Diferente intre sex si dragoste

Exista multe polemici in jurul subiectului „diferenta intre sex si dragoste”, parerile fiind foarte impartite. Insa se evidentiaza doua curente diferite:

Vom analiza ambele variante urmand ca cititorii, in functie de propria lor experienta, sa aleaga varianta care cred ca ar fi corecta din punctul lor de vedere.

Intre sex si dragoste nu exista nici o diferenta. La o prima vedere asa ar fi. Actiunea sexuala implica anumite secretii hormonale, urmata de excitarea reciproca, sau nu, dintre parteneri, urmand ca barbatul sa aiba erectie si actul sexual se termina cu orgasm (insotit de ejaculare la barbati). Din punct de vedere chimic, hormonal, nici un studiu stiintific nu a evidentiat ca in timp ce facem sex in organism s-ar elimina alti hormoni in comparatie cu momentul in care facem dragoste.

Dragostea cei mai multi dintre noi o asociem cu o gama intensa de sentimente, trairi. Cei mai multi asociaza cuvantul dragoste cu o comuniune care trece dincolo de sfera sexuala. In momentul in care faci dragoste legatura dintre tine si partener devine mult mai profunda.

Insa cei mai multi considera ca sexul nu este neaparat nevoie a fi legat de asemenea trairi. Sexul se refera la o actiune momentana, sau nu, care are la baza orice alt criteriu, altul decat o relatie sentimentala, o relatie de prietenie si respect, etc.

Pentru multi sexul este pur si simplu o activitate fizica, menita a le satisface propriile lor nevoi, si nu neaparat nevoile partenerei/partenerului. Pentru cei care au aceasta parere diferenta intre sex si dragoste este nula.

Nu putem spune ca exista o anumita categorie sociala care sa exceleze la acest capitol: barbati insurati, barbati cu o pozitie sociala. De asemenea, nu este obligatoriu ca sexul sa se produca intr-un cadru ilegal, adica apeland la serviciile unei prostituate.

Sexul se poate intampla intre doua persoane obisnuite, care din motive care tin strict de persoana lor aleg o relatie bazata doar pe sex si nu pe sentimente. Pentru aceste cupluri intalnirile romantice, imbratisarile, sentimentele profunde, etc nu isi au rostul. Fie stilul de viata foarte alert, fie din anumite prejudecati sau nemultumiri in ceea ce priveste relatiile sexuale cu partenerul legal ii indeamna sa opteze pentru aceasta situatie.

Oricum ar fi, nimeni nu are dreptul de a judeca optiunea personala a fiecarui individ.

O forma in care putem afirma cu siguranta ca doar sexul conteaza sunt relatiile sexuale cu o prostituata. Tot acest contact fizic este de fapt o afacere, din care ambii parteneri au de castigat, unul bani si unul satisfactie fizica. Desi este una din cele mai vechi meserii din lume, atat normele spirituale, cat mai ales cele legale pedepsesc aspru aceasta situatie.

Spre deosebire de relatiile bazate pe sex in care ne cunoastem partenerul, relatiile sexuale contra cost pot avea urmari grave, nu doar din punct de vedere legal, cat si medical. Statistic vorbind, cea mai mare parte din persoanele cu boli cu transmitere sexuale le-au contactat in urma unui raport sexual neprotejat cu o persoana necunoscuta.

Relatiile bazate doar pe sex nu exclud intalnirile intr-un cadru intim, precum o cina la lumanari sau vacante petrecute impreuna, insa exclud sentimentele de loialitate, prietenie sincera, acea chimie numita dragoste. Relatiile bazate pe sex se pot incheia oricand, fara drame si scene sfasietoare, insa de multe ori cei doi parteneri devin prieteni buni (atentie nu vorbim de sexul contra cost).

Dragostea este insa altceva, este ceva magic. Diferenta dintre relatia bazata pe sex si dragoste este conexiunea sufleteasca, spirituala, fizica care exista intre cei doi parteneri. Simti goluri in stomac inainte sa-ti intalnesti jumatatea, simti ca plutesti cand te gandesti la el sau ea inseamna ca vorbim de dragoste. Dragostea la prima vedere este minunata, cui i se intampla, insa cel mai adesea relatiile bazate pe dragoste se construiesc in timp. Diferenta dintre relatiile bazate pe sex si dragoste este ca cea din urma are o fundatie solida care ajuta relatia sa treaca prin valtoarea vietii, pe cand cea bazata pe sex are un final foarte previzibil. Mai devreme sau mai tarziu se va ajunge la separare. Asta nu inseamna ca relatia bazata pe dragoste dainuie pe vecie, insa daca avem grija de relatie si avem o fundatie solida (prietenie, respect, iubire, determinare, comunicare) sansele sa ne petrecem toata viata impreuna sunt foarte mari.

Diferenta dintre sex si dragoste este ca pe cea dintai daca se instaleaza rutina in viata sexuala relatia se destrama rapid. Relatia bazata pe dragoste, combinata cu o comunicare eficienta si deschisa intre parteneri va gasi resursele necesare pentru a trece peste acest obstacol.

Diferenta dintre sex si dragoste este mare si din punct de vedere fizic. Conform unui studiu efectuat in Anglia, s-a ajuns la concluzia ca femeile angajate intr-o relatie bazata doar pe sex au mai putine orgasme decat cele in care sexul este animat de sentimente profunde. Insa acelasi studiu arata ca femeile care fac dragoste sunt cele care ascund partnerului daca sunt nemultumite de cum se desfasoara actul sexual.

Nu este etic sa spun care relatie este mai satisfacatoare, cea bazata pe sex sau dragoste. Diferenta intre sex si dragoste este contestata de unii, apreciata de altii. Insa fiecare individ sau mai bine spus fiecare cuplu are libertatea de a alege care tip de relatie i se potriveste cel mai bine. Important este sa aveti in vedere ca timpul trece rapid si sa nu ajungeti intr-un anumit moment al vietii in care sa regretati si sa constatati ca drumul ales nu este cel corect.