10 lucruri de stiut inainte de a viziona „Oppenheimer” a lui Christopher Nolan

Spre deosebire de memele care au preluat retelele de socializare, persoanele care se inghesuie sa-l vada pe Oppenheimer nu vor fi (toti) imbracati in negru. Cel mai recent opus magnum al lui Christopher Nolan despre parintele bombei atomice a fost lansat in cinematografe in urma cu cateva zile, iar biletele, in special pentru ecranele IMAX, s-au epuizat deja in weekend.

Zumzetul din jurul lui Oppenheimer nu este surprinzator; la urma urmei, este un film cu Christopher Nolan cu o distributie care rivalizeaza cu The Avengers. Deci, aproape. Cu toate acestea, cu Barbie a Gretei Gerwig, cu Ryan Reynolds si Margot Robbie in rolurile principale, oferind o concurenta formidabila, Oppenheimer se confrunta cu o decizie mai dificila decat in ​​mod normal de a comanda ecranul de argint.

Dar statisticile sunt statistici si, potrivit Forbes, Oppenheimer a vandut in jur de 360.000 de bilete in avans, fata de cele 91.000 de la Barbie. Daca sunteti unul dintre cei 360.000, iata ce trebuie sa stiti inainte de a viziona „Oppenheimer” al lui Christopher Nolan

Zece lucruri pe care ar trebui sa le stii inainte de a viziona Oppenheimer al lui Christopher Nolan

1. Intelegeti elementele fundamentale

Spoilerele nu sunt pe placul tuturor. Cu toate acestea, sa te simti ca un specialist in istorie intr-un masterclass avansat AIEE este o ucidere extraordinara. Nu aveti nevoie de un curs intensiv de fizica teoretica (in ciuda a ceea ce va spune Instagram), dar este o idee buna sa treceti macar peste drumul lui J. Robert Oppenheimer; atat erou cat si raufacator in propria sa poveste.

Oppenheimer a fost un fizician teoretician care a fost repartizat intr-un proiect guvernamental extrem de secret care a presupus dezvoltarea primelor arme nucleare din lume. Serviciile sale in calitate de lider de proiect au dus la realizarea testului Trinity in deserturile New Mexico – o isprava despre care se discuta pe larg in filmul cu Cillian Murphy in rolul lui Oppenheimer. Dar bombardamentele de la Hiroshima si Nagasaki din august 1945 au marcat un punct de cotitura in viata lui Oppenheimer, inceputul unei vieti de durere.

2. Primul film cu rating R al lui Nolan in 20 de ani

Sa-l vedeti pe Oppenheimer in cinematografe duminica poate parea o idee grozava pentru o iesire in familie, dar nu va aduceti copiii. Filmul a fost evaluat R pentru „putine sexualitate, nuditate si limbaj” si ii are in distributie pe Robert Downey Jr., Emily Blunt, Matt Damon si Florence Pugh. Este, de asemenea, primul film cu rating R al lui Nolan in 20 de ani (de la Insomnia in 2022). Oamenii din interior au raportat ca Nolan era „in mod corespunzator nervos” in privinta filmarii „prima” lui scena de sex (cu Murphy si Florence Pugh).

3. Filmat alb-negru pe film IMAX

Nolan a depasit intentionat limitele fotografierii cu camere IMAX cu Oppenheimer. Fotografia a fost realizata cu o varietate de camere IMAX cu material de film alb-negru de format mare de 65 mm, asigurandu-se ca este o capodopera IMAX.

4. Christopher Nolan selecteaza cel mai bun loc

Stiti ce loc sa alegeti pentru cea mai buna experienta de vizionare? Nolan este aici pentru a va ajuta. Potrivit unui videoclip impartasit de NowThis, el a spus: „Imi place sa fiu la mijloc, la aproximativ o treime din distanta de sus. In acest fel, sunteti chiar deasupra liniei centrale din punct de vedere al inaltimii. Punctul de vedere este grozav, iar sunetul, in special cele mai joase, notele de tip bas, se cam rostogolesc spre spate”.

5. Fii cu ochii pe Einstein

Un videoclip despre cel mai mare (poate) cel mai faimos fizician teoretician din lume ar fi incomplet fara a-l mentiona pe parintele fizicii moderne. Fii cu ochii pe Albert Einstein (interpretat de Tom Conti), care apare in film in portiuni ca un fel de mentor si confident al lui Oppenheimer in viata reala.

6. Cunoscutul citat Bhagavad Gita

Stiati ca, dupa prima detonare cu succes a primei arme nucleare din lume, Oppenheimer a citat Bhagavad Gita? J. Robert Oppenheimer ii trecea prin minte un singur vers: „Acum am devenit Moartea, distrugatorul lumilor”. (In sanscrita, se citeste:  Kaalo asmi loka kshaya kritpraviddho )

7. Asculta coloana sonora originala

Nolan a lucrat cu unii dintre cei mai renumiti compozitori din lume, dar Hans Zimmer ramane favoritul sau personal. Renumita cooperare a lui Nolan si Zimmer dateaza de la Batman Begins (2005), dupa care duo-ul a cooperat la sapte filme suplimentare. Compozitiile lui Zimmer adauga multa greutate filmelor lui Nolan, asa ca nu ratati ceea ce va fi, fara indoiala, unul dintre cele mai bune OST ale anului.

8. Adaptarea unui roman castigator al Premiului Pulitzer

Nolan isi poate folosi obiectivul pentru a crea magie, dar reprezentarea sa a povestii lui Oppenheimer se bazeaza pe cartea American Prometheus, castigatoare a premiului Pulitzer, care a fost scrisa pe o perioada de 25 de ani de autorii Kai Bird si Martin J. Sherwin.

9. Nu exista imagini generate de computer in film

Un film despre omul care a inventat prima bomba atomica din lume, care va descrie fara indoiala detonarea bombei atomice, nu a folosit nicio imagine CGI pentru efect. De fapt, internetul a inceput sa speculeze daca regizorul a aruncat o adevarata bomba atomica pentru partea Trinity Test. Pentru a clarifica aceasta presupunere ridicola, Nolan a spus pentru The Hollywood Reporter: „Este magulitor ca oamenii ar crede ca as fi capabil de ceva atat de extrem ca asta, pe de o parte, dar este si putin infricosator”.

10. Cel mai lung film al lui Christopher Nolan

Oppenheimer este primul pas al lui Nolan in domeniul biopicurilor si este, de asemenea, cea mai lunga poza a lui, care se inregistreaza la 3 ore si 49 de minute, eclipsand cele 2 ore si 49 de minute ale lui Interstellar – care a continuat sa ilustreze ca timpul nu este liniar… Deci, cine conteaza de fapt?