Stilul de fumat arata cat de inteligent esti

Conform studiilor de psihoantropologie moderna, felul in care fumeaza o persoana da indicii asupra temperamentului si trasaturilor personalitatii.

Primele grile de interpretare psihologica a stilului de fumat au fost alcatuite la nceputul anilor 70 si tineau cont atat de varsta, sex ori tipologie constitutionala, cat si de circumstantele desfasurarii viciului. Catre sfrsitul lui 2004, cercetatorii au descoperit nsa ca fumatul n timpul expunerii la soare si mai ales n conditiile relaxate la plaja pot oferi cele mai multe indicii legate de unele aspecte psihologice.

Fumatul simplu (modest)

Gestica este simpla, lejera, iar toate miscarile minii ce tine tigara sunt, de regula, n linie dreapta. Tigara este tinuta ntre degetul aratator si mijlociu, cu degetele total relaxate, ncovoiate usor. Inspirarea fumului este destul de lenta, superficiala, fara schimbarea mimicii de fond, fara ncruntari. Fumatul simplu descrie un temperament predominant flegmatic, o fire usor superficiala, modesta de multe ori, conformista, lipsita deseori de curajul de a nfrunta necunoscutul, tematoare de a iesi din legile proprii sau ale grupului. Subiectii au un I.Q. mediu sau putin peste medie, spirit civic, acceptand mai greu noutatea din afara grupului sau de influenta. Majoritatea pot fi analizati si interpretati dupa modelul prietenilor buni si uneori al parintilor. Acorda mai greu incredere necunoscutilor, dar sunt foarte usor de influentat de catre cei care le-au cucerit ncrederea sau dragostea. De regula, sunt fideli in dragoste, atata vreme cat au deplina incredere in partenerul de viata.

Fumatul lenes

In fumatul asa-zis lenes sau calm, toate gesturile minilor sunt foarte lente, exprimnd detasare totala. Inhalarea fumului se face de regula rar, fumul este tras incet si foarte adanc in plaman. De obicei, scrumul este lasat nescuturat pna cand este pe punctul de a cadea. Scuturarea acestuia se face mai rar, prin atingerea scrumului de un obiect. Acest model demasca o componenta melancolica predominanta, o fire mai sensibila, vulnerabila, usor labila. Cei care fumeaza lenes sunt visatori, capabili de sentimente profunde, usor romantici si daca iubesc devin foarte tandri. Prefera sa nu se implice in aventuri sentimentale si se indragostesc foarte rar, dar profund, suferind interior foarte mult n cazul esecurilor de oricare natura. Femeile din aceasta tipologie sunt foarte fidele, insa barbatii pot deveni foarte usor indifeli in cazul in care partenera nu le ofera indeajunsa atentie si iubire. I.Q.-ul este de regula peste medie n cazul ambelor sexe, intuitia si creativitatea fiind atuul forte al inteligentei.

Fumatul pasional

Gesturile de fumat sunt pline de energie, uneori foarte sigure. Mimica in timpul tragerii fumului este afectata, aparnd o usoara ncredere urmata de o detasare. Fumul este absorbit rapid si eliberat foarte rapid, pe gura si nas. n acest caz este vorba de o fire predominant colerica, iritabila, nervoasa, energica, activa n anumite zile si foarte pasiva in altele. Majoritatea celor din aceasta categorie sunt plini de vointa si si ating de obicei scopurile propuse. n plan afectiv, sunt pasionali, pun tot ce au in jocul iubirii si sunt n stare de oricare sacrificiu. Cu toate acestea, in mod paradoxal, pot deveni infideli atunci cand sunt ispititi de cineva care pare sa le semene in felul de a fi.

Fumatul greoi

In fumatul greoi miscarile dau iluzia de greutate ridicata cu un efort deosebit, ca si cum minile si tigara ar fi de plumb. Miscarile sunt foarte sigure, iar fumul este tras foarte puternic in piept, cu buzele tuguiate si o expresie rece, imobila, grandioasa Fumatul de acest tip arata, in cele mai dese cazuri, un flegmatic caracterizat prin personalitate puternica, stabila, autocontrol, gndire rationala superioara si I.Q. ridicat. n sens negativ, cei mai multi sunt plini de ei, dominanti, egoisti, se impaca dificil cu politetea si simtul moral. Au o nclinatie speciala pentru afaceri sau politica, pot iubi pasional si sunt foarte buni amanti, insa certati total cu fidelitatea in cuplu.

Fumatul agitat

Gestica de ansamblu este energica, iar tigara este foarte frecvent dusa catre gura, tragand fumul superficial in 50% din cazuri. De multe ori, scrumul este scuturat si cnd nu este nevoie, iar tigara e stinsa prin presare si rotire cu gesturi agitate. Stilul demasca de obicei o componenta sangvinica activa, emotivitate, dar nu ntotdeauna asociata timiditatii. Dimpotriva, foarte multi din aceasta categorie au curaj in comunicarea in grup si cu necunoscuti. Se pot mobiliza usor in orice tip de activitate, au putere de munca, nu se feresc de greutati si pot face orice sacrificiu pentru ceva sau cineva la care tin. Barbatii sunt mai superficiali in dragoste si foarte infideli, mai ales daca nu sunt convinsi ca partenera de viata ii iubeste si le este fidela.

Fumatul teatral

Fumatul prin folosirea unor gesturi controlate, studiate, care se vor elegante si distinse, este specific personalitatilor complicate, disimulante si narcisiste care, de regula, se supraevalueaza si au o incredere in sine exagerata. De regula, acest model caracterial este frate bun cu minciuna si orice aspect ce pune moralitatea la ndoiala. Nu trebuie nsa confundat cu fumatul teatral constientizat, in care fumatorul, de obicei femeia, doreste sa se controleze n fata celui pe care l admira sau incearca sa-l cucereasca

Fumatul erotizat

Gesturile minii pun in prim-plan tigara prin ridicarea acesteia, prin rotirea ntre degete si mngierea sa cu degetul mare de-a lungul filtrului. Fumul este absorbit cu ochii ntredeschisi si este eliberat lejer, ca un abur nvaluitor. In cazul barbatilor de orientare sexuala normala, aceasta denota o fire stranie, naiva, copilaroasa cu varsta psihologica sub 19 ani. n cazul femeilor, acest stil este specific celor cu o fire visatoare, care doresc sa primeasca mai multa afectivitate, dar care au o dorinta sexuala pronuntata.