5 strategii de link building care functioneaza

Desi se poate spune in unele surse de informatie, construirea de link-uri (Link Building) ramane una dintre cele mai importante tehnici de SEO. Link-urile sunt benefice pentru pozitionare si, in plus, aduc trafic pe site-ul tau.

Dar ce este exact si cum se face intr-un mod eficient? Daca te intrebi si tu acest lucru, citeste mai departe, pentru ca in acest articol iti voi explica totul si iti voi prezenta cateva strategii de Link Building natural care functioneaza.

Ce este Link Building?

Link building este o tehnica de SEO care consta in obtinerea de link-uri de la pagini web cu autoritate mai mare pentru a imbunatati clasarea site-ului tau in motoarele de cautare. Cheia pozitionarii prin construirea de link-uri este transmiterea autoritatii de la o pagina web relevanta catre propriul tau site (cunoscuta sub numele de “link juice”).

Imagineaza-ti ca site-ul tau A primeste un link de la o alta pagina B care are o buna reputatie in domeniul nostru. Atunci motoarele de cautare vor considera acest link ca fiind un sprijin acordat de B catre A, deoarece este vorba despre o pagina cu autoritate in domeniu. Cum ai putut deduce, este important ca ambele pagini sa trateze aceeasi tematica pentru ca construirea de link-uri sa functioneze bine.

Dar primul lucru pe care trebuie sa il ai in vedere este ca Link Building nu este o tehnica 100% naturala. Orice strategie in acest sens va incerca intotdeauna sa obtina link-uri intr-un mod artificial.

Deci, ce vrei sa spui cu strategiile de Link Building naturale?

Cu “naturale”, ma refer la faptul ca pare ca link-urile s-au generat spontan, fara implicarea ta. Aici sta cheia problemei. Diferenta dintre a da un impuls SEO si a suferi penalizari sta in cat de fortata pare abordarea in ochii motoarelor de cautare.

Dar asta nu este intotdeauna usor. Daca vrei sa eviti penalizarile motoarelor de cautare, iti recomand sa urmezi urmatoarele directii in strategia ta de construire a link-urilor:

5 strategii naturale de construire a legaturilor care functioneaza

Acestea sunt tehnici care urmaresc sa construiasca legaturi intr-un mod mai natural  pentru a evita penalizarile de la motoarele de cautare. Dar, asa cum am spus mai devreme, nicio strategie de Link Building nu este 100% naturala, asa ca toate prezinta riscul unei penalitati daca nu sunt facute bine.

1# Retele sociale

Astazi, retelele sociale muta o parte importanta a link-urilor de pe internet . De aceea este foarte benefic sa plasezi butoanele de partajare direct pe retelele de socializare. Multi oameni se limiteaza la cele mai populare (Facebook, Twitter…) pentru ca au cea mai mare audienta. Dar este o greseala sa crezi ca, cu cat ai mai mare acoperire, cu atat mai multi oameni te vor impartasi.

Dimpotriva, este mai usor sa ajungi la mai putini utilizatori, dar mai calificati. Oamenii tind sa partajeze continutul care ii intereseaza. Sfatul meu este sa aflati in ce retele se afla publicul tinta si sa va concentrati asupra lor.

2# Agregatoare de continut

Sunt o mare necunoscuta pentru multi initiati din lumea blogging-ului. Agregatoarele ofera posibilitatea de a va raspandi continutul . Plasarea unui link pe una dintre aceste pagini este foarte simpla: iti creezi un cont si faci link catre blogul tau. Dar, de obicei, acestea sunt link-uri de tip nofollow . Pentru a obtine un dofollow trebuie sa mai lucrezi putin.

Pentru a obtine mai multe link-uri si a obtine mai multa vizibilitate, trebuie sa facem ca unul dintre articolele noastre sa apara pe prima pagina. Nu este usor, dar cu timp si multa daruire se poate. O alta modalitate buna de a realiza acest lucru este participarea la unul dintre premiile pe care unii dintre acesti agregatori le organizeaza pentru a alege cele mai bune site-uri web.

Ca si in cazul retelelor sociale, exista doua tipuri de agregatoare: orizontale si verticale. Printre primele sunt cele mai cunoscute, precum Meneame sau Bitacoras. Verticalele trateaza teme bine definite. Exemple sunt Divulgame pentru articole stiintifice sau Mktfan pentru probleme de marketing.

3 # Blogging pentru invitati

Este o practica destul de raspandita printre bloggerii profesionisti pentru numeroasele sale avantaje. Guest Blogging consta in a invita alti experti din zona dvs. sa posteze continut pe pagina dvs. sau invers. In acest fel, invitatul ia un link catre blogul sau si tu primesti altul pentru al tau. Toata lumea castiga. Daca, pe langa asta, inviti si un expert recunoscut intr-un subiect, beneficiezi de cunostintele si prestigiul acestuia.

Dar inainte de a cauta profesionisti, asigura-te ca ai ceva de oferit. Nu cauta postari de invitati daca nu ai postari cu greu sau sunt de calitate scazuta. Asteptati pana cand aveti mai mult continut si incepeti sa faceti retea.

4# Colaborari

In acest caz vorbim de alte colaborari decat Guest Blogging. Pentru ca exista, exista. De exemplu, daca site-ul nostru este un e-commerce, putem cauta link-uri catre bloguri sau pagini care vorbesc despre produsele pe care le oferim si ofera o oarecare reducere sau promovare utilizatorilor sai.

In acest fel, pe langa link-urile de intrare, asiguram trafic calificat. Cei care viziteaza site-uri care publica stiri sau recenzii despre un produs sunt de obicei interesati sa-l cumpere. De asemenea, poti folosi marketingul afiliat si oferi site-ului in cauza un comision pentru vanzarile de recomandare.

5 # Retele private de bloguri

O retea de bloguri private (PBN) este o retea de bloguri creata cu intentia de a obtine pozitionare prin link-uri. Operatia este foarte simpla. Avem un grup de site-uri web cu o anumita autoritate si le conectam la altele pentru a transfera o parte din aceasta autoritate. Pana acum foarte simplu, nu?

Dupa cum puteti deduce, aceasta tehnica consta in crearea de link-uri in mod artificial si, prin urmare, este cea care implica cele mai multe riscuri in ceea ce priveste o eventuala penalizare de la motoarele de cautare. Google poate descoperi ca inselam si il poate eticheta ca insela. Si am ratat smecheria, pentru ca nu e usor sa scapi de un penalty.

Din proprie experienta, pot spune ca PBN-urile sunt o strategie care poate functiona foarte bine, atata timp cat este facuta cu intelepciune. Cel mai rau lucru pe care il puteti face este sa dezvoltati un PBN in graba. Din pacate, nu exista o reteta magica pentru a crea link-uri fara riscuri.

Daca te decizi asupra acestei strategii, trebuie sa fii constient de faptul ca construirea unei retele de bloguri necesita timp si efort. Trebuie sa asteptati ca diferitele site-uri web sa se pozitioneze pentru a evita ridicarea suspiciunilor. De asemenea, este convenabil ca domeniile sa nu aiba varste diferite si ca blogurile sa nu fie gazduite pe acelasi server.

Si de aici ce?

Aceste strategii pe care tocmai le-am vazut sunt un inceput bun pentru a obtine cateva link-uri de intrare. Dar, asa cum am spus mai inainte, atunci cand site-ul dvs. are continut de interes, linkurile vor veni de la sine.

Utilizatorii insisi vor fi cei care vor decide ca continutul este atat de bun incat vor sa-l conecteze. Aceste tipuri de link-uri sunt complet naturale. Este ceea ce se numeste Link Baiting si are mult de-a face cu marketingul de continut.

Link Baiting si Link Building nu sunt doua strategii conflictuale; dar ar trebui sa le dezvoltam in paralel pe site-ul nostru web pentru a obtine link-uri. Importanta pe care ar trebui sa o aiba va depinde foarte mult de cazul nostru specific.

Daca intentia noastra este sa pozitionam continut foarte cautat pe Google si cu relativ putina concurenta, atunci va fi destul de usor sa o facem prin Link Baiting. Dar daca avem un blog care vorbeste, de exemplu, despre calatorii (un sector foarte competitiv pe internet), le va fi practic imposibil sa ne lege doar pentru continutul nostru. Va trebui sa facem link building pentru a incerca sa obtinem o pozitionare artificiala inainte de a incepe sa iesim in evidenta.

Link Building este o tehnica care inca va da mult joc. Merita sa ne indreptam eforturile pentru a gasi link-uri de calitate. Desigur, trebuie sa fii constient de faptul ca orice strategie de Link Building are riscuri. Trebuie sa incercam sa fim prudenti si sa ne asumam aceste riscuri doar daca suntem dispusi.