Dor de Narcisa Iorga, la CNA…

Valentin Jucan, membru CNA, a publicat pe pagina sa oficiala de Facebook o analiza despre situația actuala de blocaj in instituție și despre ce va urma dupa innoirea Consiliului cu noi membri. In perioada urmatoare, patru membri CNA iși vor incheia mandatul: Narcisa Iorga, Christian Mititelu, Radu Calin Cristea și Cristina Trepcea.

Ultimii doi sunt deja pe fața in solda PSD; slugarnicia demonstrata in detrimentul legislației audiovizuale (vezi lipsa oricarei urme de demnitate in cazurile in care a fost judecata prestația Antenei 3) le va permite sa fie in continuare simple marionete de partid. Cel puțin asta e previziunea lui Valentin Jucan (alaturat).

Narcisa Iorga (voi reveni la finalul articolului pe seama ei), printre foarte puținii membri CNA care s-au batut public pentru morala audiovizuala și care n-a activat ca sluga politica, va fi rejectata de majoritatea PSD, iar Mititelu nu mai intra in calcule pentru un nou mandat. Așa se face ca, in noul context și mai pronunțat politic, CNA va deveni oficial o carpa de partid (PSD), ințesat cu personaje fara coloana vertebrala și avand o singura menire existențiala: cum sa toace banii contribuabililor pe salarii și pe huzur birocratic, in timp ce va garanta poluarea creierului telespectatorului cu toxine verbale, violența, discursuri fascistoide, propaganda de partid, populism pentru adancirea saraciei și protejarea capitaliștilor de cumetrie, atacuri la statul de drept, intimidarea justiției, pregatirea terenului pentru revenirea la sanul Mamei Rusii și proiectarea viitorului pentru integrarea cu succes in Uniunea Chineza.

Citiți textul lui Valentin Jucan de pe Facebook. Este o radiografie curata, dar și un strigat de disperare. Inca un semnal de alarma al unuia care in naivitatea sa mai crede intr-o țara de slujbași sinceri ai cetațeanului, nu ai ”sistemului”.

In disperarea sa de om care și-a luat meseria in serios, motiv pentru care a primit binemeritata eticheta de ”basist”, Valentin Jucan mai crede inca in misiunea CNA. Eu, unul, nu. Cu un astfel de Consiliu Audiovizual, pe care el insuși il descrie drept viitoare și mai feroce unealta politica, tare mi-e teama ca orice urma de speranța e nascuta moarta. Macar așa, fara CNA, mai are Victor Ponta o șansa sa faca rost de niscaiva milioane bune pentru acoperita gaurile bugetare produse de șpaga data populației indobitocite mediatic, via ajutoare, iertari de datorii, aministii extinse sau chiar mariri salariale smulse prin siluirea privatului roman.

Trist, dar adevarat! Nu-mi ramane decat un singur regret. Ca voi pierde ocazia sa admir lupta puținilor oameni din CNA care, mai presus de obligația fața de cei care i-au numit in funcții, și-au pus la bataie energia și chiar imaginea pentru a-și lua existența in serios. Pentru a se comporta ca persoane responsabile carora chiar le pasa de cel care le platește leafa – vai, lui, contribuabilul! Un Valentin Jucan sau o Narcisa Iorga vor fi de-acum incolo pasari rare pe aceste taram al vieții de molusca, al slugarniciei duse pana la grețos, al lipsei totale de caracter fața de conștiința personala și de nație.

Dar daca Jucan va mai rezista probabil ceva timp printre non-existențele din CNA (vorba lui Pleșu), Narcisa Iorga (foto) pleaca și nu se mai intoarce. Mai mult,  duce cu ea povara unui dosar penal in care a intrat printr-o imprudența, ce pare sa fi devenit mai grava decat toleranța restului membrilor CNA la corupția din media, la afacerile moguli-partide, la aranjamente subterane cu decont la PSD și la buimacirea plebei cu ultratoxine TV – garanție certa pentru un cancer generalizat al societații.

Nu știu daca Narcisa Iorga are vreo legatura cu acuzațiile procurorilor, dar știu ca imi doresc enorm sa iasa imaculata din povestea asta. Iar daca nu va fi sa fie, pentru mine, cel puțin, va ramane oricum un reper de moralitate intr-o lume tot mai posedata de tentaculele corupției și de aranjamente tipic romanești. Nimeni nu-i va șterge pasiunea pentru curațenia de la televizor, nu-i va extirpa din CV lupta pentru respect și intru decența in spațiul public. Nici macar zoaiele ravarsate asupra-i la televiziunile certate cu bunul-simț nu vor disparea, ca semn al inverșunarii sale pentru apararea unei idioate de legislații audiovizuale… Dor de Narcisa Iorga, la CNA…Așa va fi.

Nu e cazul sa inșir aici motivele pentru care ne va lipsi fie și-ntr-un CNA rapus definitiv de boala carpei politice. Dați cautare cu numele ei pe ”Reporter Virtual” sau pe motoarele de cautare și veți ințelege de ce Narcisa Iorga va fi o mare pierdere pentru audiovizualul romanesc și pentru media, in general. Și nu spun vorbe mari daca adaug la lista ceva cu mult mai prețios – democrația romaneasca. Da, fara Narcisa Iorga la CNA, sau in orice alta instituție, democrația noastra șubreda se va șubrezi și mai mult. Vom trai cu toții asta, ne vom convinge din pacate singuri.

Cand Antena 3 va fi televiziunea privata neoficiala a statului, cand linșajul, procesul in piața publica, minciuna și rastalmacirea faptelor vor fi regula nescrisa la TV, cand instituțiile vor fi pline de clone ale unor Laura Georgescu, Monica Gubernat sau Radu Calin Cristea, cand nimic nu va mai conta, atunci, da, chiar ne va fi tare dor de Narcisa Iorga, la CNA…