Ce este investitia? Afla acum

Potrivit Gallup, aproape 6 din 10 americani detineau actiuni in 2022 – una dintre cele mai comune moduri de a investi bani. Dar investitiile merg dincolo de actiuni. Alte tipuri de investitii includ obligatiuni, fonduri mutuale si fonduri tranzactionate la bursa (ETF).

Investitia implica cumpararea de active cu scopul de a obtine profituri in timp. Investitiile pot ajuta pe cineva sa atinga obiective financiare pe termen lung, cum ar fi cumpararea unei case, trimiterea copiilor la facultate sau trairea confortabila la pensie. Este de remarcat faptul ca investitiile pot varia in ceea ce priveste riscul. Cititi mai departe pentru a afla despre diferitele tipuri de investitii.

Cum functioneaza investitia?

Investitia functioneaza prin plasarea de bani in titluri de valoare – active financiare utilizate pentru investitii – in speranta de a creste suma care a fost investita initial. De exemplu, daca investitorul poate vinde activul la un pret mai mare decat a platit pentru el, acesta devine profit. Valorile mobiliare pot include actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale, fonduri tranzactionate la bursa (EFT), anuitati, certificate de depozit (CD) si fonduri speculative. De asemenea, este posibil sa investiti in active nefinanciare, cum ar fi imobiliare si proprietate intelectuala.

Risc vs. rentabilitate

Investitia poate veni cu atat riscuri, cat si recompense. La fel cum o actiune sau o alta investitie poate castiga valoare in timp, este, de asemenea, posibil ca acesta sa piarda din valoare. De aceea, investitiile pot fi considerate risc scazut versus risc ridicat, in functie de probabilitatea de pierdere a investitiei. Ar putea ajuta un investitor sa-si evalueze toleranta la risc – cat de dispusi sunt sa riste sa piarda bani pentru a castiga potential recompense mai mari.

4 tipuri de investitii

O varietate de investitii sunt disponibile pentru investitori, unele oferind un risc scazut, iar altele, un risc ridicat. Patru investitii comune sunt actiunile, obligatiunile, fondurile mutuale si ETF-urile.

Stocuri

Cand cineva cumpara o actiune, cumpara o actiune intr-o companie. Actiunile sunt tranzactionate la burse, cum ar fi NYSE si NASDAQ. Dar, de obicei, investitorii cumpara actiuni prin intermediul brokerilor, ceea ce se poate face adesea online.

In general, un investitor castiga bani din actiuni prin:

 • Detinerea unui stoc a carui valoare creste. Daca pretul actiunilor creste, acestia pot obtine un profit vanzand actiunile pentru mai mult decat au platit pentru el.
 • Detinerea unui stoc de dividende. Companiile distribuie dividende, adesea sub forma de numerar sau actiuni suplimentare in companie, ca o modalitate de a imparti profiturile cu actionarii lor.

Obligatiuni

Guvernele, municipalitatile, corporatiile si alte organizatii vand obligatiuni investitorilor pentru a strange bani. Obligatiunile pot ajuta la finantarea proiectelor speciale, rambursarea datoriilor sau fluxul de numerar pentru organizatie. De fapt, un cumparator de obligatiuni imprumuta bani vanzatorului de obligatiuni.

In schimb, cumparatorul de obligatiuni castiga in mod regulat dobanda. Majoritatea obligatiunilor expira – sau ajung la scadenta – la o anumita data, cum ar fi cinci ani de la cumpararea unei obligatiuni. Cand se apropie aceasta data, cumparatorul primeste de obicei ultima plata a dobanzii plus valoarea nominala a obligatiunii.

Ca si in cazul actiunilor, obligatiunile au un anumit risc. De exemplu, o corporatie poate sa nu plateasca obligatiunile sale daca nu plateste dobanda si principalul initial. Preturile obligatiunilor cresc si scad, desi, in general, nu la fel de mult ca preturile actiunilor.

In general, obligatiunile sunt considerate mai putin riscante decat actiunile. Cu toate acestea, randamentul investitiei in obligatiuni este in mod normal mai mic decat in ​​cazul actiunilor.

Fonduri comune

Cand cineva investeste intr-un fond mutual, investeste intr-un portofoliu de valori mobiliare, cum ar fi actiuni, obligatiuni si datorii pe termen scurt. O companie de fonduri mutuale aduna bani de la investitori, alege titlurile care alcatuiesc portofoliul si administreaza fondul. Fiecare actiune a unui fond mutual reprezinta proprietatea partiala a portofoliului.

Investitiile individuale intr-un fond mutual pot plati dividende sau dobanda pe masura ce valoarea creste, permitand investitorilor sa genereze profituri pe banii lor. Investitorii pot cumpara actiuni la un fond mutual printr-o companie de fond mutual sau un broker de investitii.

Fondurile mutuale ofera, in general, mai putin risc decat actiunile, deoarece investesc intr-o serie de valori mobiliare, in loc sa investeasca intr-o singura companie.

Cele patru tipuri de fonduri mutuale sunt:

 1. Fond de piata monetara: Acest tip de fond investeste in investitii pe termen scurt emise de corporatii din SUA, precum si de guvernele federale, de stat si locale.
 2. Fond de actiuni: Dupa cum sugereaza si numele, un fond de actiuni investeste in actiuni.
 3. Fond de obligatiuni: un fond de obligatiuni investeste in obligatiuni si alte tipuri de datorii.
 4. Fond cu data tinta: un fond cu data tinta detine actiuni, obligatiuni si alte investitii. Combinatia de investitii se modifica de-a lungul timpului, odata cu data de pensionare proiectata a investitorului.

ETF-uri 

Ca si in cazul fondurilor mutuale, ETF-urile permit cuiva sa cumpere intr-un portofoliu de actiuni, obligatiuni sau alte active. Dar, spre deosebire de actiunile unui fond mutual, actiunile unui ETF sunt vandute la o bursa de valori in acelasi mod in care sunt actiunile.

Majoritatea ETF-urilor urmaresc performanta unui indice de piata precum S&P 500, Dow Jones Industrial Average sau indicele compus NASDAQ. Aceste ETF-uri cumpara, in general, unele sau toate titlurile de valoare reprezentate in acel indice.

ETF-urile tind sa fie mai putin riscante decat actiunile, deoarece detin o varietate de titluri, mai degraba decat o participatie intr-o singura companie.

Cum sa incepi sa investesti

Daca va ganditi sa investiti, este important sa faceti mai mult decat sa va ganditi doar la obiectivele financiare si la beneficiile potentiale. Nu uitati, toate investitiile implica un anumit grad de risc.

Avand in vedere acest lucru, stiind mai multe despre modul in care altii abordeaza investitiile ar putea ajuta si el. Aceasta include stiluri de investitii, bugete de investitii si toleranta la risc. Si, ca orice decizie financiara, ar putea ajuta si discutarea cu un expert calificat inainte de a lua orice decizie.

Stiluri de investitii

Exista mai multe abordari diferite de a investi:

 • Investitie activa: implica adoptarea unei abordari practice a investitiilor, inclusiv gasirea de actiuni subevaluate si incercarea de a invinge piata. Desi s-ar putea sa obtina profituri mai bune, este nevoie, de asemenea, de timp, cercetare si abilitati pentru a reusi. Si chiar si asta ar putea sa nu fie suficient. Potrivit analizei S&P Dow Jones Indices, „fondurile gestionate in mod activ au avut tendinta, in mod istoric, de a-si performa mai bine indicile de referinta pe perioade scurte si lungi”.
 • Investitie pasiva: o abordare mai degraba a investitiei. Este menit sa obtina castiguri pe termen lung printr-o strategie de cumparare si detinere, cum ar fi achizitionarea de actiuni ale unui ETF si pastrarea acestora. In timp ce investitia pasiva poate avea randamente mai mici decat investitia activa, poate fi mai putin riscanta si mai accesibila.
 • Investitii in crestere: implica cumpararea de actiuni si alte active in companii care se dezvolta rapid. Cand are succes, de obicei vine cu randamente ridicate si plati scazute de dividende.
 • Investitii de valoare: un investitor de valoare cauta actiuni care sunt subevaluate, dar care se asteapta sa creasca in valoare si pot produce un randament ridicat al dividendelor.
 • Investitii de calitate: se concentreaza pe cumpararea de actiuni in companii care sunt profitabile sau stabile financiar.

Bugetarea investitiilor

Stabilirea unui buget de investitii va poate mentine pe drumul cel bun in urmarirea obiectivelor dvs. financiare.

Un calculator de investitii poate fi un instrument util pentru a determina cat de mult sa investiti, cat de des sa investiti si ce rata de rentabilitate este necesara pentru a atinge obiectivele de investitii.

Toleranta la risc

Desi toate investitiile prezinta riscuri, unele sunt mai riscante decat altele. Iata o scurta actualizare a nivelului de risc relativ pentru tipurile de investitii discutate mai sus:

 • Actiuni: Risc mai mare, in functie de tipul de actiuni si de fluctuatia bursei
 • Obligatiuni: Risc mai scazut, mai ales atunci cand sunt emise de guvernul SUA
 • Fonduri mutuale: Risc mai mic decat actiunile, dar tot fluctueaza in functie de piata de valori
 • EFT-uri: Risc mai scazut, similar cu un fond mutual

Experti in investitii

Nu lipsesc profesionistii in domeniul financiar care ar putea ajuta sa depaseasca jargonul si sa stabileasca o strategie de investitii. Dar Securities and Exchange Commission (SEC) spune ca este „foarte riscant” sa investesti cu cineva care nu are licenta cu aceasta sau cu un organism de reglementare a valorilor mobiliare de stat. Are un instrument de cautare pe care il puteti folosi pentru a cauta profesionisti in investitii:

 • Consilier financiar: Un consilier financiar ar putea ajuta la alegerea investitiilor, la stabilirea obiectivelor financiare si la crearea unui plan pentru indeplinirea acestor obiective. Termenul se refera la un numar de profesionisti financiari, inclusiv planificatori financiari si consilieri de investitii certificati. 
 • Planificator financiar certificat: un planificator financiar certificat (CFP) poate oferi o serie de sfaturi despre chestiuni financiare, cum ar fi investitiile, planificarea pensionarii si planificarea fiscala. Un CFP trebuie sa indeplineasca standarde specifice de educatie, experienta si etica.
 • Consilier de investitii: un consilier de investitii, cunoscut si ca administrator de avere sau consilier de investitii, ofera consultanta in investitii si poate gestiona portofolii individuale de investitii. Unii consilieri de investitii sunt si brokeri de valori.
 • Agent de bursa: un broker de bursa, sau broker-dealer, ofera sfaturi cu privire la investitii si poate cumpara si vinde actiuni si alte produse de investitii in numele clientilor lor. Multi dintre acesti profesionisti lucreaza pentru firme de brokeraj sau banci de investitii. De obicei, trebuie sa se inregistreze la SEC din SUA si la Autoritatea de Reglementare a Industriei Financiare.

Pe langa faptul ca cautati orice ajutor potential pentru investitii, puteti afla si mai multe de la SEC despre lucrul cu brokerii si consilierii.

Investind pe scurt

Investitia in produse financiare, cum ar fi actiuni, obligatiuni, fonduri mutuale si ETF-uri, poate ajuta investitorii sa atinga obiective financiare precum pensionarea confortabila sau plata pentru studiile universitare ale unui copil. Dar exista si riscuri de luat in considerare. Investitiile cu risc ridicat ar putea avea potentialul de a oferi profituri mai mari, dar sunt, de asemenea, mai probabil sa aiba ca rezultat pierderi. Daca aveti intrebari sau sunteti interesat sa incepeti, luati in considerare contactarea unui profesionist calificat.