Intre 23 și 24 martie, la București, a avut loc cea de a treia editie a tirgului de carte Science Fiction și Fantasy Final Frontier, iar in acest an am avut posibilitatea și placerea de a participa la acest minunat eveniment.

Final Frontier s-a desfașurat intr-o locatie mica, dar acest aspect a avut o prea mica relevanta pentru nota generala a evenimentului. Cel mai important este ca fictiunea speculativa romaneasca se mișca in directia corecta. Atmosfera a fost foarte placuta și amicala; scriitori, editori, edituri și cititori și-au impartașt gindurile și au facut schimb de idei și impresii.

Am fost incintat sa vad scriitorii de fictiune speculativa din generatia tinara impreuna cu cei ce au o cariera in spatele lor, oameni interesati de science fiction-ul și fantasy-ul local și noile titluri lansate la acest tirg, romanești și internationale. Banda desenata, ce in general se zbate sa supravietuiasca pe piata noastra, a aratat semne promitatoare cu noua serie Harap alb continua, bazata pe bine cunoscuta poveste și oferind cititorilor vechile și noile aventuri ale indragitului erou și ale prietenilor sai. De asemenea, la aceasta editie, prezenta editurii maghiara Ad Astra a oferit o dimensiune internationala tirgului de carte.

Millennium Books, un punct de reper pe piata fictiunii speculative din Romania prin incurajarea și mediul oferite talentelor locale, a venit cu doua titluri la aceasta editie a Final Frontier: volumul de povestiri al Ioanei Vișan, Efectul de nautil, și antologia zombie romanasca editata de Mircea Pricajan, Zombii: cartea mortilor vii. Un alt volum de povestiri purtind semnatura unui scriitor roman, Dispensarul SF de Florentin Haidamac, a fost lansat de editura Cygnus.

Un alt autor roman, dar cu un volum publicat in engleza, Serban Andrei Mazilu cu al sau volum The Angellove Society: Crux, a fost prezentat din nou publicului local. Editura Tritonic a lansat un nou volum de Monica Ramirez, cunoscuta mai bine pentru romanele sale politiste, o combinatie intre mister și fantasy, Viata dubla la Venetia. Paladin, nou-infiintata editura specializata in literatura SF și fantasy, a lansat romanul lui Ray Bradbury, Fahrenheit 451, intr-o noua editie. Aș dori sa remarc acest volum, ca și celelalte carti publicate de Paladin pina in prezent, pentru calitatile grafice exceptionale, calitati ce rar pot fi vazute pe piata SF de la noi. Editura Nemira a prezentat versiunea in limba romana a romanului Fata modificata de Paolo Bacigalupi, iar Editura Trei romanul Pasarea domnului de Mary Doria Russell.

De-a lungul celor doua zile de Final Frontier au avut loc și o serie de discutii deschise ce au tratat situatia pietei de carte din Romania in general și cea a fictiunii speculative in particular. „Cum convingem cititorii?”, „Experienta de a scrie scenarii pentru banda desenata”, „Traducatori-coautori” și „Revistele de Fantasy & Science Fiction” au atins subiecte foarte interesante, dar extrem de sensibile.

Per ansamblu, aceasta editie a Final Frontier mi-a insuflat optimism in ceea ce privește viitorul fictiunii speculative din Romania. Bineinteles, analizind exclusiv acest eveniment, comunitatea SF și fantasy romaneasca ar parea un paradis, dar realitatea este foarte departe de o astfel de perfectiune. Inca exista voci și personaje ce poarta razboaie inutile pentru cauze pretentioase. Din cind in cind, se mai creeaza o atmosfera de beligeranta, potrivita pentru satisfacerea unor false orgolii grandioase. Dar cum aceste doua fraze le ofera deja prea multa atentie carcotasilor, sa-i lasam deoparte și sa speram ca in viitor iși vor face prezenta simtita cit mai putin.

Pentru ca, pina la urma, cea de a treia editie a Final Frontier a fost un eveniment reușit, o sarbatoare a fictiunii speculative ce a adus impreuna scriitori, editori și cititori din intreaga tara intr-o maniera placuta și prieteneasca. Sint convins ca aceasta initiativa se va dezvolta odata cu editiile viitoare, iar eu personal voi face tot ce imi sta in putinta sa particip la cit mai multe dintre ele.