10 lucruri pe care le poti face in Bruxelles, in afara de a bea bere

Bruxelles, capitala Belgiei si a Uniunii Europene, este cel de-al doilea oras international din lume, datorita numarului de sedii ale organizatiilor internationale localizate aici. Aproximativ o treime din cei 1 milion de locuitori ai orasului sunt imigranti, in marea lor majoritate, islamici. Orasul este bilingv, vorbindu-se atat franceza, cat si olandeza, dar, cu siguranta, te vei descurca de minune si daca vorbesti doar engleza, pentru ca cei mai multi locuitori vorbesc si aceasta limba la perfectie. Orasul, cu mai mult de 1000 de ani de istorie, ofera nenumarate atractii, printre care se numara piatetele din centrul vechi al orasului, unde se afla si cea mai mare concentrare de restaurante din lume.

Strada macelarilor sau “Petite Rue des Bouchers”, din centrul istoric al orasului Bruxelles, este renumita datorita faptului ca fiecare casa de aici are, de obicei, la parter, si un restaurant. Strada este inchisa traficului, motiv pentru care aceste restaurante, in marea lor majoritate cu specific pescaresc, servind fructe de mare si peste, isi expun bunatatile intr-o maniera extravaganta, in fata trecatorilor. Strada “Rue des Bouchers” este doar la cateva minute de Grand Place, piata centrala a orasului, despre care se spune ca este cea mai frumoasa piata din lume. Aceasta este dominata de cladirea impunatoare, din secolul al XV-lea, a primariei, cu sutele de mici statuete care o inconjoara si un turn splendid, din punct de vedere arhitectonic, care este si centrul de interes al zonei. Piata este inconjurata de cladiri specifice secolului al XVII-lea, care, cu siguranta, iti vor delecta privirea. Nu foarte departe de magnifica Grand Place, poti descoperi atractia turistica cea mai cunoscuta a orasului Bruxelles, statuiaManneken Pis, de mici dimensiuni, dar amuzanta prin conceptie.

Un alt reper foarte interesant al orasului este Atomium-ul, o constructie uriasa, care reprezinta un atom de fier, cu 9 sfere care sunt conectate intre ele prin intermediul unor coridoare, constructie ridicata in parcul Heysel, in partea de nord-vest, la care se poate ajunge foarte usor cu metroul. Tot in aceasta zona, poti descoperi si parcul de distractii Bruparck, care ofera o expozitie permanenta, cu toate cladirile importante ale Europei realizate miniatural – Palatul Parlamentului din Londra, Palatul Dogilor din Venetia, Turnul Eiffel, Panteonul grecesc si foarte multe altele.

Orasul Bruxelles are si parcuri de o frumusete iesita din comun, ca Bois de la Cambre, nu departe de universitate si Foret de Soignes, in care vei gasi arbori seculari, care se inalta impozant, in toata splendoarea lor. Marginea padurii, aflata in apropierea manastirii Rouge Cloitre, este foarte aproape de gura de metrou Hermann-Debroux. Sediul central al Uniunii Europene este localizat in apropiere de statia de metrou Schumann si gazduieste Parlamentul European si Comisia Europeana, iar in apropiere vei gasi Muzeul de Istorie Naturala.

Orasul Bruxelles este un puternic centru cultural, motiv pentru care muzeele sunt la loc de cinste. Muzeul Regal de Arta Moderna ofera o impresionanta colectie a picturilor lui Magritte, pictor belgian suprarealist, Muzeul de Istorie Naturala te va surprinde cu colectia de dinozauri, Muzeul de Arta si Istorie, Autoworld- cu o expozitie care ofera privitorilor cea mai mare colectie de masini de epoca si masini foarte moderne din intreaga lume, Muzeul Benzilor Desenate, situat intr-o cladire superba, in stilul art-nouveau.

Ceea ce socheaza, in momentul in care ajungi in Bruxelles, este impletirea oarecum anarhica a stilurilor arhitecturale, unele absolut superbe, unele indoielnice, dar niciodata plictisitoare, cu case medievale langa cladiri futuriste, de inaltimi impresionante. Aceasta varietate infinita te va surprinde si te va incanta la fiecare plimbare pe care o vei face pe strazile orasului, si asa vei intelege si care este motivul pentru care orasul a fost, la inceputul secolului al XX-lea, centrul de iradiere al curentului suprarealist. Stilul cel mai des intalnit in arhitectura orasului este Art Nouveau, care il are ca reprezentant pe faimosul arhitect Victor Horta. Bruxelles poate fi impartit, la prima vedere, in partea “high class”, dominata de vile splendide si parcuri impunatoare si partea de “low class”, unde cladirile sunt destul de neingrijite, dar care gazduieste cea mai pitoreasca zona a orasului. Aici vei gasi, printre foarte multe atractii turistice, si Muzeul de Ciocolata, si foarte multe magazine care te vor impresiona cu diversele sortimente ale acestui produs. Wittamer, amplasat in centrul orasului, este un magazin cu traditie in producerea de ciocolata, o afacere de familie care dateaza din 1910, fiind si principalul furnizor al casei regale belgiene. Pierre Marcolini este un nou venit pe scena belgiana de ciocolata, dar la fel de profesionist, magazinul sau fiind in apropiere de Grand Place.

Daca, dupa ce ai terminat de vizitat orasul Bruxelles, mai dispui si de niste rezerve financiare, poti vizita, in apropiere, orasele Ghent, Antwerp si Leuven sau regiunea impadurita de langa Ardennes, toate, la mai putin de o ora de mers cu trenul.