Stresul financiar: Ce il cauzeaza si cum sa faci fata

Stresul financiar nu provine doar din incercari si necazuri. Evenimente emotionante precum mutarea, casatoria sau nasterea unui copil ne pot pune mintea si corpul in stres. Aceste schimbari majore in viata pot fi montagne russe emotionale, care in cele din urma ne pot afecta cheltuielile sau economiile.

Aproape toata lumea isi face griji pentru bani din cand in cand. Intr-un sondaj publicat de CreditWise de la Capital One, 73% dintre cei chestionati au declarat ca finantele sunt un factor major de stres in viata lor.

Dar daca esti atat de ingrijorat ca pierzi somnul, lipseste concentrarea sau nu poti indeplini sarcinile normale? 

Indiferent de situatia dvs., exista pasi pe care ii puteti lua pentru a face fata. Cititi mai departe pentru strategii care va vor ajuta sa depasiti problemele financiare si sa dezvoltati obiceiuri bune cu banii.

Ce este stresul financiar si ce il cauzeaza?

Stresul financiar este reactia emotionala sau fizica a organismului care apare atunci cand exista preocupari legate de bani, decizii financiare majore sau economie.

Unii dintre cei mai comuni factori de stres financiar includ:

 • Faliment sau executare silita 
 • Pierderea locului de munca
 • Reducerea orelor de lucru sau a veniturilor
 • Lipsa de economii
 • Creanta
 • Costurile de ingrijire a sanatatii
 • Separarea, divortul sau pierderea unui partener
 • Impozite
 • Insecuritatea alimentara
 • Insecuritatea locuintei

Semne de stres financiar si anxietate

Conform scalei de bunastare financiara a Biroului pentru Protectia Financiara a Consumatorului, atunci cand va confruntati cu stres financiar sau anxietate, puteti simti ca:

 • Nu va puteti gestiona eficient finantele. Daca sunteti recent somer sau v-ati indatorat prea mult, este posibil sa nu va puteti plati facturile la timp sau sa nu va permiteti lucruri esentiale. 
 • Nu esti pregatit pentru urgente. Daca ati trait de la un cec la altul, este posibil sa nu fi putut economisi pentru un fond de urgenta. Aceasta inseamna ca ati putea lupta daca va confruntati cu o cheltuiala neasteptata sau cu o urgenta financiara.
 • Iti lipseste increderea in viitor. Daca nu faceti buget sau economisiti, este posibil sa nu va simtiti pregatiti pentru pensionare sau pentru alte obiective, cum ar fi inceperea unei afaceri sau a avea copii.
 • Nu va puteti bucura de a trai in momentul de fata. Daca va folositi toate veniturile pentru a plati imprumuturi sau alte datorii, este posibil sa nu aveti resursele de care aveti nevoie pentru a va trata. De exemplu, ati putea pierde o vacanta sau sa va intoarceti la scoala.

Cum va afecteaza stresul financiar sanatatea?

Unul dintre cele mai nefericite efecte secundare ale stresului financiar este impactul acestuia asupra sanatatii tale generale. 

De-a lungul anilor, oamenii de stiinta au atribuit stresul unui numar de probleme diferite de sanatate mintala si fizica. Iar persoanele care se confrunta cu stres financiar sau anxietate pot avea mai multe sanse sa intarzie tratamentele medicale.

Potrivit sondajului anual Gallup privind sanatatea si asistenta medicala, aproximativ 30% dintre americani au recunoscut ca au amanat sa caute asistenta medicala atunci cand au nevoie din cauza preocuparilor legate de costul vizitei sau al tratamentului. 

Desi poate parea ca economisesti bani in acel moment, eliminarea problemelor de sanatate ar putea face ca acestea sa se agraveze si, in cele din urma, sa devina mai scump de tratat. De aceea, este important sa gasesti modalitati de a face fata oricarui stres financiar pe care il poti intampina.

Cum sa faci fata stresului financiar

Ar putea dura timp pentru a va schimba situatia financiara. Si daca suferiti de anxietate severa, va recomandam sa cautati mai multe informatii sau ajutor profesional. Dar concentrandu-te pe lucrurile pe care le poti controla, ai putea sa faci pasi mici pentru a reduce stresul pe care il simti.

Sa ne uitam la sase locuri in care poti incepe.

1. Cere ajutor

Nu trebuie sa ceri un imprumut, dar nu ar trebui sa-ti fie frica sa contactezi atunci cand te afli intr-o situatie dificila. Dificultatea financiara poate fi izolata, dar a vorbi cu cineva in care ai incredere poate fi primul pas spre a schimba lucrurile.

Informati-i celor mai apropiati situatia dvs. financiara si cum ati dori sa se schimbe sau sa se imbunatateasca. Vorbeste despre obiectivele tale pentru viitor si despre cum vezi ca finantele tale le sustin.

De asemenea, puteti incerca sa va conectati cu colegii cunoscatori de bani. Alegerea creierului cuiva care si-a activat finantele poate fi o modalitate excelenta de a privi banii dintr-o noua perspectiva. Poate ca au trucuri sau sfaturi, sau o filozofie proaspata despre bani care rezoneaza cu tine.

2. Gasiti modalitati de a obtine venituri suplimentare

Castigul de venituri suplimentare va poate ajuta sa va atingeti obiectivele financiare mai repede si va poate oferi siguranta financiara. Puteti incepe prin a cere actualului angajator o marire de salariu sau ore suplimentare. Daca nu sunt dispusi sa se cedeze, ati putea lua in considerare agitatii secundare sau locuri de munca secunde pe care le puteti gasi in zona dvs. locala sau virtual.

3. Controleaza-ti cheltuielile

Ei o numesc cumparaturi impulsive dintr-un motiv. Emotiile, indiferent daca ne dam seama sau nu, se afla in spatele multor cheltuieli noastre discretionare. S-ar putea sa descoperiti ca aveti tendinta de a face cumparaturi atunci cand sunteti intr-o dispozitie buna sau ca un raspuns rapid intr-o zi grea. Notati factorii declansatori ai cheltuielilor; acestea ar putea fi amplificate in perioadele de incercare.

4. Urmariti banii dvs. cu un buget

Nu trebuie sa fie perfect sau cioplit in piatra, dar un buget este o modalitate excelenta de a vedea exact unde se duc banii – totul, de la alimente si facturi la abonamente lunare.

Uitati-va la venitul lunar ajustat, scadeti locuinta si alte cheltuieli programate pentru a vedea cu ce lucrati. Avand in minte aceasta silueta libera, te poate ajuta sa fii responsabil. Dupa o luna, vezi cat de strans te-ai tinut de ea. Daca treceti mult in anumite zone, veti sti unde trebuie sa va adaptati.

Exista o multime de instrumente online de bugetare, investitii si gestionare a banilor concepute pentru a ajuta oamenii sa preia un control mai bun asupra finantelor lor. Banca dvs. sau compania dvs. de card de credit ar putea chiar sa aiba la dispozitie resurse complementare.

Retineti ca bugetele si planurile de gestionare a banilor nu sunt universale – sunt linii directoare generale care ar trebui adaptate propriilor obiective si standarde de calitate a vietii.

5. Invata din greselile tale legate de bani

Cu totii am avut cateva experiente financiare neplacute, fie ca a fost momentul in care nu am avut suficient sosete pentru o urgenta sau am lasat sa treaca o data scadenta si cardul nostru a fost refuzat. Infrunta aceste greseli si ce le-a cauzat. S-ar putea sa obtineti cateva informatii valoroase despre obiceiurile si mentalitatea generala a banilor.

Daca un lucru in viata ramane acelasi, este ca totul se schimba, iar bugetul tau ar trebui sa faca. Asigurati-va ca reevaluati periodic ceea ce stiti despre cele mai bune practici bugetare, mai ales daca venitul sau situatia personala se schimba.

6. Stabiliti obiective financiare viitoare

Cand va stabiliti obiective financiare pentru viitor, este important sa incepeti prin a intelege ce este important pentru dvs. pentru calitatea vietii si viitorul dvs. 

Incepand cu un obiectiv de economii mic, dar usor de gestionat, va poate ajuta sa incepeti sa va simtiti mai controlati asupra situatiei financiare. Poate ca scopul tau este sa incepi sa platesti datoriile cardului de credit. Sau poate doriti sa incepeti un fond de urgenta sau sa economisiti pentru un avans pentru o casa. Indiferent care este obiectivul dvs., notarea acestuia si urmarirea progresului va poate ajuta sa atingeti acest obiectiv. 

Gestionarea stresului financiar pe scurt

Stabilirea obiectivelor, economisirea mai mult si cheltuiala intelept sunt toate modalitati practice de a incepe sa va imbunatatiti situatia financiara si sa depasiti stresul financiar. Dar o simpla schimbare a mentalitatii te poate ajuta sa te simti mai controlat asupra finantelor tale.

Gandirea la obiective pe termen lung, a fi amabil cu tine insuti, a te ierta pentru greselile din trecut si a te concentra pe ceea ce poti controla poate reduce impactul negativ al stresului asupra deciziilor tale financiare. Si mai putin stres inseamna ca, de-a lungul timpului, ati putea observa o imbunatatire a increderii dumneavoastra financiare si a bunastarii mentale si fizice generale, pe masura ce lucrati la imbunatatirea abilitatilor de economisire si bugetare.

Doriti sa intelegeti mai bine situatia dvs. financiara actuala? Aflati cum sa va calculati raportul datorie-venit si ce inseamna acesta.