Sunteti gata de inflatie?!

Noul guvern – „marcat” probabil si de influenta vicepremierului Florin Georgescu – nu-si pune niciun moment problema despovararii mediului de afaceri, ci doar pe aceea de a creste temporar puterea de cheltuire. Cum se va intampla acest lucru se cunoaste. Pe seama cresterii salariilor bugetarilor si a retunarii (graduale) a CAS-urilor pensionarilor.

Normal si sustenabil ar fi fost ca mai intai sa se fi luat masuri la nivelul mediului de afaceri. Dar cum nu se va intampla acest lucru, adica salariile in crestere nu se vor corela cu sporuri de productivitate, majorarea remuneratiilor va genera inflatie. Mai mult, in conditiile in care nu avanseaza productivitatea, ci doar urca preturile, e greu de spus din ce se va obtine crestere economica. Cu alte cuvinte, dupa ce cresterea economica pentru anul 2012 a fost revizuita de la 2% la 1,5%, acum probabil ca va urma o noua corectie negativa pe fondul avansului preturilor.

Sigur ca, dupa ce se va modifica si aceasta din urma estimare, va veni probabil succesorul lui Jeffrey Franks la sefia misiunii FMI, Erik de Vrijer, si va „constata” ca zona euro si Uniunea Europeana au inregistrat performante economice mai proaste decat a prognozat initial Fondul, ceea ce a tras in jos si economia Romaniei.

Ca sa rezum, premierul Victor Ponta – consiliat de vicepremierul Florin Georgescu care e si ministru al finantelor – si-a dat seama ca nu i-a lasat nimeni niciun ban pentru cresterea salariilor personalului bugetar si returnarea CAS-urilor pensionarilor. Si atunci va lucra la un plan de redresare a economiei pe seama dobanzilor in scadere (desi nici aceasta tendinta nu mai e asa sigura) si a unei poveri fiscale care nu se micsoreaza. Pe aceasta baza, mediul economic, in loc sa fie eliberat de povara cheltuielilor, pentru a genera crestere economica si a crea locuri de munca, va fi eventual „impovarat” cu un cost al finantarii care prezinta potential de crestere. Altfel spus, exista riscul sa se mai „distruga” din locurile de munca, in loc sa se creeze unele noi.

Solutia ar fi ca, in loc sa se impoziteze, de pilda, marile averi, sa se procedeze exact pe dos: sa fie acordate facilitati celor care ar putea investi. Adica sa se tina cont de avertismentul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, lansat la conferinta ocazionata de prezentarea ultimului raport asupra inflatiei: „Din toamna anului precedent – accentuate si de evolutiile politice si sociale din Romania – nu s-au mai inregistrat mari intrari de capitaluri, ci avem chiar unele iesiri”.

Din pacate insa, guvernantii nu vor lua in considerare o astfel de idee in conditiile in care sunt ocupati cu majorarea salariului minim pe economie. In continuarea acestei initiative ar veni „logic” majorarea pensiei minime la nivelul salariului minim pentru ca suntem in an electoral, pensionarii sunt principala „forta” de vot si, dupa cum preciza Jeffrey Franks la ultimul sau discurs in calitate de sef al misiunii FMI, mai e „spatiu” pana la un deficit bugetar de 3% din PIB.