Cum trece Mongolia la energie fiabila, regenerabila?

Cum poate o tara puternic dependenta de carbune pentru nevoile sale energetice sa dezvolte un mix energetic mai durabil, bazat pe energie fiabila si regenerabila? 

Una dintre marile provocari in lupta impotriva schimbarilor climatice este modul in care tarile pot trece la economii mai durabile. Mongolia ofera un exemplu convingator al modului in care cresterea utilizarii energiei durabile, impreuna cu tehnologia fiabila de stocare a energiei, poate ajuta.

Provocarea energiei fiabile 

Mongolia foloseste energie pe baza de carbune pentru marea majoritate a aprovizionarii sale cu energie. In 2019, carbunele a reprezentat 5884 GWh, comparativ cu 476 GWh din eolian, 374 GWh din petrol, 85 GWh din hidro si 81 GWh din solar, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie. Acest lucru a contribuit la poluarea severa a aerului in orase precum Ulaanbaatar.

Inainte de cresterea oraselor moderne, Mongolia era cunoscuta in mod traditional drept „tara eternului cer albastru”, deoarece se bucura de obicei de 220-260 de zile de soare anual. Utilizarea mai mare a acestei resurse naturale poate ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, precum si a poluarii periculoase a aerului.

Deoarece soarele nu straluceste intotdeauna si vantul nu sufla intotdeauna, generarea de energie regenerabila poate fi imprevizibila. O modalitate de a rezolva aceasta problema este de a capta energia atunci cand este disponibila si de a o stoca in baterii. De exemplu, bateriile NAS* pot stoca cantitati la nivel de megawati de energie regenerabila produsa din eolian si solar pentru a fi utilizate atunci cand acele surse nu sunt disponibile. In timpul intreruperilor de curent sau al operatiunilor de echilibrare a sarcinii, electricitatea din aceste baterii NAS poate alimenta mii de case si intreprinderi. 

Aceste baterii constau din electrozi de sodiu si sulf separati de un electrolit ceramic si pot furniza energie peste sase ore sau mai mult de putere mare. Intr-o instalatie din Japonia, 252 de containere de baterii NAS ofera 50 de megawati de iesire si 300 de megawati-ora de capacitate de stocare. Este suficient pentru a alimenta aproximativ 30.000 de gospodarii pentru o zi. 

„Bateriile NAS sunt foarte potrivite pentru aplicatii precum transferul unor cantitati mari de surplus de energie electrica generata de energia solara in timpul zilei spre noapte, iar numarul acestor aplicatii este de asteptat sa creasca in viitor”, a spus un purtator de cuvant al NGK Insulators.

Energie curata pentru Mongolia rurala

Guvernul mongol adopta aceasta abordare pentru a valorifica mai multa energie solara. Ministerul Energiei din Mongolia promoveaza Proiectul de crestere a sectorului energiei regenerabile, care are ca scop extinderea energiei regenerabile cu prima instalatie de generare a energiei solare din tara cu un sistem de stocare a bateriilor.

„In acest proiect, energia regenerabila, care este afectata de conditiile meteorologice, este furnizata ca energie stabila prin bateriile NAS”, spune purtatorul de cuvant al NGK. „O instalatie de generare a energiei solare echipata cu un sistem avansat de stocare a energiei si un sistem de management al energiei (EMS) va face posibila utilizarea energiei electrice derivate din energie solara zi si noapte, contribuind la imbunatatirea securitatii energetice si la reducerea emisiilor de CO2 in tara.”

Noua centrala solara se afla in afara orasului Uliastai, provincia Zavkhan, in vestul Mongoliei si, odata operationala, va avea o capacitate de 5 MW, completata de o baterie de stocare NAS cu o capacitate de stocare de 3,6 MWh. La finalizare, se estimeaza ca instalatia va economisi aproximativ 6.423 de tone de emisii echivalent CO2 pe an.

Cu finantare de la Banca Asiatica de Dezvoltare si de la Ministerul Mediului din Japonia prin Mecanismul sau de creditare comun, uzina este construita de firma de inginerie japoneza JGC Holdings si MCS International (Mongolia), cu NGK Insulators instaland sistemul de baterii NAS. Instalarea majoritatii echipamentelor este finalizata, iar instalatia este programata sa inceapa in functiune in curand.

Proiectul Upscaling Renewable Sector Sector este o schema mai ampla, cu ambitii mari. Acesta isi propune sa construiasca sisteme de energie regenerabila distribuita in regiunile mai putin dezvoltate, sporind in acelasi timp capacitatea utilitatilor publice de a investi si de a gestiona retele pentru energie curata. In general, dupa finalizarea cu succes, urmareste sa instaleze un total de 41 MW de capacitate de energie regenerabila, ceea ce este suficient pentru a furniza energie curata pentru 70.000 de gospodarii, reducand in acelasi timp 82.789 de tone de emisii de CO2 anual.

„In Mongolia, care se bazeaza in mare masura pe generarea de energie pe baza de carbune, este de asteptat ca raspandirea energiei regenerabile sa accelereze trecerea la energie curata”, a spus purtatorul de cuvant al NGK Insulators. „Vom continua sa promovam extinderea comenzilor pentru proiecte de baterii de stocare amplasate in comun cu energie regenerabila si sa contribuim la realizarea unei aprovizionari stabile cu energie regenerabila, masuri de combatere a schimbarilor climatice si decarbonizare.”