Top 12 cei mai mari lideri din Grecia Antica

Exista o dezbatere asupra intervalului de timp exact al perioadei grecesti antice. Unii istorici spun ca a inceput in timpul Evului Intunecat si a durat pana in anul 600 d.Hr., dar exista si alti istorici care cred ca a continuat pana la moartea lui Alexandru cel Mare in 323 i.Hr., iar apoi s-a mutat in perioada elenistica, desi aceste doua perioade sunt in general, nu sunt considerate distincte unele de altele.

Civilizatia si cultura greaca antica au avut un impact urias asupra Imperiului Roman si este inca considerata fundamentul civilizatiei occidentale. Politica, arta, educatia, arhitectura, limba si filosofia sunt toate considerate a fi pilonii civilizatiei grecesti antice.

Grecia antica are probabil una dintre cele mai bogate istorii culturale ale tuturor civilizatiilor si a vazut multe personalitati si lideri mari; cei care au muncit din greu pentru a construi mostenirea pe care o cunoastem astazi.

1. Alexandru cel Mare (356 i.Hr.–323 i.Hr.)

Alexandru cel Mare este renumit pentru ca este unul dintre cei mai mari generali militari pe care i-a vazut vreodata lumea. Era fiul lui Filip al II-lea, regele Macedoniei. El a crescut respectand domnia tatalui sau si l-a vazut pe Filip dezvoltand Macedonia intr-o mare putere militara. Se spunea ca a fost extrem de curajos inca de la o varsta foarte frageda; suficient de curajos pentru a imblanzi un armasar salbatic si zbuciumat la frageda varsta de 12 ani.

Fiind print, Alexandru a avut norocul sa-si primeasca educatia de la renumitul filozof grec Aristotel. Acest filosof a sadit samanta curiozitatii si de acolo a crescut dragostea pentru cunoastere a lui Alexandru. Nu a fost doar un mare geniu militar, ci si exceptional in domeniile stiintei, literaturii, filosofiei si medicinei.

Tatal lui Alexandru a fost asasinat cand acesta avea 20 de ani si la acea varsta a urcat pe tron, promitand ca va merge pe urmele tatalui sau. Fiind fiul unui mare cuceritor, Alexandru a continuat mostenirea lasata de tatal sau cucerind Imperiul Persan. Dupa multe alte campanii militare de succes, el a continuat sa construiasca cel mai mare imperiu pe care l-a vazut vreodata lumea.

Aflati mai multe despre Alexandru cel Mare.

2. Pericle (494 i.Hr.-429 i.Hr.)

Statuia lui Pericle

Pericle a fost un renumit om de stat grec. S-a nascut la Atena si a trait intre 495 si 429 i.Hr. A fost, de asemenea, un orator, politician, patron al artelor si un renumit general atenian. Potrivit istoricilor, timpul lui Pericle este denumit Epoca de Aur a Atenei sau epoca lui Pericle.

In timpul domniei lui Pericle, el a incurajat artele, filosofia, literatura si libertatea de exprimare. Cetatenilor li se permitea sa se exprime si sa se complace in orice forma de studiu. De aceea, in timpul sau si sub influenta sa, Atena a devenit casa celor mai mari artisti, dramaturgi, oameni de stiinta, poeti, arhitecti, sculptori si filozofi ai lumii. In Atena au trait dramaturgi renumiti si celebri precum Euripide, Sofocle, Eschil si Aristofan si au inventat teatrul modern de care ne bucuram astazi.

Atena a fost, de asemenea, casa unor mari filozofi precum Zenon din Elea, Protagoras si Anaxagoras. Erau si cei mai apropiati prieteni ai lui Pericle. Arta era extrem de importanta la acea vreme si de aceea sculptori precum Myron si Phidias se aflau in Atena creand statui grozave din marmura si gresie. Socrate, „parintele filosofiei occidentale” a trait si el la Atena in aceasta perioada.

Epoca lui Pericle a fost, de asemenea, martora la construirea gloriosului Partenon pentru care Atena este renumita astazi. Moartea sa a marcat sfarsitul epocii de aur pentru Atena, deoarece nu exista nimeni de un asemenea calibru care sa-i sustina mostenirea.

3. Leonidas, regele Spartei (540 i.Hr.-480 i.Hr.)

Leonidas

Istoricii nu au multe informatii despre acest curajos rege al Spartei, dar in timpul razboiului dintre Sparta si persi, el a fost fara indoiala cel mai curajos rege pe care l-a vazut Grecia vreodata. Se spunea ca Leonidas s-a nascut in 540 i.Hr. si a murit in 480 i.Hr.

Curajul de care a dat dovada Leonidas in timpul bataliei de la Termofil impotriva regelui persan Xerxes, in vara anului 480 i.Hr., este inca sarbatorit. Regele Persiei cucerise deja nordul Greciei si era pe cale sa cucereasca sudul, dar Leonidas si-a aparat cu curaj pozitia, chiar daca armata sa de doar 4.000 de soldati nu se potrivea cu forta persana de 80.000 de oameni. Au luptat pana la moarte. O statuie a lui Leonidas sta in patria sa, Sparta, pentru a onora marele sau curaj.

4. Solon (630 i.Hr.-560 i.Hr.)

Solon

Solon a fost poet, politician si fondatorul guvernarii democratice in Grecia. S-a nascut in 638 i.Hr. si a murit in 558 i.Hr. Solon a fost un legiuitor care a fost primul care a acordat drepturi democratice cetatenilor obisnuiti ai Atenei.

Politicile sale ateniene au pus capat sclaviei si maltratarii oamenilor de rand. In timpul sau, nu numai nobililor, ci si cetatenilor de rand au primit dreptul la libertatea de exprimare.

In 594 i.Hr., a fost ales democratic ca „arhon” sau guvernator al Atenei antice. El a facut legi si a pus bazele nu numai pentru dezvoltarea culturala si militara a Atenei, ci si pentru prosperitatea ei economica. Desi reformele sale democratice au scazut dupa moartea sa, el a sadit samanta democratiei in mintea atenienilor.

5. Clisthenes (570 i.Hr.-508 i.Hr.)

Clisthenes

Clisthenes a fost adevaratul parinte al democratiei ateniene. El a fost un legiuitor grec antic, despre care se crede ca a redezvoltat constitutia Atenei antice pentru a stabili un guvern democratic in 508 i.Hr.

El a fost, de asemenea, renumit pentru realizarile sale in cresterea puterii politice a cetatenilor atenieni, reducand in acelasi timp puterea nobililor. Fiind el insusi membru al clasei aristocratice, el era puternic si, in 510 i.Hr., spartanii l-au sprijinit, l-au rasturnat pe regele lor si au stabilit un guvern democratic.

Clisthenes a realizat atat de multe cu ajutorul clasei de mijloc si al democratilor. In cele din urma, a continuat sa faca reforme suplimentare si a acordat tuturor cetatenilor drepturi egale si a stabilit „ostracismul”, care era o forma de alungare temporara din oras prin vot popular.

6. Demostene (384 i.Hr.-322 i.Hr.)

Demostene a fost un om de stat, orator si o personalitate politica semnificativa in Grecia antica. A fost un orator celebru si, in timpul vietii sale, a influentat o multime de oameni pentru a se opune si a rasturna conducatorii macedoneni.

A ramas orfan la o varsta foarte frageda si a trebuit sa lupte pentru mostenirea sa, care a fost luata cu forta de catre tutorele sai. In copilarie, a suferit de o tulburare de vorbire si a trebuit sa depaseasca acest lucru inainte de a putea deveni orator. Primul discurs pe care l-a tinut a fost sa-si condamne gardienii pentru ca i-au luat mostenirea.

Mai tarziu a intrat in politica si a jucat un rol esential in a impiedica macedonenii sa cucereasca Atena pana cand Alexandru cel Mare a urcat pe tron. Dupa aceea, Alexandru l-a urmarit pe Demostene pentru a preveni astfel de revolte in timpul domniei sale. Un asasin a fost trimis dupa Demostene, dar el si-a luat viata inainte de a fi capturat.

7. Draco (650 i.Hr.-600 i.Hr.)

Draco

Draco a fost o figura extrem de influenta in Grecia antica tarzie. El este inca renumit in intreaga lume pentru codurile sale legale si legile dure pe care le-a stabilit. Desi istoricii nu au multe informatii despre viata sa timpurie, textele scrise despre legile sale inca supravietuiesc.

Legile lui Draco erau corupte si favorizau clementa fata de clasele superioare. Legile lui au fost mediatizate pe larg pe tablite de lemn si tinute in public, astfel incat toata lumea sa le poata citi. Aceasta nu era o practica obisnuita inainte de Draco, deoarece legile erau pastrate private printre clasele aristocratice si conducatori.

Legile lui erau mult mai dure pentru clasa defavorizata, de exemplu, el a introdus pedeapsa cu moartea pentru furtul de legume. Daca un cetatean din clasa inferioara datora bani unui cetatean din clasa superioara, atunci nobilul sau comerciantul puteau forta cetateanul de rand sa devina sclav pana cand datoria era platita.

Legea lui privind omuciderea inca exista, dar istoricii nu sunt siguri de formularea exacta. Conform acestei legi, un ucigas trebuia sa plece in exil si chiar sa primeasca pedeapsa cu moartea daca este de acord cu membrii familiei victimei.

8. Pisistratus latinizat (608 i.Hr.-527 i.Hr.)

Peisistratos

Latinizat Pisistratus este cunoscut drept cel mai ingaduitor conducator al Greciei antice. A fost fiul lui Hipocrate si a condus Atena din aproximativ 561 i.Hr. pana in 527 i.Hr. Latinizat este inca cunoscut drept conducatorul care a favorizat clasele inferioare ateniene si a fost exceptional de grijuliu fata de acestea.

In timpul domniei sale, aristocratii si nobilii din clasa superioara au trebuit sa-i raspunda si ei, iar el a redus un numar considerabil din privilegiile si drepturile lor. Pisistratul latinizat a pus mana pe pamanturile lor si le-a dat claselor defavorizate. Pisistratus a stabilit jocurile panathenaice si a incercat sa produca versiuni definitive ale epopeilor scrise de Homer.

9. Cimon (510 i.Hr.-450 i.Hr.)

Un gandac

Cimon a fost un general si declaratie atenian nascut in 449 i.Hr. Era fiul lui Miltiade. A luptat alaturi de Aristides si si-a trimis flota sa salveze orasele grecesti din Asia de invadatorii persi.

In timpul domniei sale, el a cucerit Asia Mica si a castigat impotriva fortelor maritime si terestre persane in 486 i.Hr. Dupa moartea lui Aristide, el a devenit principalul om de stat al partidului aristocrat si pro-spartan dupa Temistocle. Potrivit istoricilor, a fost trimis in exil mai tarziu in viata si a fost rechemat in 451 i.Hr. pentru a incheia un tratat de pace cu Sparta.

10. Cassander (350 i.Hr.-297 i.Hr.)

Cassander

Istoria domniei lui Cassander este probabil una dintre cele mai sangeroase din istoria Greciei antice. A fost un protagonist important in timpul razboaielor diadochilor si a purtat razboi sangeros impotriva generalului macedonean, Polyperchon. Dupa ce a castigat razboiul, a preluat puterea suprema asupra Greciei si Macedoniei.

Cassander a fost implicat in alte dispute de sange, cum ar fi cea cu mama lui Alexandru, Olympia. In timpul acestui razboi, ea l-a omorat pe Filip al III-lea, fratele vitreg al lui Alexandru, si pe multi altii. Mai tarziu, Cassander a luptat impotriva ei si a castigat batalia in 316 i.Hr. Cassander s-a casatorit cu sora vitrega a lui Alexandru pentru a castiga o revendicare puternica la tron ​​si mai tarziu a ucis atat pe vaduva, cat si pe fiul lui Alexandru.

11. Dimitrie l (222 i.Hr.-180 i.Hr.)

Dimitrie I

Demetrius I si Cassander au avut o istorie complicata si interconectata. Demetrius a fost un comandant capabil in armata tatalui sau Antigonus l. A luptat si l-a invins pe Cassander o data, dar Dimitrie a fost invins in Gaza in 312 i.Hr.

Dimitrie s-a luptat cu Cassander si l-a alungat din Atena, dar Cassander s-a aliat mai tarziu cu Seleucus l si Lysimachus si i-a invins atat pe Dimitrie cat si pe Antigon in batalia de la Ipus din 301 i.Hr., in timpul careia Antigonus a fost ucis.

Dupa aceea, Dimitrie s-a impacat cu Seleucus si si-a ucis dusmanii si fiii lui Casander cand a succedat la tronul Atenei in 294 i.Hr.

12. Cleopatra (69 i.Hr.-30 i.Hr.)

Cleopatra

Potrivit istoricilor, Cleopatra nu era doar frumoasa, dar era si unul dintre cei mai puternici din punct de vedere politic si cei mai nemilosi conducatori atat ai Greciei, cat si ai Egiptului. Domnia ei a urmat pe cea a lui Alexandru cel Mare in perioada elenistica a Greciei antice.

Istoria spune ca Cleopatra a urmat tronul dupa moartea sotului ei. S-a casatorit cu doi dintre fratii ei pentru a pastra tronul pentru ea si fiul ei si se presupune ca si-a ucis ceilalti doi frati pentru a-i impiedica sa o provoace.

A fost unul dintre cei mai straluciti, priceputi, puternici si talentati lideri ai Greciei antice. Fiind o femeie in societatea dominata de barbati a Greciei antice, ea a reusit sa pastreze tronul doar prin tactici extreme si o guvernare inteligenta.