DW despre PSD: ”Naționaliștii nu trebuie sa ajunga din nou la putere”

„Corupția ucide!” Cu acest slogan, plin de disperare, un an in urma, zeci de mii de tineri romani au ieșit in strada pentru a protesta impotriva corupției in care era afundata politic din Romania. Motivul a fost tragedia din clubul bucureștean Colectiv, unde 64 de persoane au murit in urma unui incendiu. Protestele de strada au dus la demisia premierului Victor Ponta și a intregul sau guvern, scrie intr-un editorial Robert Schwartz, șeful redacției romane la DW.

Redam in continuare articolul autorului.

Președintele Klaus Johannis a format atunci un guvern tehnocrat temporar – pana la urmatoarele alegeri – punand in fruntea executivului pe fostul comisar european pentru agricultura, Dacian Cioloș.Intr-un an, noua conducere a țarii a stabilizat situația politica și economica și a inregistrat progrese importante in indeplinirea cerințelor manifestanților privind respectul, responsabilitatea și transparența din partea clasei politice.

Alegerile parlamentare care vor avea loc in Romania duminica, 11 decembrie, vor arata daca cursul lansat de guvernul Ciolos va continua sau nu.

Cu un mesaj catre cetateni s-au adresat si supraviețuitorii incendiului din Clubul Colectiv care au transmis ca intr-o țara in care ”infloresc corupția, birocrația și nepotismul”, daca ”doresti drepturi și legi egale, care sa te apere – trebuie sa mergi la vot „!

Naționaliști și populiști

Cu toate acestea, acest apel a ramas practic neobservat de catre public pe fondul campaniilor electorale murdare de la televizor. Reprezentanții Partidului Social Democrat (PSD) și mass-media care ii sprijina, ataca tot ceea ce nu este „adevarat roman”.

Pe Dacian Cioloș, care deja a anunțat ca, in cazul in care victoria in alegeri va de partea Partidului Național Liberal (PNL) și a noii mișcari sociale „Uniunea Salvati Romania” (USR), este dispus in continuare sa fie prim-ministru, l-au numit marioneta Bruxelles-ului și francmason.

Totodata, potrivit sustinatorilor PSD, DNA, care desfasoara cu succes investigatii impotriva politicienilor corupți și a obtinut ca unii dintre ei sa ajunga in spatele gratiilor, este pe deplin controlata de catre UE și SUA.

Iar președintele țarii Klaus Iohannis, cu radacini germane  – in genere nu este „un roman adevarat”, spun ei.

Toate acestea se revarsa zi dupa zi de pe ecranele televiziunilor de propaganda a social-democraților. Iar in calitate de cireasa de pe tort ei folosesc ideea ca in spatele „conspirației anti-romanesti” se afla miliardarul american și filantrop de origine maghiaro-evreiasca, George Soros. El cica din acest motiv a mai finanțat proiectul de sprijinire a societații deschise in ultimii doi ani, doar pentru a obține controlul asupra Romaniei.

Astfel de isterii nu sunt in Romania ceva ieșit din comun. Dupa lovitura de stat din 1989, la putere au venit foștii comuniști care au proclamat un nou slogan: „Nu ne vindem țara!” Astfel, cel puțin in primii ani dupa caderea regimului dictatorial al lui Ceaușescu era mult mai dificil sa construiesti structuri democratice și liberale care sa implice personalitati cunoscute repatriate din exil.

Dupa aderarea țarii la NATO in 2004 și la Uniunea Europeana in 2007, tendințele naționaliste au intrat in declin, dar apoi s-au accentuat brusc in timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2014. Atunci, candidatul prezidențial din partea PSD și fostul prim-ministru Victor Ponta a declarat cu mojicie ca Iohannis apartine minoritatii etnice și religioase germane și cu siguranta nu este un „roman adevarat”. Cu toate acestea, planul social-democraților a eșuat, iar Klaus Iohannis a devenit președinte.

Social-democrații sunt primii

De data aceasta, se pare ca strategia PSD și a partidelor mai mici aliate incepe sa dea roade. In ciuda faptului ca fostul șef al PSD Victor Ponta este in curs de investigare sub suspiciune de corupție, iar actualul șef al partidului, Liviu Dragnea, a fost condamnat la doi ani cu suspendare pentru falsificari de voturi in alegeri, potrivit ultimelor sondaje ale IRES, PSD are sprijin in procent de 44 la suta. Coloana vertebrala a electoratului sau il alcatuiesc in primul rand cetatenii  „loiali sistemului”, care voteaza in mod tradițional pentru vechile structuri de putere.

Doua partide care susțin politica promovata de actualul prim-ministru Cioloș au doar 23 la suta (PNL) și 7 la suta (USR) din voturi. In plus, nu se stie clar daca va resui sa treaca de pragul electoral de 5 la suta „Uniunea Democrata Maghiara din Romania”. Pana in prezent, partidul a jucat de multe ori un rol decisiv in formarea unor coaliții guvernamentale.Astazi, in conformitate cu IRES, pentru UDMR sunt gata sa voteze 5 la suta din populatie. Daca au fost incurajati reprezentanții minoritații maghiare sa mearga la alegeri in urma sosirii premierului ungar, Viktor Orban, care a vizitat joi nordul Romaniei – nu se stie. Mulți maghiari din Romania sunt nemulțumiți de reprezentanții lor politici.

Faptul ca elita politica nu poate fi schimbata peste noapte o recunoaște și așa-numita „generație Facebook”, care este implicata activ in campanie. Tineri bine educați ei nu vor sa se mai impace cu un sistem care favorizeaza nepotismul și corupția. Ei sunt gata sa apere statul de drept. De aceea, supraviețuitorii de la Colectiv au inregistrat apelul lor catre toți locuitorii din Romania – videoclipul a fost partajat de zeci de mii de ori de utilizatorii rețelelor sociale.

Decisiva in aceste alegeri va fi rata de participare a generației tinere, atat din Romania cat și din strainatate – de fapt, mulți tineri romani au plecat in strainatate pentru ca nu mai vedeau viitorul pentru ei și familiile lor in țara. Ei vor decide daca Romania va reveni la vechea ordine politica, sau va continua calea schimbarii sistemului politic.