Exercitii fizice, sport si diabet

Aparitia diabetului determina de obicei un impact puternic atat in ​​mediul personal, familial si profesional. Pentru a face fata acesteia, este necesar ca persoana sa se adapteze cat mai repede posibil, pastrandu-si in acelasi timp obiceiurile si obiceiurile inainte de dezvoltarea bolii. Sub acest aspect, exercitiile fizice sau sportul joaca un rol fundamental.

Se mai intampla ca multi oameni sa inceteze sa faca miscare sau sa abandoneze sportul pe care le placea cel mai mult sa-l practice pentru ca nu sunt capabili sa-si controleze diabetul atunci cand fac miscare. Mult mai grav este si cazul in care o persoana cu diabet isi abandoneaza sportul motivata de sfatul unui membru al echipei medicale.

In prezent, exista suficiente informatii disponibile pentru toata lumea pentru a evita acest tip de situatie. Cu toate acestea, nu se poate nega faptul ca practicarea unui exercitiu intens sau a competitiilor sportive poate altera controlul diabetului. Pentru a evita acest lucru, este necesara munca colaborativa care sa includa pacientul, familia sa, echipa medicala si antrenorii sau antrenorii sportivi. Exercitiile fizice ar trebui tratate ca un alt factor in echilibrul complex implicat in controlul diabetului. Pacientul, care cunoaste deja continutul de carbohidrati al alimentelor sau relatia cu dozele de insulina, trebuie instruit in modul de modificare a acestor factori in functie de intensitatea, durata sau frecventa cu care efectueaza exercitiul.

Poti sa faci sport daca ai diabet?

Nu numai ca se poate, dar trebuie facut. Practicarea regulata a exercitiilor fizice este asociata cu o stare generala de sanatate mai buna si cu prevenirea unor boli. Mai multe studii au aratat ca cei care sunt mai activi traiesc mai mult si isi mentin o calitate mai buna a vietii. De aceea, in ultimii ani s-a incercat combaterea sedentarismului, intelegandu-l ca factor de risc pentru problemele cardiovasculare si asociat cu o mortalitate mai mare.

Prin urmare, daca o persoana era deja un sportiv obisnuit inainte de diagnosticarea diabetului, trebuie sa se asigure ca continua sa faca acel exercitiu sau sport pe care l-a practicat anterior. In cazul sporturilor de competitie sau a unor sporturi de lunga durata sau de intensitate foarte mare, poate fi necesara o anumita perioada de adaptare. In aceasta faza, intensitatea sau durata exercitiilor fizice va creste progresiv pe masura ce se invata mai multe despre diabet si se intelege mai bine raspunsul la fiecare tip de activitate fizica. Este timpul sa te cunosti mai bine, facand mai multe controale de glicemie decat de obicei inainte, in timpul sau dupa antrenament sau competitii. Nu trebuie sa va grabiti, incetul cu incetul vor aparea rezultatele.

Persoanele sedentare ar trebui incurajate sa se angajeze intr-o forma de exercitiu fizic sau, cel putin, sa isi mareasca nivelul zilnic de activitate fizica prin exercitii de zi cu zi, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor sau dansul. Un stil de viata mai activ este recomandat intregii populatii si mai ales celor cu diabet. In aceste cazuri, inceputul exercitiului trebuie sa fie mult mai progresiv, intrucat lipsa antrenamentului poate provoca efecte mai importante asupra organismului si asupra nivelului de glucoza din sange.

Exercitiile regulate vor imbunatati controlul diabetului?

In primul rand, exercitiile fizice regulate sunt asociate cu o stare generala de sanatate mai buna, dar nu intotdeauna cu o imbunatatire a nivelului de glucoza din sange. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, care sunt de obicei supraponderali, exercitiile fizice regulate s-au dovedit a fi benefice in controlul metabolic, reducand nivelul hemoglobinei glicozilate. Acest efect al exercitiilor fizice este similar cu ceea ce pot obtine unele dintre medicamentele utilizate in tratamentul diabetului. De asemenea, spre deosebire de medicamente, exercitiile fizice nu au efecte secundare.

In diabetul de tip 1 este locul in care exista in prezent mai multe controverse. Se pare ca studiile efectuate nu arata clar efectul exercitiilor fizice asupra controlului glicemic. Este foarte clar ca cresterea activitatii fizice duce la o reducere a necesarului de insulina. Adica, oamenii mai activi folosesc mai putine doze de insulina decat cei sedentari. Dar asta nu inseamna ca exercitiile fizice imbunatatesc nivelul de glucoza din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 1. In acest tip de diabet, rezultatul glicemiei depinde de echilibrul dintre insulina, dieta si exercitii fizice. Daca sportivul cu diabet nu stie sa regleze corect acesti trei factori, este probabil sa nu-si imbunatateasca controlul glicemic. Pare clar ca este necesara o buna cunoastere a acestor factori, insulina, dieta si exercitii fizice,