Singura tara africana care nu vrea milioanele Chinei si de ce investitiile in crestere sunt ingrijoratoare…

Saptamana aceasta, Beijingul a gazduit summitul Forumului privind cooperarea China-Africa si acolo a anuntat o noua runda de finantare pentru continent. Peste 50 de lideri ai tarilor africane au fost prezenti in capitala chineza, cu exceptia unuia.

Relatiile Chinei cu Africa s-au adancit in ultimele decenii.

Cand China a lansat saptamana aceasta covorul rosu pentru mai mult de 50 de lideri din Africa, a existat un mare absent: Swaziland.

Mica tara din sud-estul Africii – redenumita recent Eswatini – nu a fost printre cei invitati la summitul Forumului pentru Cooperare China-Africa (FOCAC) de la Beijing.

Este singura natiune de pe continent care mentine relatii diplomatice cu Taiwan, recunoscand astfel ca aceasta este o tara de sine statatoare si confruntandu-se pe deplin cu viziunea Chinei, care considera Taiwanul o „insula rebela”.

Alianta sa cu Taipei exclude orice tip de asociere cu Beijingul si, prin urmare, orice ajutor economic chinez, intrucat regimul comunist nu are relatii diplomatice cu nicio tara care sa recunoasca Taiwan ca natiune independenta.

Influenta economica in crestere a Chinei in lume a facut ca doar 17 tari sa recunoasca oficial Taiwanul.

In august trecut, o noua natiune si-a luat ramas bun de la insula: El Salvador, pe urmele altor state din America Centrala.

De la venirea la putere, presedintele chinez Xi Jinping a oferit imprumuturi de mai multe milioane de dolari tarilor africane, iar saptamana aceasta si-a majorat pariul.

In discursul sau inaugural la FOCAC, el a promis o finantare suplimentara de 60 de miliarde de dolari pentru continent.

Acest ajutor se adauga celorlalte 60.000 de milioane de dolari pe care le-a oferit si la summit-ul anterior, desfasurat la Johannesburg in urma cu trei ani, si care s-a concretizat.

Mai exact, China va oferi imprumuturi fara dobanda de 15.000 de milioane de dolari, 20.000 de milioane de dolari in linii de credit, 10.000 de milioane de dolari in fonduri de dezvoltare si 5.000 de milioane de dolari pentru finantarea importurilor africane, relateaza agentia EFE.

In ultimele doua decenii, investitiile chineze in Africa nu au incetat sa creasca, iar Beijingul a devenit cel mai mare partener economic al continentului.

Comertul bilateral dintre cei doi parteneri creste cu 20% pe an, iar din 2000, Beijingul a acordat credite in valoare de 136 de miliarde de dolari, potrivit datelor companiei americane de consultanta McKinsey si China-Africa Research Initiative, asociata cu Universitatea din China. Johns Hopkins din Washington.

Aceasta abordare nu a fost insa lipsita de controverse: alte tari, precum Statele Unite, considera ca Beijingul isi foloseste investitia pentru a castiga influenta in regiune si avertizeaza asupra riscului ca unele tari africane sa nu poata rambursa datoria si sa le vada suveranitatea redusa.

Regimul comunist, la randul sau, sustine ca obiectivul sau este sa ajute dezvoltarea Africii si ca imprumuturile sale nu au „ legaturi politice”.

Cu toate acestea, insusi presedintele, Xi Jinping, a recunoscut la recentul forum ca fezabilitatea unor proiecte trebuie studiata cu atentie si a promis ca va anula datoria celor mai sarace natiuni sub forma de imprumuturi fara dobanda, desi nu a oferit nume. .

 “Rebelul” din Africa

In ciuda cifrelor gestionate de gigantul asiatic, Swaziland, ultima monarhie absoluta din Africa cu 1,3 milioane de locuitori, continua sa stea ferm in sprijinul sau pentru Taiwan.

Guvernul sau, condus de regele Mswati al III-lea, care este la putere de 32 de ani, a insistat ca nu va abandona insula, in ciuda presiunilor din partea Beijingului.

Nu trebuie sa se joace jocuri mintii, deoarece relatia noastra cu Taiwan dureaza de mai bine de 50 de ani si nu ii vom dezamagi”, a declarat ministrul de externe din Swaziland, Mgwagwa Gamedze, pentru Reuters , la sfarsitul lunii august, dupa ce un oficial chinez a spus ca spera ca africanul. tara si-ar schimba partea „in curand”.

„Nu avem nicio intentie sa ne schimbam partea, pentru ca Taiwan a fost foarte bun cu noi ”, a remarcat el.

Guvernul taiwanez denunta ca Beijingul obtine parteneri dintr-un carnet de cecuri, o extrema pe care regimul comunist o neaga.

Pentru a ramane pe linia de plutire, totusi, Taipei incearca sa se apropie intr-un mod similar (desi la o scara mult mai mica ).

In cazul Swazilandului, insula a investit in proiecte de infrastructura, a creat burse scolare, a trimis medici si a impartasit experienta agricola, potrivit presei economice.

Acele angajamente, deocamdata, par sa-l serveasca bine cu micuta Swaziland, desi in trecut nu erau suficiente pentru a-si pastra celalalt aliat ramas in Africa: Burkina Faso.

In ianuarie 2017, ministrul de externe al acelei tari a insistat ca Taiwanul este „ un prieten si un partener ”, si a denuntat intr-un interviu ca regimul comunist face „propuneri scandaloase (…) de 50.000 de milioane de dolari sau plus” .

„Suntem fericiti si nu vedem niciun motiv sa ne reconsideram relatia”, a spus el atunci.