Tendinte army in cele mai noi colectii de moda

Silueta androgina, filiforma si obligatoriu rock, initiata de Hedi Slimane nu reprezinta decat un segment al pietei masculine. La polul opus, virilitatea si exacerbarea ei in tinute care nu permit confuzia de gen isi face tot mai pregnant aparitia pe podiumuri, in special la Milano.

Tinutele acestui tip masculin se inspira acum din costume militare, din filmele SF, vestimentatia de sport intr-o imagine care s-ar putea defini ca armata viitorului intr-un timp nedefinit, undeva intre Mad Max, Razboiul Stelelor si Blade Runner.

Accesorile sunt de protectie fiind inspirate din sport (hockey, rugby, baseball). Burberry reviziteaza uniforma militara, cea care, de altfel, l-a facut celebru inainte de a crea pentru civili. Dsquared² introduce elemente punk, bondage, cu tinte, vinil, pantaloni de piele si esarfe metalice. Inspirati poate din obsesia unui razboi atomic unii designeri au propus tinute totale de protectie: combinezon de piele (McQueen), impermeabil (YSL), pantaloni argintii de piele (Armani, Mugler) sau aurii cu fermoare si matlasari (Dolce&Gabbana). Cromatica acestei teme aliaza toata gama de griuri cu negru si accente metalice reci: pulover argintiu sau cu elemente metalice gen zale (Dolce&Gabbana, Burberry).

Spirit britanic

Colectia Gucci aduce in prim plan primele zile ale skiului in statiunile ultra chic ca Gstaad, Aspen sau Zermatt. O idee de sport, confort, dar si o grija pentru eleganta si rafinament in cele mai minuscule detalii, curele decorate cu medalii, blazoane de familie, cap de cerb. Spiritul britanic aristocrat se traduce prin vestimentatia tipica de “tara” cu tweeduri superbe in culorile toamnei, pulovere imense de lana si casmir, carouri, sacouri cambrate cu revere late, camasi albe purtate cu veste tricotate, blanuri roscate amintind de vanatoarea de vulpi.

Paul Smith este maestru in acest sens, aducand magia culorii, dar si sensibilitatea ei intr-un sezon cu mult negru, gri, alb. Tricotajele au motive mari, inspirate de traditia nord europeana, dar si de spiritul HighLander. In varianta dandy estet, John Richmond propune mantouri cambrate de stofa gri, gulere imense de blana, manusi de piele neagra, esarfe innodate elegant la gat.