Nautilus – „Confirmari”, Marian Truta

A aparut noul numar al revistei electronice Nautilus. Editorialul lui Marian Truta se intituleaza „Confirmari” si e dedicat evenimentelor din F&SF ale lunii martie, cu precadere Tirgului de carte F&SF Final Frontier:

Acesta este, in opinia mea, marele castig al editiei de anul acesta al targului Final Frontier. Ca am stat de vorba unii cu altii. Si ca din discutiile purtate intre noi, s-au cristalizat cateva idei care ar putea da nastere unor proiecte semnificative pentru sefeul romanesc. Vom mai discuta despre asta, la vremea potrivita. In rest, prin panelurile sale si prin organizare, FF a confirmat ca are un potential insemnat in consolidarea sefeului romanesc, atat la nivel de consum, cat si la nivel de discutii/dezbateri. Pe scurt, FF este un eveniment care trebuie „exploatat” de intregul fandom in beneficiul tuturor. Daca nu vom face acest lucru, o spun foarte simplu si categoric, nu avem cum sa existam/functionam ca o comunitate care sa fie luata in serios.

Am mai remarcat in sumar un articol mai vechi al lui Gerard Klein, „Procedeul dizolvarii science-fictionului, introdus de catre agentii culturii dominante”, in traducerea lui Cristian Tamas, si „Portretul unui fan complet” o rememorare a lui Jacques Sadoul semnata de Dodo Nita.

Nu lipsesc obisnuitele recenzii ale lui Liviu Radu, dintre care ne-am bucurat sa o citim pe cea a romanului Taxidermie de Narcisa Stoica:

Sa incepem prin a spune ca avem de-a face cu unul dintre cele mai remarcabile debuturi din ultimul timp. Intr-un fel, romanul Narcisei Stoica este o aparitie la fel de surprinzatoare ca si cea a volumului lui Oliviu Craznic. Sigur, Narcisa mai scosese le iveala doua povestiri, dar nimic nu prevestea un volum de aproape cinci sute de pagini. Insa Texidermie nu merita apreciat pentru dimensiuni, ci pentru originalitatea povestii, pentru personaje complexe si surprinzatoare, pentru lumea aparte pe care ne-o ofera.

Alexandru Despina a modificat semnificativ rubrica sa de analiza a prozei scurte, preferind calitatea in detrimentul cantitatii si anuntind ca pe viitor va prefera sa se concentreze mai atent asupra celui mai bun text pe care l-a citit in ultima luna, in loc sa spuna doua-trei vorbe despre toate textele publicate online in luna precedenta. O decizie inteleapta, spunem noi. „Radar”-ul lui Alexandru Despina se ocupa luna aceasta de povestirea lui Oliviu Craznic din Helion Online.

Ca de obicei, Aurel Carașel se face de ris cu penibilele-i „fișe de dicționar”. In acest numar, autorul luat in vizor e J.G. Ballard. Carasel ignora cu desavirsire tot ce a publicat Ballard post-1990, traduce aiurea titlurile romanelor lui Ballard, pe care e limpede ca nu le-a citit, nu pare a sti ca in Romania au aparut vreo cinci romane ale lui Ballard, in traduceri semnate, intre altii, de Mircea Pricajan sau Ona Frantz, sau pur si simplu dezinformeaza: Imperiul soarelui ar fi fost ecranizat de Spielberg „sub denumirea” Blindetea femeii. Inca un singur exemplu de un ridicol extrem: Carasel vorbeste, in repetate rinduri, despre un roman intitulat Insula adevarata sau Insula reala; banuiesc ca e vorba de The Concrete Island, adica Insula de beton! In continuare, insistenta celor de la Nautilus in a publica astfel de insailari cu adevarat nocive ni se pare paradoxala.

In rest, numai de bine.