste, iar cei care l-au tinut au prins peste mult. Cine doarme de Alexii prinde peste tot anul.

Protectia casei si a sanatatii

Pentru ca insectele si serpii sa nu se apropie de casa, in aceasta dimineata se afuma curtile, grajdurile, livezile, vitele, chiar oamenii, cu carpe, cu busuioc, tamaie, samanta de canepa. Alungarea jiganiilor se face numai prin fum: inainte de rasaritul soarelui, se ia un clopotel sau un lant si, sunand din ele, se inconjoara de trei ori casa, in credinta ca fierul tine la distanta duhurile neurate si nicio ganganie stricatoare nu se mai apropie. Femeile respecta sarbatoarea ca sa nasca usor si pentru a-si pazi casa de insecte si serpi. Dis-de-dimineata, femeile duc mamaliga si apa pe camp, pentru a hrani ganganiile si a le tine departe de casa. Gunoiul este dus departe de gospodarie si ars. Femeile isi scot zestrea la lumina soarelui acelei zile – laicere, perne, haine etc., – in credinta ca vor tine moliile departe tot anul. Cine nu tine Alexiile tot anul e bantuit de boli. In Mehedinti, se ung stalpii casei cu ceara si rasina, ca sa alunge duhurile necurate.

Practici magice ale pescarilor

Pescarii ajuneaza. Apoi, potrivit traditiei, dimineata devreme prind un peste mic, il descanta, apoi il mananca pe inima goala, ca sa aiba noroc la pescuit tot anul. In aceasta zi incep broastele sa oracaie.

Prevestirea vremii Daca broastele incep sa cante mai devreme, primavara va fi lunga si rea. Daca insectele vor iesi inainte de Alexii, va ingheta, iar de vor iesi in ziua aceea sau dupa, nu va mai ingheta.

» Adauga comentariul tau!» Vezi comentarii!