Tun imobiliar sau esec managerial? Fortus Iasi a intrat in faliment

Tribunalul Mures a decis deschiderea procedurii de faliment in cazul companiei Fortus Iasi. Planul de reorganizare reactualizat, depus de administratorii judiciari, Casa de Insolventa Transilvania SPRL (CITR) si Sigma IPURL, a fost respins de catre instanta de judecata. Vasile Godinca-Herlea, managing partner al Casei de Insolventa Transilvania, a declarat ca se vor lua masuri privind conservarea activelor companiei. Patrimoniul fabricii este evaluat la circa 30 de milioane de euro, iar societatea are datorii de 50 de milioane de euro, dintre care 37 de milioane de euro catre statul roman. Decizia instantei afecteaza in jur de 600 de oameni care munceau in cadrul fabricii de utilaj greu.

Fortus SA Iasi este singurul combinat cu flux tehnologic integrat in functie, cu capital majoritar de stat, si are ca specific fabricarea de utilaje si piese de schimb pentru industria siderurgica, a cimentului, miniera sau energetica, cu piete de desfacere pe toate continentele.

Despre compania ieseana s-a vorbit foarte mult in ultimii ani, fiind in mijlocul unor scandaluri uriase cu implicatii financiare imense. In 2003, o cota de 81,3% din capitalul social al combinatului a intrat in posesia Metalexportimport, vanzarea facandu-se pentru doar 600.000 de euro. Numele unor politicieni puternici au fost vehiculate ca fiind in spatele acestei tranzactii.

Cinci ani mai tarziu statul si-a dat seama ca a facut o afacere paguboasa. Invocand nerespectarea clauzelor contractuale de catre Metalexportimport, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) executa gajul pus pe cele 23 de milioane de actiuni ale Fortus SA si desfiinteaza actul de vanzare facut cu investitorul. Astfel, dupa o privatizare esuata, combinatul a ajuns din nou in proprietatea statului, care nu a reusit sa-l rentabilizeze, iar acum patru ani s-a dispus intrarea fabricii in insolventa.

In acest moment, compania este controlata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor, care detine 60% din actiuni, in timp ce Metalexportimport are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt actionar cu 13,56% din actiuni.

Anul trecut, firma a avut o cifra de afaceri de 42,7 milioane de lei, in crestere cu peste 50% fata de anul precedent.

Decizia instantei de a baga Fortus in faliment readuce in atentia opiniei publice o problema mai veche. De mai multi ani apar informatii care arata ca se doreste inchiderea combinatului pentru dezvoltarea unor afaceri imobiliare. De altfel, platforma industriala pe care functioneaza fabrica se intinde pe o suprafata de peste 150 de hectare, terenul fiind dorit de mai multi investitori.