Scurt ghid financiar despre administrarea unei afaceri

Zona afacerilor este un domeniu în permanentă schimbare, mai ales grație noilor strategii de marketing care utilizează mediul online drept rampă de lansare. Grație erei tehnologice în care trăim, administrarea unei afaceri devine un cumul de acțiuni mai complex, care necesită o paletă largă de informații din mai multe arii de activitate. Înainte de a evidenția un scurt ghid despre administrarea unei afaceri, subliniem rolul leaderului și a managerului în activitățile de administrare. Începând cu secolul al XX-lea și implicit, cu industrializarea muncii, cerințele și activitățile ce se desfășoară la locul de muncă au cerut un nivel mai mare de organizare, mai ales acolo unde îmbinarea resursă umană- tehnologie are necesară.

S-a realizat treptat diferența conceptuală dintre ceea ce înseamnă un manager, respectiv un leader pentru o organizație. Dacă leaderul este cel care se află în vârful piramidei ierarhice și proiectează viziunea, misiunea, obiectivele de urmărit, managerul este cel care se ocupă cu planificarea și organizarea sarcinilor de muncă pe diverse departamente. Astfel, putem spune că acest ghid este dedicat managerilor, administratorilor, celor care se ocupă cu gestiunea unei afaceri.

Valorizarea resursei umane

Într-o companie atenția trebuie să fie distribuită atât înspre zona de finanțe, evoluția la cifra de afaceri, cât și înspre productivitate, performanțe, valorizarea resursei umane. Toate acestea trebuie să se îmbine armonios sub managementul eficient și eficace. Administrarea unei afaceri atribuie administratorului o serie de atribuții, care mai de care mai diverse. De la asigurarea îndatoririlor pentru provizioane, organizare a muncii dar și comunicare internă și externă. Pe lângă acestea, niște minime cunoștințe de contabilitate, bun management al strategiilor de marketing și creștere în online, toate acestea conduc la o coeziune ridicată a modului eficient de administrare. În literatura de specialitate se regăsesc o serie de atribuții asociate managerului.

Printre cele mai valorizate sunt cele de comunicare. Răspunsul este unul simplu. Printr-o comunicare asertivă angajații prezintă un nivel ridicat de transparență față de task-urile primite, investesc încredere în valorile organizației dacă sunt bine argumentate și mai ales, vor crea o cultură organizațională armonioasă, deschisă spre integrare. Pe de altă parte, abilitățile în comunicare asigură bune legături cu mediul extern, cu clienții și potențialii colaboratori. Deși firmele mari au un departament special de comunicare, cele mai mici trebuie să dețină un bun manager care să valorizeze oportunitățile prin persuasiune și promovare.

Relația cu partenerii de afaceri

Deși am tinde să credem că leadershipul este cel care se ocupă de relaționări cu noi parteneri de afaceri pe diverse proiecte, partea de relaționare la nivel tehnic și de planificare este realizată tot de către un administrator. El va cunoaște îndeaproape nevoile și va putea identifica, alături de alți reprezentanți ai structurii de conducere, noi surse de finantare afacere. Din acest motiv, cunoașterea unor elemente de contabilitate este esențială. O companie poate trece prin perioade în care să aibă nevoie de sprijin pentru a-și finaliza proiectele. Aceste surse de finanțare pot genera profituri mai mari, pot aduce plus valoare în relaționarea cu clienții. Un bun administrator trebuie să evalueze în permanență riscurile, amenințările și vulnerabilitățile pentru a se adapta contextului.