Cum sa va imbunatatiti performanta site-ului?

Iata problema: site-ul dvs. ar trebui sa fie adaptat pentru dispozitive mobile. Aceasta ar trebui sa fie prioritatea ta numarul unu. Daca doriti sa va optimizati site-ul mobil, trebuie sa imbunatatiti performanta site-ului, plus trebuie sa va asigurati ca acesta ofera utilizatorilor o experienta excelenta de utilizare.

Cand este un site compatibil cu dispozitivele mobile?

Un site este compatibil cu dispozitivele mobile atunci cand:

 • ajuta utilizatorii sa-si indeplineasca sarcinile rapid si cu bucurie,
 • se incarca corect pe un dispozitiv mobil, cum ar fi un smartphone sau o tableta,
 • se incarca fulgerator,
 • prezinta continutul intr-un mod lizibil, fara ca utilizatorii sa fie nevoiti sa ciupeasca si sa mareasca,
 • ofera spatiu amplu pentru a naviga prin atingere,
 • ofera valoare adaugata pentru utilizatorii de telefonie mobila,
 • este de inteles imediat pentru motoarele de cautare.
De ce este important SEO mobil?

SEO mobil se asigura ca site-ul tau mobil ofera cea mai buna prezentare posibila a continutului tau unui utilizator de dispozitiv mobil. Deoarece lumea noastra este din ce in ce mai orientata spre dispozitive mobile, a devenit imperativ ca site-ul dvs. sa fie compatibil cu dispozitivele mobile. Daca site-ul dvs. nu este sau nu este disponibil in mod corespunzator pentru utilizatorii de telefonie mobila, veti pierde un clasament decent in motoarele de cautare si, astfel, veti rata veniturile. Prin urmare, ar trebui sa faceti tot ce va sta in putere pentru a optimiza vizualizarea mobila a site-ului dvs. si pentru a-l face cat mai bun posibil. De fapt, ar trebui sa fie excelent!

Pentru o vreme, Google foloseste versiunea mobila a site-ului pentru a-si determina clasamentul. Daca site-ul dvs. nu este la indemana sau prezinta mai putin continut pe site-ul dvs. mobil, veti avea dificultati in obtinerea unor clasamente bune. Daca nu aveti inca o vizualizare mobila adecvata a site-ului dvs., cel mai bine este sa creati una pe deplin functionala, de preferinta ca un design receptiv. Google are un ghid de inceput excelent pentru a va ajuta sa va imbunatatiti site-ul mobil.

In plus, Google s-a concentrat recent pe a ajuta proprietarii de site-uri sa ofere o experienta mai buna pentru utilizatori cu site-urile lor mobile. Aceasta initiativa Page Experience va ofera valori – asa-numitele Core Web Vitals – despre modul in care oamenii si masinile percep performanta site-ului dvs. Aceste valori va ajuta sa aflati pe unde sa va concentrati in timp ce va imbunatatiti site-ul mobil.

Nu uitati sa vedeti site-ul dvs. ca fiind un singur lucru. Nu ar trebui sa aveti un „site mobil”, spre deosebire de un „site pentru desktop”. Ar trebui sa aveti un site care sa se adapteze la orice ecran pe care este vizualizat. Aceasta inseamna, de asemenea, ca continutul diferitelor tale opinii ar trebui sa fie intotdeauna acelasi.

Cum sa va imbunatatiti site-ul mobil

Pentru a va imbunatati SEO pe mobil, trebuie sa va concentrati pe cateva lucruri:

 • Creati o experienta de utilizator placuta
 • Asigurati-va ca site-ul dvs. este receptiv
 • Imbunatatiti viteza site-ului dvs
 • Utilizati date structurate
 • Nu blocati codul JavaScript, HTML si CSS
 • Nu folositi prea multe redirectionari
 • Alegeti fereastra corecta
 • Nu utilizati anunturi intercalate sau ferestre pop-up
 • Verificati compatibilitatea cu dispozitivele mobile
 • Spuneti Google despre site-ul dvs
Concentreaza-te pe a face usor si vesel de utilizat cu SEO mobil

Oferiti o experienta excelenta utilizatorilor dvs. si veti observa ca si Google se va bucura de asta. Aflati pentru ce vin vizitatorii dvs. si ce sarcini le fac mai ales pe site-ul dvs. Vrei ca oamenii sa te sune? Asigurati-va ca puneti numarul de telefon in fata si in centru si lasati oamenii sa faca clic pe el. Doriti sa imbunatatiti conversiile? Faceti ca butonul de cumparare sa iasa in evidenta si sa functioneze corect! Utilizati aceste sarcini pentru a va concentra pe site-ul dvs. si pentru a va ghida vizitatorii in mod util si placut. Daca ceva iti frustreaza utilizatorul, te raneste pe tine si pe rezultatele tale. Testeaza, imbunatateste si optimizeaza complet site-ul tau mobil.

Design receptiv

Exista mai multe moduri de a va imbunatati site-ul, astfel incat acesta sa fie disponibil pentru utilizatorii de dispozitive mobile. Cel mai important este designul responsive, iar aceasta este tehnologia pe care o sustine Google. Cu un design receptiv, site-ul dvs. se afla pe o singura adresa URL, ceea ce face ca Google sa il inteleaga si sa il indexeze mai usor.

Daca utilizati WordPress, este posibil ca tema dvs. sa fie deja receptiva si sa se adapteze la toate ecranele. Asigurati-va ca verificati cum se scaleaza site-ul dvs. in Instrumentele pentru dezvoltatori Google Chrome. Daca nu se scaleaza corect, ar trebui sa discutati cu dezvoltatorul dvs. web despre remedierea lui – sau sa alegeti o alta tema.

Imbunatatiti viteza site-ului dvs

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a imbunatati SEO mobil al site-ului dvs. este sa imbunatatiti viteza de incarcare a site-ului. Din cand in cand, studiile arata ca oamenii parasesc site-urile care se incarca lent, adesea nu se mai intorc. Viteza a fost un factor de clasare de ani de zile, iar Google se concentreaza din ce in ce mai mult pe remedierea acestei probleme comune. Consultati actualizarea Experienta paginii si introducerea valorilor Core Web Vitals pentru mai multe dovezi in acest sens. Avem mai multe despre cum sa va imbunatatiti viteza site-ului si ce instrumente va pot ajuta sa faceti acest lucru.

Obtineti gazduire web mai buna pentru site-ul dvs

Sfatul numarul unu pentru a optimiza viteza site-ului tau mobil este sa investesti intr-o gazduire web mai buna. Multe site-uri ruleaza pe gazde bugetare care impart o mare parte din spatiul serverului cu alte site-uri web. Este intr-adevar esential sa stai departe de gazduirea ieftina si sa obtii un plan bun la o gazda renumita – acest lucru se plateste cu adevarat! Avem o pagina cu companii de gazduire web WordPress pentru care putem garanta ca le-am verificat personal.

Optimizati imaginile

Daca exista un castig rapid pentru a va imbunatati viteza site-ului, acesta este acesta: optimizati-va imaginile. Nu incarcati acele imagini HD de 3000 x 2000 pixeli pe site-ul dvs. Scalati-le la dimensiunea corecta si reduceti-le cu instrumente precum ImageOptim, Squoosh sau pluginuri WordPress precum WP Smush. Puteti, de asemenea, sa va ganditi la difuzarea acestor imagini in formate de imagine de ultima generatie, cum ar fi WebP.

Minimizeaza codul

Fiecare solicitare pe care trebuie sa o faca site-ul dvs. are un impact asupra vitezei site-ului. Trebuie sa lucrati la reducerea acestor solicitari pentru a va imbunatati site-ul mobil. O modalitate de a face acest lucru este prin minimizarea codului. Aceasta inseamna ca dvs. grupeaza si concateneaza active precum JavaScript si CSS si, ca rezultat, browserul trebuie sa incarce mai putine fisiere, ceea ce duce la un site mai rapid. Acest lucru suna greu de implementat, dar un plugin precum WP Rocket se poate ocupa de toate nevoile dvs. de cache. Sau, utilizati Optimizarea automata a platformei Cloudflare pentru WordPress pentru a obtine o multime de imbunatatiri dintr-o singura miscare.

Memorarea in cache a browserului

Folosind memorarea in cache a browserului, ii spuneti browserului ca elementele paginii care nu se schimba des pot fi salvate in memoria cache. In acest fel, browserul trebuie doar sa descarce continut nou si dinamic ori de cate ori acceseaza din nou. Din nou, acesta este ceva cu care va poate ajuta un plugin precum WP Rocket. Sau o poti face si tu, daca vrei.

Reduceti redirectionarile

O redirectionare conduce un vizitator de la o pagina solicitata la alta, deoarece a fost mutata sau stearsa. Desi acest lucru duce la o experienta buna pentru utilizator daca este facuta bine, cu cat folositi mai multe redirectionari, cu atat site-ul dvs. va fi mai lent. Nu faceti redirectionari nesfarsite. De asemenea, incercati sa nu pastrati legaturi in jurul acestui punct catre postarile sterse redirectionate catre altele noi. Faceti intotdeauna legaturi directe.

Utilizati date structurate pentru a va imbunatati site-ul mobil

Datele structurate sunt esentiale pentru fiecare site. Cu datele structurate, va puteti descrie continutul intr-un mod pe care motoarele de cautare il pot intelege. Astfel, obtineti o linie directa de comunicare cu motorul de cautare, ca sa spunem asa. In schimb, motoarele de cautare va pot recompensa cu rezultate bogate uimitoare. Site-ul dvs. mobil trebuie sa aiba aceleasi date structurate ca si varianta dvs. de desktop – in caz contrar, Google s-ar putea confunda. Yoast SEO adauga automat date structurate pentru cele mai importante parti ale site-ului dvs. si le puteti ajusta dupa bunul plac.

Nu blocati elemente precum JavaScript, HTML si CSS

Am mai spus-o si o vom continua sa spunem: nu blocati elemente precum JavaScript, HTML si CSS. Procedand astfel, este mai dificil pentru Google sa acceseze site-ul dvs. si asta ar putea duce la clasamente proaste. Verificati Google Search Console pentru a vedea daca blocati resurse. Eliminati toate blocajele daca doriti sa va optimizati cu adevarat site-ul mobil.

Imbunatatiti lizibilitatea

Asigurati-va ca site-ul dvs. mobil este perfect lizibil pe dispozitivele mobile. Utilizati diferite dispozitive pentru a verifica daca tipografia dvs. este in ordine si, atunci cand este necesar, faceti modificari. Tipografia poate face sau distruge experienta utilizatorului site-ului dvs.

Imbunatatiti dimensiunile tintei de atingere

Oamenii urasc cand degetele lor nu pot apasa fara greseala un buton, un link sau un element de meniu. Uneori, designerii nu s-au gandit suficient la dimensiunea butoanelor. Utilizatorii de telefonie mobila sunt frustrati atunci cand navigarea este grea sau nefireasca. Remediati-l pentru a va imbunatati site-ul mobil.

Alegeti fereastra corecta

Fereastra de vizualizare determina latimea paginii pentru dispozitivul utilizat pentru ao vizualiza. Specificand o fereastra de vizualizare corecta, va asigurati ca vizitatorii cu anumite dispozitive primesc versiunea corecta a site-ului dvs. Nu reusiti sa faceti acest lucru si s-ar putea sa aratati site-ul desktop unui utilizator de smartphone cu ecran mic – un mare nu.

Nu utilizati anunturi intercalate sau ferestre pop-up

Google va penaliza site-urile care folosesc ferestre pop-up mari sau intercalate pentru a promova buletine informative, formulare de inscriere sau reclame. Acestea adesea impiedica utilizatorul sa acceseze rapid continutul pe care l-a solicitat. Nu le folositi, dar daca este necesar, asigurati-va ca respectati regulile Google.

Testeaza-ti site-ul si spune-i lui Google despre el

Inainte de a incepe sa lucrati la SEO mobil, ar trebui sa rulati un test de utilizare mobil pe Google pentru a vedea de unde ar trebui sa incepeti. In timpul lucrului, ar trebui sa continuati sa testati pentru a vedea daca progresati. Daca site-ul dvs. mobil este optimizat, trebuie sa spuneti Google despre acesta pentru a fi verificat si indexat. Utilizati Search Console pentru a ramane la curent cu performanta site-ului dvs.

Investigati alte tehnologii

Exista si alte modalitati de a imbunatati performanta site-ului dvs. mobil. Una dintre aceste tehnologii este cadrul Accelerated Mobile Pages (AMP). Aceasta este o initiativa a Google si a altora pentru ca paginile web sa se incarce super rapid pe dispozitivele mobile. Prin impachetarea continutului dvs. in cod HTML special, puteti optimiza paginile intr-un mod pe care Google il poate folosi pentru a imbunatati performanta. AMP nu este lipsit de dezavantaje si nu orice proiect va beneficia de el. Totusi, nu-l aruncati inca.

AMP nu este singura tehnologie care va ajuta sa va optimizati site-ul mobil. Alte companii ofera solutii similare, cum ar fi diferitele tehnologii de livrare optimizate ale Cloudflare. Exista atat de multe optiuni in aceste zile!

Concluzie

Mobilul este noua linie de baza, noua versiune implicita. Fa tot ce poti pentru a remedia site-ul tau mobil si a-l face perfect, nu doar in ochii lui Google, ci, mai important, pentru vizitatorii tai. SEO mobil nu se refera doar la continut grozav si o prezentare tehnica impecabila, ci mai mult despre crearea unei experiente de utilizator pentru care sa mori. Odata ce ai reusit asta, esti pe drum spre varf!