11 fapte surprinzatoare despre argint

Folosit ca moneda de catre unele dintre cele mai vechi civilizatii si folosit in aproape toate formele de electronice din epoca moderna, argintul a fost esential pentru oameni din cate ne amintim! Indiferent daca aveti ceva in buzunar sau nu, iata cateva fapte amuzante despre argint pe care ar trebui sa le amintiti pentru urmatorul test de la pub.

1. Argintul este numarul 47 in tabelul periodic.

Veti gasi argint pe tabelul periodic sub simbolul Ag si cu numarul atomic 47. Simbolul Si este deja rezervat siliciului!

2. Argintul este foarte vechi.

Valoarea argintului dateaza de mai bine de 6.000 de ani, asa cum s-a vazut in economiile civilizatiilor antice precum grecii si romanii. Acest metal pretios nu a fost apreciat doar pentru frumusetea sa ca bijuterii, ci si ca forma de moneda.

3. Joaca un rol vital in electronica.

Argintul este aproape imbatabil cand vine vorba de conductivitate pentru electricitate, plasandu-l in centrul celor mai moderne electronice. Capacitatea sa de a transporta eficient curentii electrici joaca un rol crucial in modul in care functioneaza telefoanele mobile si panourile solare. Acum stii ce element sa multumesti!

4. Este o componenta majora a oglinzii.

Argintul a fost una dintre cele mai bune alegeri de materiale pentru fabricarea oglinzilor de secole. Practica folosirii unor straturi subtiri de argint ca acoperire reflectorizanta pe sticla sau alte materiale dateaza cel putin din secolul al XVI-lea in Europa.

5. Argintul este adesea asociat cu Luna.

De-a lungul mitologiei, argintul a fost asociat cu Luna si cu zeitatile lunare. Se credea ca nuanta stralucitoare si rece a metalului intruchipeaza frumusetea Lunii, ducand la rolul sau in folclor si magie, legat de cerul noptii si de tot felul de mistere ceresti!

6. Argintul a fost vital in fotografia timpurie.

In primele zile ale fotografiei, argintul a jucat un rol vital. Emulsiile pe baza de argint pe placi fotografice si pelicule au contribuit la pionier in arta captarii imaginilor. Aceste emulsii ne-au permis sa captam imagini fizic pentru prima data – o performanta incredibila chiar si acum daca te gandesti bine!

7. Argintul lupta impotriva bacteriilor.

Iata o alta trasatura incredibila a argintului – inhiba in mod natural cresterea bacteriilor! Aceasta proprietate a dus la utilizarea pe scara larga in echipamente medicale, pansamente si chiar tesaturi antibacteriene pentru imbracaminte. Dupa cum am aflat cu totii in ultimii cativa ani, nu poti face niciodata suficient pentru a lupta impotriva bacteriilor si virusilor!

8. Argintul este popular in bijuterii.

Argintul sterling, ca si cuprul, a fost mult timp o alegere de top pentru bijuteriile fine. Stralucirea, durabilitatea si accesibilitatea sa o fac favorita atat pentru cumparatori cat si pentru artizani. Piesele de argint Sterling sunt populare deoarece sunt adesea concepute complex si capteaza privirea.

9. Argintul si-a facut drum in spatiu.

Conductivitatea termica incredibila a argintului controleaza temperaturile in navele spatiale, in timp ce rezistenta sa la radiatii ajuta la protejarea instrumentelor sensibile. Fara argint, cine stie cum s-ar fi putut termina unele dintre misiunile noastre spatiale.

10. Este un simbol cultural important.

Articoleria nu este doar pentru masa! Adesea are si valoare sentimentala. O alegere populara pentru ocazii speciale, cum ar fi aniversari si nunti, argintaria reprezinta un cadou uimitor si de lunga durata. De asemenea, este adesea transmisa de-a lungul generatiilor, cu conditia sa fie ingrijita suficient de atent!

11. Veti gasi argint pe pereti si in decoratiuni.

Versatilitatea argintului face ca niste piese vizuale fantastice, cum ar fi vitraliul si ceramica. Compusii de argint ajuta la crearea unor culori uimitoare – facand niste lucrari cu adevarat valoroase pe care le puteti vedea in galerii din intreaga lume!