Teatrul lui Caragiale, în administrația constănțeană. Prefectura, în rol principal

Povestea începe în momentul în care consilierul local s-a trezit cu un ordin de încetare a mandatului înainte de termen, pe motiv că ar fi fost exclus din PSD, partidul pe listele căruia a fost votat.

În anul de grație 2018, asistăm la o scenă demnă de piesele lui Caragiale. Protagoniștii sunt Prefectura Constanța, Organizația județeană PSD Constanța și un consilier local din Costinești.

Ordinul prefectului județului Constanța a fost emis în temeiul prevederilor Legii 393 /2004, privind statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, conform cărora „calitatea de … consilier local încetează de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, în cazul pierderii calității de membru al partidului politic sau al organizației minorităților naționale pe a cărei listă a fost ales”, PSD în cazul domnului Nicolae PESCARIU. Decizia de încetarea a mandatului de consilier local a avut la bază sesizarea organizației județene PSD Constanța, transmisă instituției prefectului în luna noiembrie”, se arată în ordinul de încetare a mandatului.

Toate ar fi fost bune și frumoase dacă, în ordinul de prefect, numele consilierului exclus nu ar fi fost scris greșit. Mai exact, în document, în loc de Pescaru Nicolae, scria Pescariu Nicolae. „Prefectul Județului Constanța a semnat, în data de 13.11.2018, ordinul prin care se constată încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Costinești al domnului Nicolae PESCARIU, ales pe listele PSD, organizația locală Costinești, în anul 2016. De asemenea, prin același ordin, locul său de consilier local a fost declarat vacant.

CUM EXPLICĂ PREFECTURA GAFA COMISĂ

„În urma discuțiilor apărute în spațiul public cu privire la nulitatea ordinului prefectului județului Constanța prin care se constata încetarea de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier local, în cadrul Consiliului Local al comunei Costinești, al domnului Nicolae PESCARU, ales pe listele PSD în 2016, Instituția Prefectului face următoarele precizări:

• În data de 06.11.2018, Organizația Județeană Constanța a Partidului Social Democrat a transmis Instituției Prefectului o adresă prin care informa că domnul PESCARIU Nicolae a fost exclus din rândul membrilor PSD și, ca urmare, solicita constatarea, prin ordin de prefect, a încetării mandatului de consilier local, înainte de expirarea duratei normale a mandatului și vacantarea postului respectiv;

• În data de 09.11.2018, Instituția Prefectului deși este abilitată, conform legii, doar să constate încetarea mandatului, solicită dovada(înscrisul) rămânerii definitive a excluderii domnului PESCARIU Nicolae, după cum era nominalizat în corespondența primită de la Organizația Județeană Constanța a PSD și, de asemenea, dovada luării la cunoștință, de către cel în cauză, a deciziei de excludere. Solicitarea prefectului a primit ca răspuns doar o adresă de confirmare a aspectelor cerute, tot pe numele de PESCARIU.

Legându-se de greșeala flagrantă, consilierul local din Costinești Nicolae Pescaru a atacat cerut, în instanță, anularea ordinului de prefect pentru simplul fapt că… nu este scris pe numele său. Solicitarea consilierului a ajuns pe masa judecătorilor, dar până la soluționare, Prefectura Constanța a trimis un comunicat în care explică gafa făcută. Iată textul integral al comunicatului:

Această corespondență, conform art.12 alin. 3 din Legea 393/2004, privind statutul aleșilor locali,cu modificările și completările ulterioare,a stat la baza constatării încetării de drept, înainte de termen, a mandatului de consilier local, în cadrul Consiliului Local al comunei Costinești, al domnului Nicolae PESCARU, iar ordinul prefectului a fost emis pe numele transmis de către Organizația Județeană a PSD, respectiv PESCARIU Nicolae. În 4.12.2018, ora 13.00, filiala județeană a PSD, printr-o corespondență oficială, a confirmat greșeala făcută în acest caz și, în consecință, Instituția Prefectului – Județul Constanța va întreprinde demersurile necesare pentru a îndrepta eroarea materială constatată”