Despre Serialul Alias

Printre serialele populare ale anilor 2000 se numara si Alias, un serial ce imbina elemente ale aventurii, thrillerului, SF-ului, dramei si comediei intr-un mod surprinzator de inovativ. Produs de binecunoscutul J.J. Abrams, seria a avut cinci sezoane ce au rulat pe micile ecrane din 2000 pana in 2006.

Personajul principal al serialului este Sydney Bristow, un agent tanar racolat de o agentie secreta si care ajunge sa fie agent CIA. In primele doua sezoane ale serialului, accentul este pus pe greutatile lui Sydney, care trebuie sa isi ascunda identitatea secreta de prieteni si apropiati si sa isi asume diverse identitati fictionale pentru a reusi sa duca la indeplinire misiunile ce i se dau. Mai tarziu, un punct central al desfasurarii serialului il constituie cautarea artefactelor realizate de Milo Rambaldi, un personaj ce apartine perioadei renascentiste si care este un melanj intre Nostradamus si Leonardo Da Vinci.

Serialul Alias are ca teme principale familia si importanta profetiilor. Familia este cel mai explorat mediu al seriei, aceasta fiind vizibila prin dezvoltarea relatiilor dintre membrii tuturor familiilor. In primul sezon, accentul este pus pe relatia rece dintre Sydney si tatal ei, relatia acesteia cu Arvin (Ron Rifkin) si Emily Sloane care sunt ca niste parinti surogat pentru ea si idealizarea mamei moarte a lui Sydney. In sezonul al doilea, Sydney trebuie sa accepte anumite descoperiri cu privire la mama ei. In urmatoarele doua sezoane, accentul este pus pe relatii in general, in centru fiind relatiile dintre soti (Vaughn incearca sa isi salveze casnicia si sa reia relatia cu Sydney), urmate de descoperirea celor 2 surori ale Irinei Derevko (Lena Olin). Si relatiile parinte-copil au fost importante in masura in care Vaughn (Michael Vartan) a descoperit importanta tatalui sau, iar Sloane a aflat ca are o fiica. Ultimul sezon s-a axat mai mult pe conceptul de noua generatie: Vaughn si Sydney se casatoresc, Sydney este insarcinata, iar noul agent Rachel este indrumat de Sydney.

In ceea ce priveste tema profetiei, Alias abunda in asemenea supozitii. Intreaga poveste a serialului se desfasoara in jurul profetiilor lui Rambaldi, in centru fiind cea conform careia o femeie va avea acces la cele mai mari puteri, insa va aduce o totala distrugere a lumii. Sloane primeste propria profetie dupa ce desluseste o parte din profetia lui Rambaldi. La sfarsitul sezonului patru, Irina Derevko pare sa incheie profetia prin pervertirea aceleia privitoare la aducerea pacii in lume, insa in sezonul cinci se descopera ca si organizatia Prophet Five cauta sa indeplineasca profetia si sa obtina nemurirea.

Nici personajele feminine puternice nu lipsesc in Alias. Serialul a prezentat si dezvoltat o multime de caractere feminine puternice si capabile care fie sunt de partea binelui, fie joaca roluri negative. Printre acestea se numara Sydney, Anna Espinosa, surorile Derevko, Lauren Reed, Allison Doren si Nadia Santos. O alta tema bine pusa in valoare in serie este cea a increderii si tradarii. Primele trei sezoane se invart in jurul tradarii agentiei SD-6 care a mintit-o pe Sydney, mai apoi sunt dezvaluite inselarea lui Jack de catre Irina, tradarea SD-6 de catre Sydney si tradarea Aliantei de catre Sloane. In primul sezon accentul se pune pe lipsa increderii lui Sydney in tatal sau pentru ca sezonul al doilea sa aduca dubii in privinta mamei sale.

Nici agentiile de inteligenta nu lipsesc in Alias. Serialul abunda in tot felul de servicii de informatii guvernamentale sau nu. Astfel, pe parcursul celor cinci sezoane pot fi vazute agentii precum SD-6, K Directorate, The Covenant si Prophet Five. Fiecare dintre aceste agentii are agenda proprie, insa toate au acelasi scop suprem, acela de a gasi si lua in posesie artefactele lui Rambaldi pentru a indeplini sau impiedica indeplinirea profetiei sale. Si operatiunile clandestine sunt o vedere obisnuita in serialul american. Operatiuni secrete conduse atat de agentii guvernamentale cat si de cele ilegale au ca scop descoperirea de artefacte, arme ilegale sau santajul.

Serialul Alias a castigat numeroase premii Golden Globe, Saturn si premii ale Ghildei Actorilor De Televiziune. Printre acestea se numara premiul pentru cea mai buna actrita (Jennifer Garner – Sydney Bristow), cel mai bun actor (Victor Garber – Jack Bristow) si cel mai bun serial de televiziune. Nu a fost niciodata un serial care a facut rating colosal, insa a castigat in timp admiratia telespectatorilor, devenind un serial cult al anilor 2000. Si criticii de gen au fost impresionati de realismul si complexitatea scenelor de actiune si nu numai.

Cea mai buna dovada a popularitatii serialului Alias o constituie longevitatea sa si valul de admiratie pe care acest serial l-a lasat in urma. 24 de carti au fost publicate dupa ce serialul s-a incheiat, acestea avand ca tinta publicul adolescent. In fiecare carte se povesteau episoade ale vietii lui Sydney dinainte de primul sezon si de dupa cel de-al patrulea sezon. Chiar si un joc cu acelasi nume ca al serialului a fost scos pe piata, acesta fiind un joc de actiune third-person.